Alexandra De Paoli: Gör din egen naturliga hudvård mot torr hud
Kroppssmör, fotsalva och bivaxolja – tre välgörande hudvårdsprodukter som du enkelt gör själv. Foto: Eva Sagerfors


I de egna hudvårdsprodukterna vet man precis vilka ingredienser som ingår. För att hjälpa torr och kanske skadad hud bjuder Alexandra De Paoli på tre naturliga hudhjälpare som är enkla att göra själv: vispat kroppssmör, bivaxolja och fotsalva.

Många får torrare hud under den kallare delen av året och behöver hjälpa huden att hålla fukten genom att tillföra fett. Hudsprickor är vanligt och vad passar då bättre än hudvård som både håller fukten och läker. Det är både enkelt och roligt att göra egna hudvårdsprodukter, samtidigt som man vet att de naturliga ingredienserna inte tillför skadliga ämnen till kroppen. 

Kroppssmör är läkande och fuktbevarande

Body butter, eller kroppssmör, är en fet kräm för hela kroppen. Örtterapeuten Alexandra De Pauli vispar sitt kroppssmör så att det blir fluffigt och får en fin konsistens. Det är enkelt att blanda ihop fetterna, men för att vispningen ska fungera ska blandningen ha svalnat lagom. Man testar konsistensen genom att trycka i blandningen.

Kokosolja, kakaosmör, sheasmör och mandelolja, ger en läkande och skyddande hudkräm som är speciellt bra för torr hud.

De fetter som Alexandra har valt till kroppssmöret har en låg smältpunkt och smälter därför snabbt på huden. Hon blandar kokosolja, kakaosmör, sheasmör och mandelolja, som tillsammans ger en läkande och skyddande hudkräm som är speciellt bra för torr hud.

Alexandra tipsar särskilt om att använda krämen vid hudsprickor och småskador på huden för att skynda på läkandet med naturliga medel.

Har man normal hud tipsar hon om att smörja in sig efter duschen eller bastun, när huden är lite fuktig. Då går krämen lättare in i huden.

Vill man ha lite blomdoft eller ytterligare någon effekt av hudvårdsprodukten kan man tillsätta en eterisk olja, till exempel av ros. Foto: Eva Sagerfors

Bivaxolja vårdar och skyddar

Alexandras bivaxolja vårdar, bevarar fukten och skyddar huden mot kyla. Den är utmärkt att smörja med efter duschen eller bastun, då går den lättast in i huden.

Olika vegetabiliska oljor har olika egenskaper. Solrosolja går snabbt in i huden, liksom rapsoljan, som är bra vid känslig eller irriterad hud.

I den här oljan blandar Alexandra olika oljor med bivax, som är vanlig i naturlig hudvård. Den har en läkande effekt, skyddar och gör huden smidig och mjuk. Olika vegetabiliska oljor har olika egenskaper. Solrosolja går snabbt in i huden, liksom rapsoljan, som är bra vid känslig eller irriterad hud.

En liten tillsats av eterisk olja kan ge ytterligare effekt beroende på vilken man väljer. Ros är bra för torr hud, lavendel är lugnande och rosmarin stimulerar cirkulationen, vilket kan behövas när musklerna är stela eller ömma, eller om man helt enkelt är frusen av sig.

Köp bivax från biodlare eller de som säljer biredskap, eftersom det vaxet oftast är renast. Foto: Eva Sagerfors

Fotsalva

Alexandras fotsalva gör gott efter ett fotbad, men salvan passar också bra till torra händer. Salvan är enkel att göra själv och innehåller vårdande, naturliga ingredienser som bivax, sheasmör, oljor och honung. Receptet finns här.

Tips för rengöring av kärl och redskap: Bäst får du bort fettet genom att först torka av med hushållspapper. Gnid sedan in med diskmedel och torka av igen. Skölj i hett vatten.

Recepten på kroppssmör och bivaxolja kommer från Yle.

Alexandras vispade kroppssmör

Det här behövs

½ dl kokosolja

½ dl kakaosmör

½ dl sheasmör

½ dl mandelolja

Gör så här

Lägg ingredienserna i en värmetålig skål eller bunke. Låt fetterna smälta i ett vattenbad.

När blandningen är helt smält ska den svalna. Ställ skålen i kylen 1-2 timmar. Den är lagom stel när oljorna inte längre är genomskinliga och man kan trycka i den med en sked som lämnar en grop som blir kvar. 

Droppa i några droppar av en eterisk olja om du vill ha en lite mer blommig doft.

Använd en elvisp för att vispa smöret fluffigt. Den gula färgen försvinner då och smöret blir vitt. Konsistensen blir som vispgrädde. Om det inte vill bli fluffigt så kan det behöva stelna ytterligare. Ställ då tillbaka skålen i kylen ett tag och försök sedan igen. Om det har blivit för stelt så låt det stå framme ett tag och prova sedan med vispen. Om smöret blir grynigt under vispningen, då har det förmodligen stelnat för snabbt. Värm igen, låt det stelna och vispa sedan.

Lägg över i en ren burk, märk den och förvara i kylen. Den håller ungefär ett år.

Bivaxolja

Det här behövs

7 g bivax

45 g rapsolja

48 g solrosolja

Valfri eterisk olja

Gör så här

Blanda ingredienserna, utom den eteriska oljan, i ett värmetåligt kärl, till exempel en glasburk. Ställ burken i ett vattenbad och rör om medan det smälter.

Ta av oljan och låt den svalna lite. Droppa i 10-40 droppar eterisk olja och rör om. Häll upp i en liten flaska.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.