loadingEn traditionell rioja är lagrad på amerikanska ekfat. Därför hittar du ofta toner av vanilj eller dillchips i en reserva eller gran reserva. Foto: Shutterstock
En traditionell rioja är lagrad på amerikanska ekfat. Därför hittar du ofta toner av vanilj eller dillchips i en reserva eller gran reserva. Foto: Shutterstock
Kultur

Vin & Dryck: Värmande röda kraftpaket från Rioja

Camilla Wahlman

Det var franska provsprängningar av kärnvapen i Stilla havet som gjorde att den spanska Riojaregionen seglade in i våra svenska hjärtan. Vår vinexpert Camilla Wahlman har den här gången tittat närmare på den nordspanska vinregionen där man gjort vin i ett par tusen år.


Historien om Riojavinet började egentligen 200 år före Kristus. Så länge vet vi att man har odlat vindruvor i det här området. Men i mitten på 1800-talet hände något som fick stor påverkan på området.

På ett fartyg som gick i land i den franska hamnstaden Bordeaux fanns en liten lus som skulle slå ner som en farsot i Europa och slå ut vinregion efter vinregion.

Om: Lär dig lagringsreglerna för rioja

Lär dig ramsan 1+1, 1+2, 2+3.

1+1= Crianza, får säljas tidigast två år efter skörd, inklusive ett års ekfatslagring.

1+2= Reserva, får säljas tidigast tre år efter skörd, inklusive ett års ekfatslagring.

2+3= Gran Reserva, får säljas tidigast fem år efter skörd, inklusive två års ekfatslagring.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn traditionell rioja är lagrad på amerikanska ekfat. Därför hittar du ofta toner av vanilj eller dillchips i en reserva eller gran reserva. Foto: Shutterstock
En traditionell rioja är lagrad på amerikanska ekfat. Därför hittar du ofta toner av vanilj eller dillchips i en reserva eller gran reserva. Foto: Shutterstock
Kultur

Vin & Dryck: Värmande röda kraftpaket från Rioja

Camilla Wahlman

Det var franska provsprängningar av kärnvapen i Stilla havet som gjorde att den spanska Riojaregionen seglade in i våra svenska hjärtan. Vår vinexpert Camilla Wahlman har den här gången tittat närmare på den nordspanska vinregionen där man gjort vin i ett par tusen år.


Historien om Riojavinet började egentligen 200 år före Kristus. Så länge vet vi att man har odlat vindruvor i det här området. Men i mitten på 1800-talet hände något som fick stor påverkan på området.

På ett fartyg som gick i land i den franska hamnstaden Bordeaux fanns en liten lus som skulle slå ner som en farsot i Europa och slå ut vinregion efter vinregion.

Om: Lär dig lagringsreglerna för rioja

Lär dig ramsan 1+1, 1+2, 2+3.

1+1= Crianza, får säljas tidigast två år efter skörd, inklusive ett års ekfatslagring.

1+2= Reserva, får säljas tidigast tre år efter skörd, inklusive ett års ekfatslagring.

2+3= Gran Reserva, får säljas tidigast fem år efter skörd, inklusive två års ekfatslagring.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024