100 tibetaner gripna av kinesisk polis
Tibetaner i Lhasa den 1 juni 2021. Foto: Kevin Frayer/Getty Images


Kinesisk militär och polis har den senaste tiden genomfört flera tillslag i staden Dza Wonpo i Sichuanprovinsen i den autonoma regionen Tibet. Ett hundratal tibetaner, däribland flera munkar, har gripits, rapporterar människorättsorganisationen Tibet Watch.

De gripna misstänks ha sparat ett foto av den andlige ledare Dalai lama eller haft kontakt med tibetaner som lever i exil.

Den 25 augusti hölls ett ”folkmöte” för samtliga invånare samtidigt som militär och polis genomsökte deras hem, enligt människorättsorganisationen.

– De letade efter foton av hans helighet Dalai lama och efter meddelanden som kan ha delats från deras mobiltelefoner med människor utanför Tibet, säger en anonym tibetan som bor i Indien till Radio Free Asia.

Under ”folkmötet” meddelade myndigheterna att det inte är tillåtet att inneha bilder av Dalai lama och att man inte får prata om känsliga ämnen på meddelandeappen Wechat samt att man inte får sprida några känsliga nyheter eller statshemligheter. Vidare meddelades att invånarna måste följa det kinesiska kommunistpartiet och regimens lagar.

Enligt Tibet Watch genomfördes en razzia också i mars. Då varnade kinesiska myndigheter alla lokala tibetaner som innehar ett foto av Dalai lama att de kommer att anklagas för brott, jämfört med att inneha ett olagligt vapen.

– Kinesiska myndigheter har inte bara trakasserat och hotat tibetaner i Dza Wonpo utan i många delar av Tibet. Och den enda orsaken varför de gör så är att förtrycka tibetaner och till slut få de unga tibetanerna att bli omedvetna om deras religiösa tro, kultur och identitet, säger den anonyma källan till Radio Free Asia.

En resolution som antogs 2018 slog fast att situationen i Tibet har försämrat betydligt för det tibetanska folket sedan 2008. Den kinesiska regimen har en genomgripande strategi för att ”patriotiskt” utbilda tibetanerna enligt den kommunistiska ideologin.

Rapporter visar att tibetaner utsätts för övergrepp, inte tillåts utöva sin religion och inte får använda sitt språk i skolorna.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!