Under sitt sammanträde den 12 juni lästes en rad viktiga tillägg till förordningarna kring mänskliga organtransplantationer upp och röstades igenom i Taiwans lagstiftande församling.
Enligt den uppdaterade lagstiftningen kan patienter som reser utomlands för att ta emot organ som förvärvats på illegal väg dömas till upp till fem års fängelse och få böta motsvarande upp till 4 miljoner kronor.
De nya tilläggen lägger en del av ansvaret på läkare och sjukhus. Läkare måste lämna rapporter om alla patienter som genomgår transplantationer utomlands och får uppföljande behandling i landet. Både läkare och sjukhus kan få böta upp till 400 000 kronor om de inte lämnar in rapporterna. Medicinska institutioner och personal kommer att åtalas om de lämnar in falska rapporter.
Lee Po-Chang, ordförande i Taiwans center för att registrera och fördela organ, sade att taiwanesiska läkare kan skicka sina patienter till utländska sjukhus som förvärvar organ på laglig väg. Läkarna måste dock fortfarande lämna in en rapport om de här fallen när patienterna återvänder.
Även brott mot mänskligheten
Tien Chiu-chin, lagstiftare från Taiwans demokratiska progressiva parti, sade:
– Organbrist är en global fråga, och transplantationsturism har blivit en fråga för både global medicinsk etik och internationella mänskliga rättigheter. Organstölder från levande människor och illegal organhandel är inte bara brott mot organlagarna, utan även brott mot mänskligheten. Det är därför vi gör tillägg till lagar och straffsatser för att förbjuda organmäklare och transplantationsturism.
Taiwans organtransplantationsregler ”har nått internationell standard”, enligt Tien.
Taiwans tillägg kompletterar Hongkongs organregler och matchar den lagstiftning som har röstats igenom i bland annat Spanien, enligt den taiwanesiska människorättsadvokaten Theresa Chu.
– De här reglerna kring organtransplantation är som en legal brandvägg som räddar människor från att bli medbrottslingar till Kinesiska kommunistpartiets brutala organstölder, sade hon.
Dödsdömda fångar?
Efter många år av förnekanden medgav Kinas förre vice hälsominister och nuvarande chef för organtransplantationskommittén, Huang Jiefu, att regimen använde organ från dödsdömda fångar i december 2005. Enligt statliga medier utgör dessa organ två tredjedelar av alla transplantationer på Kinas fastland.
Regimen lovade att så småningom avskaffa den här hanteringen, men bekräftade det hela först 2014. Huang sade att bara organ som frivilligt donerats av civilpersoner ska användas i transplantationer från och med januari i år.
Men det är inte alla som godtar den kinesiska regimens utfästelser. Europeiska befattningshavare, läkare, medicinska forskare och experter sade vid ett arbetsmöte i Europaparlamentet i Bryssel den 21 april att det fortfarande förekommer ”utomrättsligt dödande och organskörd från fångar som inte har dömts till döden” i Kina.
Enligt oberoende forskare fördömde deltagarna vid Europaparlamentets sammanträde slaktandet av samvetsfångar, de flesta Falun Gong-utövare, en andlig metod som har förföljts i Kina sedan 1999.
När frun till en transplantationskirurg år 2006 hävdade att det här pågick, beslöt människorättsadvokaten David Matas och den kanadensiske före detta parlamentsledamoten David Kilgour att undersöka dessa till synes otroliga påståenden.
Systematiskt massmord
Genom anonyma undersökningssamtal via telefon till transplantationsläkare i Kina, och genom att analysera Kinas transplantationsstatistik och handel med organ, drog Kilgour och Matas slutsatsen att kommunistpartiet systematiskt har genomfört massmord på Falun Gong-utövare för att sälja deras organ till transplantationsturister. Duon bedömde att mellan 40 000 och 60 000 Falun Gong-utövare har berövats livet i denna statssanktionerade dödshandel.
I en annan studie bedömde journalisten Ethan Gutmann att 65 000 Falun Gong-utövare har dödats. I hans nyutkomna bok ”The Slaughter” spårar Gutmann partiets organtransplantationsbrott tillbaka till tidiga experiment på den uiguriska minoriteten i Xinjiang i västra Kina, via politiska dissidenter till Falun Gong.
Organskördsforskarna är med i dokumentären ”Human Harvest: China’s Illegal Organ Trade”, en dokumentär som nyligen vann det prestigefyllda Peabody-priset.
Dokumentären inkluderar flera klipp med taiwanesiska medborgare som reste till Kina för att få organ, och visar deras fasa när de får reda på den verkliga källan till de organ som byggt upp Kinas blomstrande transplantationsindustri.