Xi Jinping träffade Hongkongs ledare Leung Chun-ying vid APEC-mötet i Peru nyligen. Av det lilla som rapporterats kring mötet verkar Xi Jinping mest i allmänna ordalag ha berömt Leungs regering, men flera saker tyder på att det pågick helt andra saker under ytan.
Xi och Leung talades vid i 45 minuter, och enligt kommunistpartiets nyhetsbyrå Xinhua så ”bekräftade” Xi ”till fullo” Leung och hans administrations arbete.
Leung sade senare till pressen i Hongkong att det här berömmet gällde hur han och regeringen hanterat den senaste tidens kontroverser där två medlemmar av Hongkongs lagstiftande församling blivit av med sina platser efter att ha protesterat under sina ämbetseder. Leung tillade att frågan om huruvida han ska ställa upp till omval i mars nästa år inte diskuterades.
EXKLUSIVT: Xi Jinping planerar massutrensning i rådgivande konferensen
Professor Lau Siu-kai på Chinese Association of Hong Kong and Macau Studies sade till South China Morning Post att det här mötet var ”värt att notera” eftersom Xi inte gav positiva kommentarer om Leungs arbete inför kamerorna ”till skillnad från vid tidigare, liknande tillfällen”. Det enda som kom ut från mötet var den mycket korthuggna Xinhua-artikeln, som inte innehöll några direkta citat.
Det lilla som de två ledarna faktiskt sågs diskutera framför kameran var hur långa deras respektive flygtider till Peru hade varit – sedan fick reportrarna lämna rummet, enligt Hongkongmedier. Vad som sades under de återstående 43 minuterna av mötet är omöjligt att veta, men det är svårt att tänka sig att Xi Jinping behövde så lång tid för att säga ”bra jobbat” till Leung Chun-ying.
Enligt högt uppsatta, initierade källor som Epoch Times talat med innan mötet är Xi inte alls nöjd med Leungs arbete, utan tvärtom ”extremt missnöjd” med hur hela historien med ederna skötts. Han ska inte heller ha personligen efterfrågat den tolkning av Hongkongs grundlag som den Nationella folkkongressen, Kinas på papperet lagstiftande församling, företog.
Enligt källan vill Xis administration inte sätta fokus på de två självständighetsivrande ledamöterna, men Leung har medvetet rört upp stämningarna kring den känsliga frågan om Hongkongs självbestämmande.
– Man försöker inte ens låtsas att det är ”ett land, två system”, sade källan, syftande på det avtal som ger Hongkong begränsat självstyre fram till 2047.
I augusti började en Pekingtrogen tidning i Hongkong publicera artiklar om hur Leung och högt uppsatta kinesiska partitjänstemän som står nära förre ledaren Jiang Zemin, framför allt Zhang Dejiang, medvetet har satt fokus på den kontroversiella självständighetsfrågan, vilket skapat spänningar i Hongkong. Epoch Times källor har också sagt att Xi Jinping inte tänker stödja att Leung ställer upp för omval.
Vad ska man då tro om den korthuggna men ändå positiva kommentaren i Xinhua? Jo, till att börja med tvättar Kinesiska kommunistpartiet aldrig sin smutsiga byk offentligt, men att artikeln var så kort, och att ingenting sades framför kamerorna, antyder ändå att det händer något under ytan.
Dessutom kan artikeln i Xinhua också – i kommunistpartiets värld av små, subtila vinkar och halvt dolda budskap – vara ett slags förtäckt kritik. Artikeln uppmanar nämligen Leungs regering att ”bygga bred social konsensus och fokusera på ekonomisk utveckling och förbättra folks livskvalitet” samt att ”beslutsamt skydda den nationella enheten och upprätthålla social och politisk stabilitet.
Det här är på sätt och vis raka motsatsen till vad Leung faktiskt har gjort; han har tvärtom eldat på motsättningar genom att sätta ljuset på den relativt lilla rörelse som vill se full självständighet för Hongkong. Dessutom sackar ekonomin – Hongkongs BNP-tillväxt i första kvartalet för 2016 var den lägsta på fyra år, och regeringens prognos är att tillväxten för hela året kommer landa på 1,5 procent, att jämföra med 2,4 procent för 2015.