Alexandra De Paoli: Gör eget myggmedel på sommarens örter
Hemgjort myggmedel på örter kan hålla myggen borta. Foto: Eva Sagerfors


Flera örter i naturen skyddar bra mot mygg. Det är enkelt att samla örter och göra ett eget myggmedel. En fördel är förstås att man då känner till innehållet. Örtexperten Alexandra De Paoli berättar vilka örter man kan använda och hur man gör sin egen myggspray.

Myggen gillar inte vissa doftämnen i en del örter. Ett enkelt sätt att skydda sig mot myggen är att gnida huden med en sådan växt.

Rölleka är effektiv mot mygg och känns lätt igen på doften, den luktar lite som medicin, väldigt örtigt, säger Alexandra i finska Yles program Strömsö.

– Man måste gnida så man blir grön och lite blommig, hårt, hårt, hårt. Det funkar bra, men är lite opraktiskt eftersom ungefär en gång i timmen måste man fylla på med nytt myggmedel och så blir man som sagt väldigt snyggt grön...

Rölleka är en av de örter som kan hålla myggen på avstånd.

Det är enklare att göra ett myggmedel på örten. Alkohol kan dra ur doftämnena ur örterna. Genom att låta örten dra i alkohol får man en så kallad tinktur som kan användas mot mygg.

Verksamma örter är till exempel rölleka, skvattram, pors och citronmeliss.

Rölleka är den ört som har bäst dokumenterad verkan. Både knoppar och blommor är effektiva. Man kan välja en ört eller blanda flera olika.

Skvattram har också effekt mot mygg.

Myggmedel på örter

- Torkade blommor: rölleka, skvattram, pors, citronmeliss

- Okryddad vodka, 40 procent

- Vatten

- Eterisk olja, till exempel citronella, lavendel, eukalyptus, geranium eller bergamott

Gör så här:

Tryck ner örterna i en burk, fyll till hälften. Häll på vodka upp till kanten. Det är viktigt att den täcker växterna ordentligt. Låt burken stå i två veckor och sila sedan bort växtdelarna.

Häll upp i en mörk glasflaska. Lösningen håller i flera år.

Häll över i en liten sprayflaska av glas, till hälften. Fyll upp med vatten, då blir den mildare och mindre uttorkande på huden. Om man spär den med vatten blir den också blekare och ger inte mörka fläckar på kläderna om man skulle få den där, säger Alexandra.

För att ge en starkare effekt kan man blanda i en eterisk olja, till exempel citronella. Myggen gillar inte den doften och det är därför man ofta ser den som ingrediens i olika myggmedel.

Droppa i ungefär 20-40 droppar till 100 ml. Det beror på vilken eterisk olja man vill använda. Börja med att droppa i 10 droppar, skaka om och prova. Känns doften för svag så ha i mer. Citronella och geranium är starka i doften, då kan det vara bra att vara försiktig med dem.

Medlet är milt och kan användas även på barn över två år och på djur.

Alexandra De Paoli med sin hemgjorda myggspray i Yles Strömsö.

 

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.