Turkiet hotar med fortsatta attacker mot den kurdiska YPG-milisen om den inte backar i norra Syrien. USA manar till fokus på det som faktiskt förenar parterna – kampen mot terrorstämplade IS.
De senaste dagarnas utveckling i de norra delarna av Syrien har nog gett USA en hel del huvudvärk. Washington gav sitt stöd till den turkiska operation som i onsdags drev ut IS från gränsstaden Jarablus. Men efter det har Natomedlemmen Turkiet – med hjälp av allierade syriska rebeller – avancerat längre in i Syrien, mot områden som kontrolleras av kurdisk-ledda styrkor.
USA fördömer sammandrabbningarna söder om Jarablus – som står mellan syriska krafter som båda stöds av Washington: dels de så kallade moderata rebellgrupper som fått stöd av CIA och dels den kurdisk-ledda SDF-styrkan (där YPG ingår) som samarbetar i kampen mot IS.
Fördömer
”USA har inte deltagit i dessa aktiviteter, de är inte samordnade med amerikanska styrkor, och vi stödjer dem inte” skriver försvarshögkvarteret Pentagon till nyhetsbyrån AFP.
Samtidigt råder delade meningar kring huruvida YPG-milisen lämnat staden Manbij eller inte. Turkiet har meddelat att attackerna mot den kurdiska milisen kommer att fortsätta så länge YPG inte drar sig tillbaka till andra sidan Eufratfloden. Enligt Pentagon har det i ”stort sett” skett – vilket Ankara säger sig inte ha sett några bevis för.
Turkiet oroas över de territoriella framsteg som kurderna gjort under Syrienkriget. Enligt utrikesminister Mevlut Cavusoglu försöker YPG nu etablera sig i områdena kring Manbij och Jarablus, som båda nyligen befriats från IS. Han anklagar YPG för etnisk rensning.
”Ingen ockupation”
YPG-milisen tillbakavisar alla anklagelser och säger att de bara är ett sätt för Turkiet att själv öka kontrollen av det syriska territoriet. Men Turkiet är ingen ockupationsmakt och tänker inte bli kvar i landet, säger vice premiärminister Numan Kurtulmus enligt NTV.
Hursomhelst har den turkiska operationen rört till en redan stökig spelplan. The New York Times har talat med en befälhavare för de syriska rebellstyrkorna som sammanfattar läget på marken.
– Vi är förvirrade. Min fiende skulle vara Daesh (IS) och regimen, men nu attackerar kurderna mig bakifrån. Jag vet inte vem som bombar vem, säger Ahmad Kanjo till tidningen.
(TT)
Turkiet och Syrien |
Turkiet attackerar både den kurdiska milisgruppen YPG (Folkets försvarsenheter) såväl som Islamiska staten (IS) i norra Syrien. YPG, Demokratiska unionspartiets (PYD) väpnade gren, ses allmänt som en av de mest effektiva krafterna i kampen mot IS. Attacker mot den har fått FN, USA och EU att uppmana Turkiet till återhållsamhet. Ankara säger att man svarar på provokationer från YPG men har också varnat för att gruppen gör territoriella framsteg nära gränsen i norra Syrien. Turkiet ser YPG som en förlängning av Kurdistans arbetarparti (PKK) som kämpar för självständighet sedan 1980-talet. PKK är terrorstämplat av EU och USA, men Turkiet har inte lyckats övertyga sina allierade i väst att betrakta YPG på samma sätt. En USA-stödd styrka med YPG och syriska araber, SDF, har lyckats ta över strategiska områden från väpnade islamistgrupper i Syrien. Källa: BBC |