Björnen sover på Gustav Adolfs torg i Malmö
Projicering av sovande björnhona. Foto: Malmö stad


Under några vinterveckor kommer Malmöborna att kunna följa en björnhona och hennes tre ungar i realtid på en vägg vid Gustav Adolfs torg. 

Fram till mitten av januari kommer de som besöker Gustav Adolfs torg kunna följa en björnhona och hennes tre fjolårsungar via en livesändning från björnidet i djurparken Järvzoo i Hälsingland. Sändningen är en tillfällig installation som kan bjuda in till reflektion över vilka vi är och hur vi lever, berättar Olle Toftenow på filmbolaget Tally-ho, som har skapat installationen – eller om man så vill, bara ge en spännande inblick i björnarnas liv. 

– Det finns något tryggt och trösterikt över att titta in i björnens ide; vetskapen om att björnen lugnt sover vidare vad som än händer, säger Toftenow.

Efter sommaren varvar björnarna ner. Allteftersom dagarna blir kallare och mörkare blir björnarna slöare och äter mindre. När den första snön faller på hösten går björnen in i idet, som kan vara en håla eller grotta uppgrävd i en grusig kulle, eller under ett stenblock, en myrstack, en stor stubbe eller en rotvälta.

Vintervilan är inte en riktig dvala, men heller ingen vanlig sömn. Det är en djup sömn då kroppstemperaturen sänks med bara några grader, men hjärtverksamheten sänks drastiskt så att hjärtat bara slår runt 10 slag i minuten, mot normalt 40-50 slag. Njurarna ”stänger av” urinproduktionen och mage och tarm slutar arbeta. Det tar björnarna flera veckor att nå den djupa vintersömnen.

I vårt land går björnarna i ide under oktober-november och lämnar det någon gång på våren när värmen återkommer – oftast i mars-april.

Genom att bjuda in björnar till stadsmänniskans vardagsrum vill de skapa en motpol till stadens puls genom björnarnas lugn. Förhoppningen är att björnarnas fridfulla liv i idet gör något med den ibland stressade storstadsmänniskan - kanske de har en lugnande effekt, eller skänker åtminstone lite värmande känslor.