Australier upprörda när kinesiskt företag får ta 96 miljoner liter vatten i uttorkat område
En australisk bonde tittar i telefonen efter väderuppdateringar efter att han utfodrat sina får i en inhägnad påverkad av torkan på gården i nordvästra delen av New South Wales, Australien, den 3 oktober 2019. Foto: David Gray/Stringer/Getty Images


Ett kinesiskt företag har fått godkänt för att driva ett kommersiellt projekt där de vill ta upp vatten i södra Queensland. Samtidigt lider området av en utbredd torka. Bönder och markägare är nu upprörda.

Förra månaden godkände Southern Downs råd Royal Duke Holdings att driva en anläggning för utvinning och fördelning av vatten.

Företaget har ansökt om att årligen få ta upp 96 miljoner liter av det lokala grundvattnet från en akvifer i en spricka i berget i närheten av Cherrabah Resort, som företaget driver nära gränsen mellan Queensland och New South Wales på Australiens östsida. Vattnet ska sedan säljas på flaska till Guldkusten, rapporterar The Australian.

Royal Duke Holdings kontroversiella projekt godkändes på en rad villkor, inklusive att rusta upp vägar i närheten. Enligt företagets ansökan vill de bygga en ”anläggning för utvinning och fördelning”.

Invånarna i området, som är allvarligt påverkat av torka, har reagerat med ilska på beslutet. De har vant sig vid strikta regionala vattenbegränsningar. Förra månaden fick invånarna bara duscha i tre minuter, tvätta kläder två gånger i veckan och begränsa toalettanvändningen till fyra halvspolningar per dag för att inte överskrida 80 liter vatten dagligen per person.

Även dricksvattnet ligger på gränsen att ta slut, rapporterar The Guardian.

På grund av dålig tillgång på vatten i Stanthorpe är stadens invånare beroende av de 50 lastbilar vatten som dagligen transporteras från en damm i Connoly, 75 kilometer bort.

Andrew O´Dea är bonde och hans familj har arbetat i området i fyra generationer. Han säger till The Australian att han känner sig ”rätt uttömd” av att höra nyheten om projektets godkännande, som han tycker är riskabelt.

”Den här utvinningen kommer att påverka våra grundvattenförråd allvarligt. Med de förhållanden regionen upplever just nu hade jag förväntat mig ett annat beslut”, säger han till tidningen.

O´Dea, som bor ungefär fem kilometer från den föreslagna platsen för anläggningen, har vänt sig till delstatens styrande politiker för att få dem att agera. Han berättar att den pågående torkan har medfört att han bara har kvar sex djur på sin 800 hektar stora gård, i jämförelse med de vanliga 200.

”Det finns ingen ursäkt för att berättiga att ta 96 miljoner liter vatten per år från akviferen. Risken är helt enkelt för hög. Jag antar att det känns lite surt att behöva ta beslut baserat på vattenbrist när andra försöker sälja sitt överskott”, tillägger han.

På grund av torkan har regionens största vattenkälla, Storm King Dam, bara 9,6 procents kapacitet.

Southern Downs Borgmästare Tracy Dobie försvarade rådets beslut med att det är regeringen som utfärdar och sköter licenser för att utvinna vatten, och att man satte strikta krav i godkännandet, rapporterar The Australian.

The Epoch Times har försökt nå rådet för en kommentar, men har inte fått svar.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.