Gruvarbetarna i Heilongjiang-provinsen blev rejält upprörda när guvernören Lu Hao, på ett viktigt politiskt möte i Peking, sade att alla gruvarbetare i hans provins fått sina löner.
Den 6 mars påstod Lu Hao att gruvarbetarna fått ut sina löner, exakt på öret. Men gruvarbetarna själva, som gick ut på gatorna och protesterade i fyra dagar, sade att de inte fått lön på ett halvår. Det jobbar ungefär 60 000 gruvarbetare i den statliga gruvindustrin i staden Shuangyashan. Deras medelinkomst är cirka 800 yuan, drygt 1 000 kronor, i månaden.
De protesterande gruvarbetarna och deras familjer höll upp plakat där det stod: ”Kommunistpartiet, ge tillbaka de pengar vi förtjänat med vårt blod och svett” och ”Vi vill leva, vi vill äta”.
Bilderna som togs på platsen visar demonstranter som marscherar till gruvbolagets lokala kontor, där personal och polis försöker lugna dem. Man kan höra hur gruvarbetarna högljutt kräver sina löner, och en förklaring till förseningen. När det lokala gruvkontoret inte gav någon förklaring fortsatte demonstranterna till andra delar av staden, bland annat stora knutpunkter för järnvägar och biltrafik.
Den 11 mars satte myndigheterna in tusentals militärpoliser mot demonstranterna, och folksamlingen skingrades. Enligt New Tang Dynasty Television greps fyra gruvarbetare.
Heilongjiang-provinsen ligger i nordöstra Kina, i ett område rikt på naturresurser men med en krisande ekonomi. De statliga företag som bryter de mineraler som driver tillväxten i andra delar av Kina anklagas för korruption, och för att bidra till stagnationen i området.
Under senare år har den ekonomiska inbromsningen orsakat massuppsägningar och lönesänkningar vilket har lett till missnöje och oro bland befolkningen.