Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping kommer inte tolerera att någon i partiledningen har egen agenda eller bildar partifraktioner. Det har han gjort klart i tio ”budord” som publicerades via sociala medier nyligen. Dessutom har han låtit utse sig till Kinas överbefälhavare, en helt ny titel.
”Budorden”, som gäller medlemmarna av den mäktiga politbyrån, spreds via kontot ”lilla gruppen för att lära av Xi”, som är ett offentligt konto på den populära tjänsten WeChat. Kontot drivs av en del av tidningen People’s Daily, kommunistpartiets officiella mediespråkrör.
De här ”fem måsten och fem otillåtna” inkluderades i det som politbyrån och de 25 medlemmarna i politbyråns ständiga utskott förväntas rätta sig efter.
De flesta av Xis budord handlar om att politbyråns medlemmar måste lyda och ”upprätthålla den centrala ledningens auktoritet” och inte ”agera på egen hand”. Regimens högst uppsatta ledare får inte ”ägna sig åt något slags fraktionsverksamhet”, och bör se till att deras familjemedlemmar inte ”missbrukar sin position för att tillskansa sig illegala förmåner”.
De senaste månaderna tycks Xis makt inom kommunistpartiet ha utmanats på olika sätt. Bland annat har två hotfulla, anonyma öppna brev skrivits, där personer som ger sig ut för att vara partimedlemmar kräver hans avgång.
Dessutom har en medlem av politbyrån (Zhang Chunxian) och en medlem av Kinas högsta ledning, politbyråns ständiga utskott, (Yu Zhengsheng) på olika sätt vägrat att erkänna Xi Jinping som en ”kärnledare”. Både Yu och Zhang har nära kopplingar till förre partiledaren Jiang Zemin, vars partifraktion är under hård attack i Xi Jinpings antikorruptionskampanj.
Nyheten om de här ”budorden” kommer samma vecka som Xi låtit utse sig till överbefälhavare för Kinas krigsmakt, något som statliga medier rapporterade om under onsdagen.
Det här är en ny titel i Kina, och syftar på att han ska leda ett nyinstiftat högkvarter för alla väpnade styrkor. Han leder redan sedan tidigare Kinas krigsmakt, eftersom han är ordförande för Centrala militärkommissionen, men tycks alltså nu konsolidera sin makt ytterligare.
Radio Free Asias politiske kommentator Wei Pu skrev i en kommentar att Xi Jinping etablerat en ”egen diktatur”, och att den här sortens maktkoncentration inte har setts i Kina sedan Deng Xiaoping införde ett mer kollektivt ledarskap, efter Mao.
Rapportering av Larry Ong