Skogsbränder ödelägger samhällen – kinesiska medier tysta i veckor

Kina: Skogsbränder

Under det kinesiska kommunistpartiets 20:e kongress mörkades de stora skogsbränderna i Hunan. Bilden är tagen vid en brand i Xichang i Sichuanprovinsen i slutet av mars 2020. Foto: STR/ARP via Getty Images


Skogsbränderna som rasar i Hunanprovinsen i Kina startade den 17 oktober. Ändå har det varit helt tyst om dem i kinesiska medier. Bränderna har hittills ödelagt två samhällen och dödat två brandmän.

Kinesiska nätanvändare menar att tystnaden beror på att partikongressen, som pågick från den 16 till den 22 oktober, har fått allt fokus från statskontrollerade medier. Först den 25 oktober bröts tystnaden då lokalbefolkningen i närheten av brandområdet samlades för att hålla en minnesceremoni för de döda brandmännen.

På nätet finns en video som visar hur tiotusentals människor samlats och marscherat med banderoller för att hedra dem som först ryckte ut i bränderna.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!