Enligt en initierad källa planerar Xi Jinping att ta personlig kontroll över Kinas beväpnade polis, den paramilitära styrka som utgör en stor maktfaktor i landet. Syftet sägs vara att ytterligare stärka sin hand i den politiska striden mot förre regimledaren Jiang Zemin och hans falang.
Folkets beväpnade polis, som styrkan heter, är officiellt ansvarig för bland annat gränskontroll och nödhjälp, men kallas ofta in vid protester och oroligheter, och ses av många som regimens vapen mot dissidenter och förtryckta minoriteter. Den består av över 600 000 man, och förfogar över automatvapen, helikoptrar och bepansrade fordon.
Blir han Kinas förste postkommunistiske ledare? – China Uncensored
Enligt en källa inom beväpnade polisens högkvarter i Peking kan dock den här styrkans roll vara på väg att förändras. Kommunistpartiets ledare Xi Jinping förbereder sig för att ta direkt kontroll över beväpnade polisen, som ett steg i hans kampanj mot korruption.
Om Xi tar kontrollen över beväpnade polisen är han ett steg närmre att fälla tidigare partiledaren Jiang Zemin. I nuläget är beväpnade polisen fortfarande under Jiangs partifalangs kontroll, men deras grepp har försvagats sedan förre högste chefen för inhemsk säkerhet, Zhou Yongkang, rensades ut och dömdes till livstids fängelse 2015.
Djupa kopplingar till Jiangs falang
Den paramilitära styrkan har djupa kopplingar till de övergrepp som Jiang Zemins falang gjorde sig skyldig till, både under den tid han officiellt satt vid makten och senare. Beväpnade polisen har, som Epoch Times rapporterat om, varit inblandad i den hantering där samvetsfångar – främst falungong-utövare – i hemlighet dödas för sina organs skull.
Enligt källan i Peking har olika departement inom beväpnade polisen fått meddelanden om att Xi Jinping kommer att driva igenom ett tillägg som innebär att den hamnar helt under militären, i stället för som nu, när man också rapporterar till Kinas kabinett, statsrådet. Det här skulle innebära att de hamnade direkt under Xis kontroll, eftersom han gjort sig till överbefälhavare för militären. På så vis kan andra högt uppsatta partikadrer inte utnyttja den här styrkan för egna syften.
På senare år har flera incidenter, inte minst med kopplingar till maktkampen inom partiet, pekat på beväpnade polisens betydelse, och därmed vikten av att kontrollera den. I februari 2012, när en av Chongqings numera utrensade partisekreterare Bo Xilais närmsta män, Wang Lijun, flydde till det amerikanska konsulatet i Chengdu, lät Bo den beväpnade polisen omringa konsulatet. Den 20 mars, strax efter dessa dramatiska händelser, samlade den tidigare nämnde Zhou Yongkang beväpnade polisstyrkor runt partihögkvarteret Zhonganhai i Peking, i vad som enligt uppgifter var ett misslyckat kuppförsök.
Förföljelsen av falungong i Kina
Rensar ut och möblerar om
Xi Jinping har i tal på senare tid anklagat Bo, Zhou och andra av Jiangs numera utrensade allierade för att vara inblandade i politiska konspirationer för att ”förstöra och splittra” partiet. Om det här ovan nämnda tillägget faktiskt drivs igenom kommer det kraftigt att minska möjligheterna för Xis fiender att genomföra en kupp.
Enligt källan inom beväpnade polisen har Xi ”i princip rensat bort” element från Jiangs falang från den högsta ledningen i Folkets beväpnade polis. Han nämnde utredningen av Wang Jianping, en tidigare ledare inom beväpnade polisen, som var en av Zhou Yongkangs allierade, och greps i slutet av augusti, enligt South China Morning Post. Inget officiellt meddelande om att Wang utreds har dock kommit än.
Xi har dock redan möblerat om i beväpnade polisens ledning – bara i fjol byttes elva generaler ut. De här senaste uppgifterna kommer också i kölvattnet av flera olika utredningar och uttalanden som tyder på att Xi nu förbereder sig för att agera direkt mot Jiang Zemin själv.
Rapportering av Larry Ong