Alexandra De Paoli: Naturlig behandling av psoriasis med örter
Örtterapeut, journalist och fotograf med stor kärlek till allt som växer


Jag fick en fråga:

Jag har tidigare gjort en del cerat, salvor, tvålar och schampon. Tänkte att jag skulle fråga efter lite tips på villka örter jag kan använda då jag har besvär med psoriasis, både i hårbotten och på handflator och fotsulor. Hårbotten blir alltid besvärligare från februari och framåt maj. Händer och fötter är bedrövliga också, spricker och flagnar.

Jag var inne på hårolja och örtschampo till håret och någon salva till händer och fötter, men vad finns det för bra örter jag kan använda mot psoriasis?

Psoriasis är knepigt, jag tror att den flagnande och spruckna huden inte i sig är själva sjukdomen, utan symptom på sjukdomen. I allmänhet brukar man få bäst resultat om man behandlar hudsjukdomar inifrån och ut.

Åkerfräken

Kur på örtte

Du kan börja med att göra ett örtte av torkad åkerfräken, björk, ringblomma, nässla och rölleka.

Gör så här:
1. Lägg 3 msk åkerfräken i en liter vatten. Koka upp under lock, och låt puttra i 20 min.
2. Tillsätt 1 msk björklöv, 1 msk ringblommor, ½ msk nässlor och ½ msk rölleka.
3. Låt allt dra i 5 minuter. Sila och häll upp i en termos.

Drick 3-6 koppar av teet varje dag i en månad.
Upprepa kuren 6 gånger per år.

Det här teet stödjer utrensningsorganen och immunförsvaret och ger en bättre balans i kroppen, så att kroppen får lättare att själv ta hand om problemet.

Nässlor

Hemgjort örtschampo och bivaxsalva

Ett hemkokt, milt örtschampo är alla gånger bättre för hårbotten än ett starkt schampo. Bra örter i schampot är åkerfräken, ringblomma, björk, nässla, rölleka och kamomill. Doftsätt schampot med blå kamomill, lavendel och bergamott.

Hårolja är också bra, både för att återfukta hårbotten och för att lösa upp gammal hud. Tänk då på att massera in håroljan ordentligt i hårbotten. Jojobaolja kan lindra psoriasis, och ger en vacker lyster i håret.

Till händerna kan du göra en vanlig bivaxsalva, gärna med en klick sheasmör i, det läker sprickor och är väldigt mjukgörande. Doftsätt salvan med 2 dr blå kamomill och 10 dr bergamott per 60 ml-burk.

Ringblommor

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras blogg.