loading



Kryddiga téer värmer gott i kroppen när det blir kallare ute.
Kryddiga téer värmer gott i kroppen när det blir kallare ute.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Håll värmen med egna kryddiga téer

Eva Sagerfors

Kryddiga téer är enkelt att blanda själv. Alexandra tipsar om flera blandningar som värmer och piggar upp.

Varma drycker hjälper snabbt när man blivit kall. Kryddor som kanel, chili och ingefära stimulerar blodcirkulation så att man får upp värmen i kroppen.

Krydda ditt vanliga svarta eller gröna te med värmande kryddor eller prova nya blandningar på enbart kryddor och örter.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli skriver för Yle att kryddtéer också kallas för ayurvediska teblandningar, eftersom de förutom att de smakar gott också är bra för olika saker. I affärerna finns till exempel rogivande kvällste, värmande te, kvinnote och manste. Men det blir billigare att blanda själv.

Blanda och prova själv

Alexandra tipsar om att börja med kryddor man gillar och sedan prova sig fram.

- Kanelstång och kardemumma ger en kraftfull, frisk smak.

- Lakritsrot ger en söt smak.

- Mynta smakar friskt.

- Hibiskus smakar syrligt och ger en starkt röd färg.

- Ingefära och svartpeppar ger hetta.

- Anis och fänkål smakar lakrits och ger en fräsch smak.

Leta i mataffärens kryddhylla, i hälsokostbutiken eller i teaffären för att hitta de smaker du önskar. Eftersom kryddor och örter tappar smak och doft med tiden, så välj kryddor från årets skörd.

Värmande kryddte

Det här behöver du:

En bit färsk ingefära

Två kanelstänger

Chiliflagor

Grönt eller svart te

Gör så här:

Skiva lite färsk ingefära och lägg i en tekanna. Lägg i kanelstängerna och en nypa chili.

Häll på hett vatten och låt det dra i fem minuter. Lägg i en tesked teblad och låt dra i två minuter. Om du använder svart te kan du behöva värma vattnet igen. Svart te blir bäst vid högre temperatur, upp till kokning. Grönt te blir bäst vid ca 70-85 grader. Vid 70 grader ser man de första små bubblorna.

Sila téet.

Kanelstång är användbart i många kryddiga téer och kan ge en julig känsla, liksom kryddnejlikan.

Mynta och fänkål friskar upp

Det här téet får en frisk och lite blommig smak.

Det här behöver du:

1 1/2 dl torkad pepparmynta

2 msk lakritsrot

2 msk fänkålsfrö

1 msk torkad hibiskusblom

1 msk torkade rosenblad

1 tsk korianderfrö

Så här gör du:

Stöt lakritsroten till strimlor i en mortel. Smula pepparmyntan, hibiskusblomman och rosenbladen lite. Blanda allt i en skål och rör om.

Häll i en lufttät burk och förvara mörkt för att bäst behålla smaker och dofter.

Äppelpaj i kopp

Äppeltéet smakar äpple och kanel och har en både söt och syrlig smak.

Det här behöver du:

1/2 dl kanelstång

1/2 dl torkat äpple

1/4 dl lakritsrot

1/4 dl hibiskusblom

1 msk torkade apelsinskal

1 tsk torkad skivad ingefära

1 tsk kardemummakärnor

1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:

Äppelringar är enkelt att torka själv. Skär tunna skivor av äpplen och torka dem ordentligt i ugn vid låg temperatur eller i ett torrt rum.

Skiva en ingefärsrot tunt och torka den helt torr.

Skär ett ekologiskt apelsinskal i bitar och torka i rumstemperatur.

Skär de torkade äpplena, ingefärsroten och apelsinskalet i små bitar. Stöt lakritsroten till strimlor i en mortel. Gör likadant med kanelstången.

Blanda alltihop och häll i en lufttät burk. Ställ den mörkt.

De svarta kardemummakornen sitter i gröna kapslar.

Kardemumma efter maten

Kardemumma, fänkål, koriander, kanel och pepparmynta är bra för matsmältningen, därför passar det här téet utmärkt efter en tyngre måltid. Svartpeppar och kryddnejlika ger värme och lakritsroten ger en söt smak.

Det här behöver du:

3 msk kardemummakärnor

2 msk fänkålsfrön

1 msk korianderfrön

1 msk lakritsrot

1 msk pepparmynta

2 tsk kanelstång

1 tsk svartpepparkorn

1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:

Stöt lakritsroten till fina strimlor i en mortel. Gör likadant med kanelstången.

Smula ner pepparmyntan i en bunke och bland i resten av kryddorna.

Häll i en lufttät burk och förvara mörkt.

 

Tips! Leta efter gamla te- och kakburkar på second hand-affärer.

