Om alla människor skulle äta mindre kött, mer grönsaker och frukt, så skulle vi rädda miljontals med människoliv, minska växthusutsläppen med två tredjedelar och spara 1,5 biljoner dollar, enligt en studie av Oxford Martin School.
Oxfords studie har tagit fram en modell där man uppskattar att en global kostförändring skulle kunna spara in så mycket som 700 -1000 miljarder dollar per år i vårdkostnader och i minskade antal sjukskrivningsdagar. Om man globalt lade om till vegansk kosthållning så skulle 8,1 miljoner människoliv kunna räddas år 2050. Dr Springmann, forskningsledare bakom studien, menar att om vi ska hålla 2-gradersmålet med klimatförändringarna, så är det nödvändigt att övergå till en hållbar växtbaserad diet.
– Vad vi äter påverkar vår personliga hälsa och den globala miljön enormt mycket, sade Dr Marco Springmann.
Köttindustrin och fodertillverkningen är extremt dåliga för den ekologiska balansen. Massvis av regnskog i Amazonas huggs ned. Den största orsaken är odling av soja som exporteras till bland annat Sverige, för att bli djurfoder, enligt naturskyddsföreningen. Den enorma avskogningen är den största orsaken till växthuseffekten, och det beräknas försvinna 100 djurarter varje dag.
Sociala och ekologiska konsekvenser av sojaodling i Sydamerika
Haven förorenas och fiskas ur. Under 40 år har hälften av havens djur utrotats. Östersjön är ett av de hav som mår sämst enligt WWF. Det är utsläpp av växtgödande ämnen som fosfor och kväve från bland annat jordbruk, industri och hushåll, som skapar syrebrist så att havsbotten dör.
Mer plast än fisk i haven år 2050 spår ny rapport
För att producera ett kilo nötkött går det åt 16 000 liter vatten. Inte nog med det så bidrar den överdrivna köttkonsumtionen till att en del av världens befolkning svälter. 70 procent av jordbruksmarken går åt till att odla djurfoder på, det får konsekvenser som innebär att marken inte räcker till för matproduktion, vilket orsakar att uppemot en miljard människor svälter, enligt Naturskyddsföreningen.