Vad är mänsklig grundmoral och vad innebär begreppet moralisk ekonomi? Det frågar sig ekonomen Fan Di utifrån det uppmärksammade fallet med en ung kines som dog efter en dyrbar kur med bluffmedicin som han tipsats om på en högt placerad annons på söktjänsten Baidu.
Moral och samvete kan inte köpas och säljas som en vanlig vara på marknaden, och vettigt fungerande marknadsekonomier behöver baseras på en viss etik. Givetvis är det så att människor och företag under århundraden har sålt ut sina principer för profit. Detta sker ofta i det fördolda, är inte föremål för lagliga påföljder eller enkelt definierbart i juridiska termer – i de flesta fall förlitar man sig på marknadsaktörernas självdisciplin.
Att sälja förfalskad medicin, för att ta ett exempel, är både omoraliskt och olagligt. Men om nu säljaren av denna bluffmedicin påstår att medicinen de säljer är mycket bra och får fördelar genom annonsering, då kan jag sälja min moral genom att publicera dessa annonser även om jag kanske inte direkt bryter mot lagen.
”Om etik blir en handelsvara så kommer den mänskliga moralen att förloras och samhället kommer till slut att kollapsa.”
Baidu [Kinas största sökmotor] har blivit offentligt hudflängt i samband med att högskolestudenten Wei Zexi dog – efter att han betalat för en behandlingskur som inte hade någon chans att lyckas. Ja, det är känt att Wei Zexi led av en obotlig sjukdom. Men det är ingen ursäkt för privata sjukhus drivna av Putian-gänget, en grupp hänsynslösa entreprenörer från Fujian-provinsen, att dyrt sälja förfalskad medicin till honom och därmed profitera på någon som är på väg att dö.
Vad är Baidus ansvar?
Varför är då fejkade mediciner så lättsålda? För att det finns en plattform för dem: Baidu. Företaget tillåter säljare att köpa sig en hög rankning på resultatet av en sökning och detta har skapat en enorm marknad för dem som säljer bluffmediciner. Så länge du har pengar kan Baidu placera dig högst upp i sökresultat.
Kanske är Baidu inte ansvariga, eller saknar verktyg för att kunna urskilja äktheten kring allt som annonseras på deras plattform. Och samma sak gäller för Google, men Google är inte tillåtna att göra det som Baidu tjänar så mycket pengar på.
”Orsaken till att samhället kunnat upprätthålla en balanserad utveckling så länge inte är pengars makt, utan det beror i stället på att människor följt sociala moralnormer.”
Om etik blir en handelsvara så kommer den mänskliga moralen att förloras och samhället kommer till slut att kollapsa. Även om det ibland dyker upp att etik är till salu så kan man inte bedriva handel med den mänskliga grundmoralen – den har inget pris och kan inte sättas ut på en marknad till ett växlingsbart värde.
Moralisk ekonomi
Begreppet mänsklig grundmoral rör betydande principer som är relaterade till mänsklig existens; när människor kontrolleras av själviskhet så förlorar samhället sin balans. Denna syn är kärnan inom moralisk ekonomi.
Klyftorna i Kina hotar landets stabilitet
Den brittiske historikern E.P. Thompson berörde moralfrågor inom ekonomin i sina verk och dimensionen med moralisk ekonomi som han introducerade blev en kontrapunkt till den ekonomiska determinism som läggs fram i Adam Smiths centrala verk ”Nationernas välstånd”.
Thompson skrev i sin bok ”Customs in Common” att orsaken till att samhället kunnat upprätthålla en balanserad utveckling så länge inte är pengars makt, utan att det istället beror på att människor följt sociala moralnormer. Han skrev också att idén med en grundmoral syftar på vanor och normer som förs vidare genom en tradition baserad på social samstämmighet.
”Dagens Kina kan verka rikt och mäktigt på ytan. Men vad finns under den? Vår moraliska måttstock är trasig.”
Trasig moralisk måttstock
Grundmoral innefattar många saker, som till exempel att barn har rätt till utbildning. Detta kom inte först från lagar, utan är en del av mänsklighetens kulturarv.
Den styr också vårt uppförande, till exempel är att rädda liv en grundläggande norm. Det förutsätts att mediciner används för att bota sjukdom och rädda liv, därför ska vi inte sälja förfalskade mediciner och döda för profit. Mat används för att upprätthålla liv och hälsa, så vi kan inte sälja giftig och direkt skadlig mat. Priserna ska inte höjas under naturkatastrofer. Utbildning är till för att människor ska lära sig något nytt, för att kunna skapa innovationer och öppna dörren till framtiden, inte för att hjärntvätta och vilseleda.
Kulturrevolutionen har skapat kommunistpartiets skräck för kaos
Dagens Kina kan verka rikt och mäktigt på ytan. Men vad finns under den? Vår moraliska måttstock är trasig: giftig mat, förfalskade mediciner, utbildning som affärer, BNP köpt med blod, tvångsrivningar och omflyttningar, vanemässigt ljugande, vägran att hjälpa andra, sammanflätningen mellan pengar och makt, med mera. Baidu är inte orsaken till dessa synder, företaget följer bara trenden att tjäna pengar.
Sålunda kan vi se att Baidu offentligt handlar med moral. Hur många företag i Kina försvarar verkligen en grundmoral? Är pengar mer dyrbart än moral? Är förmögenhet viktigare än samvete? När vi möter dessa frågeställningar har vi redan tappat riktningen.
Fan Di är en oberoende ekonom och professor på deltid vid Peking University och Sun Yat-sen University. Han har även arbetat som chef och konsult på större banker och företag.
Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens egna och återspeglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.