Pia Anjou driver en modebutik i centrala Göteborg och satsar på att inom en snar framtid ha 70 procent ekologiska kläder i sitt sortiment – och hennes kläder är allt annat än opersonliga.
”Once upon a time” heter butiken som ligger på Alfhemsgatan i centrala Göteborg. Namnet för tanken tillbaka till tider då kläder tillverkades i mindre skala än idag och under mer naturliga former. Designern och butiksinnehavaren Pia Anjou tog i våras magisterexamen i ekologiskt stickat vid Textilhögskolan i Borås. Då hade hon redan drivit butiken i ett halvår, och i fredags fyllde den ett år.
Svensk eko-certifiering bortser från miljöproblem i Kina
– Man kan ju undra varför det skulle behövas ytterligare en person som sitter och gör kläder, men mina kläder skiljer sig från andra på det viset att de är ekologiska – och snygga, säger Pia och skrattar.
Pia är glad och energisk och verkar stå med båda fötterna på jorden. Hon går runt bland kläderna och berättar om de olika materialen, deras ursprung och färger. De flesta plaggen är tidlösa och enkla, med mycket färg och form hämtat från naturen.
Fortfarande begränsningar i material
En tanke med kläderna är att de ska kunna öppna en dörr till de kläder man redan har. Genom att kombineras med det nya plagget kan man få användning för sådant som man annars har svårt att hitta en användning för.
Än så länge är inte alla kläder ekologiska men målet är att 70-100 procent så småningom ska vara det. Det finns fortfarande relativt stora begränsningar när det gäller att hitta spännande ekologiska material. Pia tror emellertid att utvecklingen är på väg i en positiv riktning i samband med människors ökande medvetenhet.
Betydligt mer gifter i kläder än man tidigare trott
Ekologiska kläder innebär att kläderna är tillverkade av material som framställts på ett miljövänligt sätt. Vid produktionen av ekologisk bomull används exempelvis färre kemikalier och vattenförbrukningen är många gånger lägre än vid annan bomullsproduktion. Pia köper ekologiska bomullsgarn av ett företag i Borås som har egna bomullsodlingar i Peru. De säljer även ekologiska ullgarn från får som gått utomhus och sluppit bli doppade i kemikaliebad för att bli av med ohyra.
– Det blir så mycket ull det blir, helt enkelt, säger Pia och berättar att hon även köper ullgarn av en kvinna i Alingsås, som har egna får.
Syr mycket själv
Pias kläder tillverkas i Sverige. Mycket syr hon själv i ateljén bakom butiken. Det stickade görs framförallt i Borås och Gällsta.
– Då vet man att folk har bra löner och bra arbetsförhållanden. Dessutom blir det ju mindre miljöutsläpp.
Pia verkar ha en uppriktig och naturlig önskan om kvalitet i det hon gör. Detta speglas bland annat i hur hon förhåller sig till kunderna.
– Varje plagg har sin egen berättelse. Det ska vara rätt plagg till rätt person och det är viktigt att kunden inte köper något som den sedan inte kommer att använda, säger Pia och håller upp en vinröd stickad sjal.
– Det här är en favorit, den har hängt här länge. Ibland kan ett plagg hänga i flera månader, och precis när jag tänker att ”nu tar jag den själv”, så kommer den rätta personen och köper den.
VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri
Något som inspirerar och fascinerar Pia är olika nomadfolk och deras kulturer.
– Jag tycker dagens människor borde tänka mer som de. Att leva och ha vad man behöver – inte så överdrivet som i dagens konsumtionssamhälle. Jag tror att man hela tiden måste jobba mot en hållbar utveckling, det man tar bör man även kompensera, säger hon.