 

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Kryddiga téer värmer gott i kroppen när det blir kallare ute.
Kryddiga téer värmer gott i kroppen när det blir kallare ute.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Håll värmen med egna kryddiga téer

Eva Sagerfors

Kryddiga téer är enkelt att blanda själv. Alexandra tipsar om flera blandningar som värmer och piggar upp.

Varma drycker hjälper snabbt när man blivit kall. Kryddor som kanel, chili och ingefära stimulerar blodcirkulation så att man får upp värmen i kroppen.

Krydda ditt vanliga svarta eller gröna te med värmande kryddor eller prova nya blandningar på enbart kryddor och örter.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli skriver för Yle att kryddtéer också kallas för ayurvediska teblandningar, eftersom de förutom att de smakar gott också är bra för olika saker. I affärerna finns till exempel rogivande kvällste, värmande te, kvinnote och manste. Men det blir billigare att blanda själv.

Blanda och prova själv

Alexandra tipsar om att börja med kryddor man gillar och sedan prova sig fram.

- Kanelstång och kardemumma ger en kraftfull, frisk smak.

- Lakritsrot ger en söt smak.

- Mynta smakar friskt.

- Hibiskus smakar syrligt och ger en starkt röd färg.

- Ingefära och svartpeppar ger hetta.

- Anis och fänkål smakar lakrits och ger en fräsch smak.

Leta i mataffärens kryddhylla, i hälsokostbutiken eller i teaffären för att hitta de smaker du önskar. Eftersom kryddor och örter tappar smak och doft med tiden, så välj kryddor från årets skörd.

Värmande kryddte

Det här behöver du:

En bit färsk ingefära

Två kanelstänger

Chiliflagor

Grönt eller svart te

Gör så här:

Skiva lite färsk ingefära och lägg i en tekanna. Lägg i kanelstängerna och en nypa chili.

Häll på hett vatten och låt det dra i fem minuter. Lägg i en tesked teblad och låt dra i två minuter. Om du använder svart te kan du behöva värma vattnet igen. Svart te blir bäst vid högre temperatur, upp till kokning. Grönt te blir bäst vid ca 70-85 grader. Vid 70 grader ser man de första små bubblorna.

Sila téet.

Kanelstång är användbart i många kryddiga téer och kan ge en julig känsla, liksom kryddnejlikan.

Mynta och fänkål friskar upp

Det här téet får en frisk och lite blommig smak.

Det här behöver du:

1 1/2 dl torkad pepparmynta

2 msk lakritsrot

2 msk fänkålsfrö

1 msk torkad hibiskusblom

1 msk torkade rosenblad

1 tsk korianderfrö

Så här gör du:

Stöt lakritsroten till strimlor i en mortel. Smula pepparmyntan, hibiskusblomman och rosenbladen lite. Blanda allt i en skål och rör om.

Häll i en lufttät burk och förvara mörkt för att bäst behålla smaker och dofter.

Äppelpaj i kopp

Äppeltéet smakar äpple och kanel och har en både söt och syrlig smak.

Det här behöver du:

1/2 dl kanelstång

1/2 dl torkat äpple

1/4 dl lakritsrot

1/4 dl hibiskusblom

1 msk torkade apelsinskal

1 tsk torkad skivad ingefära

1 tsk kardemummakärnor

1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:

Äppelringar är enkelt att torka själv. Skär tunna skivor av äpplen och torka dem ordentligt i ugn vid låg temperatur eller i ett torrt rum.

Skiva en ingefärsrot tunt och torka den helt torr.

Skär ett ekologiskt apelsinskal i bitar och torka i rumstemperatur.

Skär de torkade äpplena, ingefärsroten och apelsinskalet i små bitar. Stöt lakritsroten till strimlor i en mortel. Gör likadant med kanelstången.

Blanda alltihop och häll i en lufttät burk. Ställ den mörkt.

De svarta kardemummakornen sitter i gröna kapslar.

Kardemumma efter maten

Kardemumma, fänkål, koriander, kanel och pepparmynta är bra för matsmältningen, därför passar det här téet utmärkt efter en tyngre måltid. Svartpeppar och kryddnejlika ger värme och lakritsroten ger en söt smak.

Det här behöver du:

3 msk kardemummakärnor

2 msk fänkålsfrön

1 msk korianderfrön

1 msk lakritsrot

1 msk pepparmynta

2 tsk kanelstång

1 tsk svartpepparkorn

1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:

Stöt lakritsroten till fina strimlor i en mortel. Gör likadant med kanelstången.

Smula ner pepparmyntan i en bunke och bland i resten av kryddorna.

Häll i en lufttät burk och förvara mörkt.

 

Tips! Leta efter gamla te- och kakburkar på second hand-affärer.

 

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024