Bland skräpet på stranden låg en skatt
Foto: Facebook/Kym Illman


Medan de väntade på att sonens bil skulle dras loss från sanddynerna, tog Tonya Illman och hennes väninna en promenad på stranden norr om Perth i Australien. Tonya tyckte det var mycket skräp på stranden, och började plocka upp en del för att lägga det i papperskorgen.

Rätt som det var fick hon syn på en gammal flaska som stack upp i sanden. Tonya tog upp den och tyckte den var fin och skulle passa bra i bokhyllan.

När de träffade resten av familjen gav hon flaskan till sonens flickvän Bree. Hon började göra ren flaskan och hälla ut sanden. Ju mer hon fick bort stod det klart att det inte var en vanlig flaska. Snart ramlade ett hoprullat meddelande med ett snöre runt ut, berättade Tonya för Australian Broadcasting Corporation. 

Foto: Facebook/Kym Illman

När de kommit hem torkade de det fuktiga papperet i ugnen så det gick att läsa.

Det var daterat den 12 juni 1886! I 132 år hade det färdats på havet och legat begravt i sanden.

Det var en tryckt blankett där den handskrivna texten hade bleknat och var knappt synlig, men det framgick att det kastats i vattnet från den tyska barken Paula nästan 1000 mil från Australiens västkust. I meddelandet fanns nämligen exakta koordinatorer för var den kastats i.

Denna flaska kastades överbord den 12 juni 1886, 32 grader, 49 minuter latitud syd och 105 grader, 25 minuter longitud från Greenwich East. Från barkskeppet Paula. Hemmahamn Elsfleth.”

Kaptenens namn var oläsligt, men det framgick att Paula var på väg från Cardiff i Wales till Macassar (dagens Indonesien). Den kastades i Indiska Oceanen cirka 100 mil från kusten. 

Foto: Facebook/Kym Illman

För att vara säker på att de inte blivit lurade började de forska i saken. Först på internet och sedan tog de kontakt med Ross Anderson, på Western Australian Museum för att få en professionell åsikt.

Otroligt nog hittade man Paulas meteorologiska journal i tyska arkiv. Och där fanns en anteckning gjord av kaptenen som säger att flaskan kastades överbord den 12 juni 1886.

– Datum och koordinatorer stämde exakt med meddelandet i flaskan, sade Ross Anderson till BBC.

Foto: Facebook/Kym Illman

Det här kan verka lite konstigt men faktum var att det tyska marinobservatoriet kastade tusentals flaskor i havet för att lära sig mer om havsströmmarna mellan år 1864 till 1933. Men endast ungefär tio procent av flaskorna återfanns.

Forskarna tror att flaskan troligen spolats i land inom ett år efter den kastats i, och sedan varit begravd i fuktig sand hela tiden. Kraftiga regn och stormbyar gjorde att den kom i dagen. Det här är den hittills äldsta flaskpost som har hittats.

Flaskan hittades i januari i år och familjen Illman har lånat ut den och flaskposten till Western Australian Museum där den ska visas under två år.