Är rött kött farligt för hälsan?
Ny forskning visar att oprocessat rött kött inte är dåligt för hjärtat som man tidigare trott.


Debatten om huruvida rött kött är bra eller dåligt för hälsan har pågått länge. Trots rekommendationer från en del större aktörer ökar antalet röster från läkare och organisationer som utmanar den vitt spridda idén om att rött kött skulle vara farligt.

Flera studier de senaste årtiondena har pekat på en stark koppling mellan rött kött och hjärtsjukdom, särskilt högt kolesterol, och stelnade blodkärl. Man trodde att kopplingen var ett resultat av stora mängder mättat fett i rött kött, men nyligen har experter ändrat sig.

Även om rött kött innehåller mer mättat fett än andra proteinkällor är det mättade fettet neutralt när det går in i kroppen. Den viktigaste källan till mättade fetter som kan påverka hjärthälsan negativt säger de kan vara processat kött och högraffinerade kolhydrater.

I en artikel som publicerades i tidskriften Circulation hade forskarna gjort en genomgång av olika forskningsstudier och sett att om man ersätter protein från rött kött med växtbaserat protein – men inte raffinerade kolhydrater – så ledde det till en något bättre fettkoncentration i blodet. Studien upptäckte dock också att det inte fanns några signifikanta förbättringar i det totala kolesterolet, i det ”dåliga” LDL-kolesterolet eller i blodtrycket när de två grupperna jämfördes.

Tanken att rött kött inte är så farligt som man tidigare trott är nu en stor trend vad gäller både hjärta och näring, och det kommer troligen att bli en het fråga. Den som har undvikit rött kött på grund av hälsoskäl, men längtar efter rött kött, kan troligtvis börja äta det igen. Men tänk på att allt rött kött inte behandlas likadant. Det som sedan kanske är viktigast är vad vi äter till köttet.

Den som bestämmer sig för att äta mer rött kött får här några tips för att minimera den möjliga risken.

Titta på sidan om

En av de möjliga orsakerna till kopplingen mellan risk för hjärtat och rött kött kan vara vad människor brukar tenderar att äta tillsammans med det. En hamburgare i ett bröd tillverkad av raffinerad säd, rikligt med sockerrik ketchup, och till det friterade pommes frites; det är inte precis det bästa för hjärtat. Ta istället en frukostbulle med hela korn, lägg i hamburgaren, toppa med grönsaker, och så en sallad bredvid.

Färskt kött

Högkvalitativt kött och färs från naturbetande kor eller grisar är inte samma sak som processat kött. Halvfabrikat och förpackat kött som bacon och hamburgare innehåller mängder av natrium, nitrater och andra ingredienser som kan utgöra risk för hjärtat.

Ät lagom

Kött med högre fetthalt är kaloritätt och kan lätt få dig att äta mer än vad du behöver på en dag. Med tiden kan det leda till viktökning. Variera kött- och proteinkällorna, och välj ibland smalare bitar, vitt kött och växtprotein.

Mat Lecompte är frilansande journalist inom hälsa och friskvård. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.