Advokater vill granska vaccinationsbevis juridiskt

"Inte förenlig med gällande lagar"

Advokaten Fatemeh Pakyari och ett svenskt nätverk av jurister och advokater anser att användningen av vaccinationsbevisen strider mot grundlagen. Foto: Melodifoto


Regeringen är beredd att utöka användningen av vaccinationsbevisen i samhället. Samtidigt vill ett nätverk av jurister vidta rättsliga åtgärder för att försöka stoppa en utveckling som de menar saknar lagligt stöd.

Fatemeh Pakyari är advokat och en del av Bio-Medico Legala Nätverket, ett svenskt nätverk med 77 jurister, läkare och forskare som tagit ställning mot hur vaccinationsbevis används i syfte att stoppa smittspridningen av covid-19. De anser att det finns juridiska brister med pandemilagen och användningen av vaccinationsbevisen.

I flera länder pågår rättsliga processer mot hur covidbevisen används. Fatemeh Pakyari har kontakt med en bosnisk advokat som har stoppat användningen av covidbevisen i sitt land. Nu ser hon vad i hans tillvägagångssätt som kan tillämpas i det svenska rättssystemet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!