De 5 bästa livsmedlen vid magnesiumbrist


Av Derek Henry, Hälsocoach på Healing the Body

Magnesium är ett mycket viktigt mineral, och man har upptäckt att det finns en allvarlig brist på magnesium i människors kost, och därmed även i deras kroppar. Eftersom magnesium har en avgörande betydelse för ett antal viktiga kroppsfunktioner, såsom muskelfunktionen och aktiveringen av över 800 enzymatiska processer, så är det väldigt viktigt att känna till de vanliga livsmedel där detta ”mirakelmineral" finns.

Här är 5 av dem:

1. Pumpafrön

Pumpafrön är något man borde äta oftare, inte enbart för deras stora magnesiuminnehåll, utan även för alla andra näringsämnen och fördelar de har.

Pumpafrön innehåller cirka 535 mg magnesium per 100 g frön, vilket är 134 procent av det dagliga rekommenderade intaget. Om man dessutom tillsätter ett fullgott havssalt till pumpafröna ökar magnesiumhalten ytterligare.

Pumpafrön är också en utomordentlig källa till mangan, fosfor, järn, koppar, zink och kalium. Men inte bara det, de innehåller dessutom vitamin K och B-vitaminer.

Använd pumpa frön för bättre sömn, samt för att förhindra osteoporos, njursten och prostataproblem.

2. Kakao


Kakao från kakaobönan är älskad av många, särskilt när den omvandlas till god choklad. Bonusen med detta superfood är att det, utöver den utsökta smaken, innehåller otroliga mängder av magnesium och andra mineraler.

Kakao innehåller ca 499 mg magnesium per 100 g kakao, vilket är 125 procent av det dagliga rekommenderade intaget. Men tänk på att dessa värden är i kakaons råa och pulveriserade form, och de flesta chokladprodukter på marknaden kommer inte att ha samma värden.

Kakao innehåller också mycket mangan, koppar, järn, fosfor, zink och kalium. Dessutom är det en  utmärkt källa till antioxidanter, fenoler och kostfibrer.

Använd kakao för att förbättra humöret, hjärn- och hjärtfunktion, glukosmetabolismen, och för att lindra PMS-problem.

3. Paranötter


Paranötter är ytterligare en stor magnesiumkälla, men de är också kända för att ge ett bra spektrum av andra näringsämnen.

Paranötter innehåller cirka 376 mg magnesium per 100 g nötter, vilket är 94 procent av det rekommenderade dagliga intaget. De är också en utomordentligt koncentrerad selenkälla, där 100 g ger 2739 procent av vårt dagliga rekommenderade intag! De är också rika på koppar, fosfor, mangan, zink, kalium, vitamin E, K och nyttiga fetter.

Paranötter är erkända som beprövade cancerbekämpare, och minskar risken för bröst-, grovtarm-, ändtarm-, prostata- och lungcancer betydligt.

4. Sesamfrön


Trots sin ringa storlek är sesamfrön en kraftfull källa till magnesium och innehåller ett brett spektrum av andra näringsämnen.

Sesamfrön innehåller cirka 351 mg magnesium per 100 g frön, vilket är 88 procent av det dagliga rekommenderade intaget. Man kan till exempel tillsätta dem i salladsdressingar, såser, frökex och kryddiga nudelrätter.

Sesamfrön är också en utmärkt källa till koppar, mangan, kalcium, järn, fosfor och zink. De är också rika på tiamin, vitamin B-6, folat och niacin.

Använd sesamfrön för att hjälpa till att reglera blodsockret, förbättra kognitiv förmåga, stärka tänder och ben, samt skydda njurarna från skador.

5. Mandlar


Mandlar har blivit en mycket populär nöt som används på en mängd olika sätt, bland annat som nötsmör och mjölk. Det är också en mycket bra källa till magnesium.

Mandel innehåller ca 268 mg magnesium per 100 g, vilket är 72 procent av det dagliga rekommenderade intaget. Det är lätt att inkludera mandlar i kosten, men glöm inte att blötlägga dem innan så att näringsämnena lättare tas upp av kroppen.

Mandlar är också en utmärkt källa till mangan, fosfor, koppar, kalcium, järn, kalium och zink. Dessutom innehåller de stora mängder vitamin E och riboflavin.

Lär dig hur man gör egen mandelmjölk här.

Andra bra magnesiumkällor är till exempel mörka bladgrönsaker, cashew-, pinje-, jord-, pekan- och valnötter, bönor, avokado, bananer, fikon, aprikoser, daddlar och russin.

Artikeln är översatt från engelska Epoch Times och kan läsas här.