Bekämpa kronisk inflammation med antioxidanter
Antioxidanter som bland annat finns i grönt te, färgglada frukter och grönsaker är bra mot inflammation i kroppen. Foto: kaboompics/pexels


Det finns en gemensam nämnare för de vanligaste kroniska sjukdomarna: inflammation. Låggradig kronisk inflammation för att vara mer exakt.

Den här typen av inflammation finns ständigt där och verkar i bakgrunden. Den påverkar kroppen negativt genom att angripa sig själv. Den kan orsaka mycket skada och vara en bidragande faktor till allvarliga sjukdomar.

Antioxidanter är föreningar som hjälper cellerna att förbli starka. De bekämpar oxidativ stress och inflammation och är förknippade med en mängd hälsofördelar.

Till exempel hör kronisk inflammation nästan alltid ihop med hjärtsjukdomar, diabetes, artrit, ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Kronisk inflammation kan också göra dig mottaglig för andra former av sjukdom och den begränsar immunförsvaret.

Minska inflammationen

Så hur får du din kropp att sluta attackera sig själv? Tyvärr finns det ingen strategi som passar alla. Men det finns vissa saker man kan göra för att minska inflammationen, såsom viktminskning, ökad aktivitet och en hälsosam kosthållning.

Att äta antioxidanter kan också hjälpa. Antioxidanter är föreningar som hjälper cellerna att förbli starka. De bekämpar oxidativ stress och inflammation och är förknippade med en mängd hälsofördelar. Dessa fördelar är oftast relaterade till att minska risken för kronisk inflammation.

Blåbär och andra färgglada bär innehåller mycket antioxidanter. Foto: Pixabay

Antioxidanter får man i sig via maten man äter. Du känner säkert till C-vitamin och vitamin E, där det finns dagliga rekommendationer för intaget. Andra antioxidanter, såsom polyfenoler, har inte samma rekommendationer, men det betyder inte att de inte är nyttiga.

Det finns ett antal växtbaserade antioxidanter som bidrar till mindre inflammation och friskare celler. Även om forskarna fortfarande studerar dessa, och informationen om flera av dem ännu är begränsad, så finns det bevis för att olika sorters antioxidanter har en positiv effekt på hälsan.

Ät färgglada frukter, bär och grönsaker

Generellt hittar man dessa antioxidanter i stora mängder i färgglada frukter och grönsaker. Man kan enkelt lägga till dem i sin kost. Bär, bladgrönsaker, äpplen, morötter och grönt te erbjuder alla dessa hälsosamma föreningar.

Om du försöker få inflammationen under kontroll för att förbättra din övergripande hälsa, glöm inte bort dessa värdefulla näringsämnen. Försök att få i dig så många som möjligt av dem för att förbättra den cellulära hälsan och stabilisera immunförsvaret.

Mohan Garikiparithi har examen i medicin från Osmania University. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.