loadingKinas ledare Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang i Peking, mars 2016. (Foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images)
Kinas ledare Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang i Peking, mars 2016. (Foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images)
Utrikes

Svar på läsarfrågor om falangstriderna inom Kinesiska kommunistpartiet

Larry Ong - Epoch Times

En av Epoch Times läsare, och tillika självutnämnd ”sinofil”, skrev till vår engelskspråkiga upplaga med detaljerade frågor om den pågående falangstriden i Kinesiska kommunistpartiet. Han ville förbli anonym, så vi kallar honom bara ”James”. Vi tyckte hans frågor var så relevanta och intressanta att vi vill redovisa dem, tillsammans med våra svar. Här nedan följer hans mejlkonversation (något kortad) med vår skribent Larry Ong.

***

Hej,

Jag hittade en Reutersartikel som påstår sig ha tre källor inom kommunistregimen, knutna direkt till den högsta ledningen (Xi Jinping och hans underhuggare) och de avslöjade information under total anonymitet.

Enligt artikeln finns det tre falanger inom den kinesiska regeringen, en Zhejiang-grupp som leds av president Xi Jinping; Tuanpai-falangen (eller Ungdomsförbundet) som i nuläget leds av premiärminister Li Keqiang; och Shanghai-gänget, som leds av förre högste ledaren Jiang Zemin, och enligt artikeln fortfarande har avsevärd makt.

Det var en artikel i Epoch Times som beskrev Tuanpai-falangen som en ”politisk zombie” och ifrågasatte om den alls existerar, men enligt Reuters är Tuanpai extremt synlig och mäktig. En av källorna till artikeln sade att minst en medlem av Tuanpai-falangen kommer att väljas till Politbyråns ständiga utskott nästa år, oavsett vad Xi Jinping gör. Dessutom kommer ju Li Keqiang att sitta kvar, eftersom han inte har nått ”pensionsåldern”. Så premiärminister Li förmodas ha minst en allierad i det allsmäktiga ständiga utskottet.

Hälsningar,
James

***

Hej James,

Vi har inte skrivit om någon ”Zhejiang-grupp” eftersom orsakerna till, och bevisen för, att den faktiskt finns är skrala. Till skillnad från Jiang Zemin tycks Xi Jinping ha varit mindre benägen att bygga upp en politisk falang under sina första år i Zhejiang eller Fujian (och denna till synes bristande ambition är troligen vad som hjälpte honom att nå maktens höjder). Det är också först nyligen som man börjat tala om en ”Zhejiang-grupp”.

Det är sant att Xi nyligen befordrat folk som han tidigare jobbat med i dessa provinser, men det verkar mer handla om att han vill ha koll på vilka de är, snarare än några maffialiknande kopplingar.

Vi citerade Li Datong, före detta redaktör på China Youth Daily, som beskrev Ungdomsförbundet som en ”politisk zombie”; vi delar den uppfattningen. Många partiledare, inklusive Xi Jinping, var tidigare med i Ungdomsförbundet. Skulle de då alla vara medlemmar av Tuanpai-falangen?

Det är dock inte något ovanligt att Hu Jintao och Li Keqiang, tidigare elitmedlemmar av Ungdomsförbundet, är allierade; båda de här tidigare Ungdomsförbundledarna är trots allt framgångsrika ”guanerdai”, alltså tjänstemän som klättrat inom systemet på sina egna meriter, och inte för att de haft stora revolutionärer som fäder.

Vi har rapporterat om den politiska alliansen mellan Hu Jintao, Wen Jiabao och Li Keqiang – tre förmenta medlemmar av Tuanpai-falangen – och Xi Jinping.

Hälsningar,
Larry Ong

***

Hej Larry,

Tack för ditt informativa svar. […]

Under sommaren kom det en serie artiklar (baserade på anonyma informationskällor, som de som Reuters/Business Insider anger) som hävdade att Jiang-familjen håller på att samlas ihop för att rensas ut.

Först kom tre artiklar som handlade om att Jiang Zemin och Jiang Mianheng satt i husarrest. Sedan, vilket var mest noterbart, kom en artikel som hävdade att Jiang Zemin hade gripits av Folkets beväpnade polis, och lämnats över till Centrala militärkommissionen. Jag ville tro på att President Xi äntligen beslutat sig för att gripa Jiang Zemin. Min egen personliga uppfattning är att Jiang Zemin är en av de ondaste människor som världen någonsin skådat, hur rolig han än kan vara vid internationella möten och fotograferingar. Det fanns uppenbara problem med den här storyn, dock, ”varningsflaggor” som väcker tvivel angående dess äkthet.

Till att börja med stod det i artikeln att Folkets beväpnade polis grep Jiang Zemin och tog honom till en militäranläggning som tillhörde Pekings militärregion. Problemet är att detta sades ha ägt rum i juni i år, men det finns ingen Pekings militärregion längre, varken då eller nu. President Xi hade avskaffat militärregionsystemet (det fanns sammanlagt sju) och ersatt det med ett ”zonkommando”-system. Pekings militärområde hade redan ersatts av Centrala zonkommandot i juni.

En annan sak, som dock kommer från en annan källa, är att påståendet att Jiang Mianheng skulle vara frihetsberövad eller i husarrest kan motbevisas. Jiang Mianheng är fortfarande ordförande för ShanghaiTech University, och deltagit i internationella forum, universitetsaktiviteter och fotograferingar varje månad. Man kan gå till ShanghaiTech Universitys hemsida och se bilder på Mianheng från skolevenemang från hela året, inklusive möten med forskare från Europa och Amerika. Jag har inte sett någon indikation på att Jiang Mianhengs rörelsefrihet har begränsats eller att han är i husarrest. Hans plötsliga avgång som ordförande för Kinesiska vetenskapsakademins Shanghaiavdelning, trots hans ålder, verkar inte ha något att göra med att han utreds eller granskas. Snarare verkar det ha kommit sig av att han ville fokusera på sina roller på det nyskapade ShanghaiTech University, som han grundade.

Jag försökte få information från mina kontakter i Australien för att få definitiv information om Jiang Zemins öde, till exempel från den australiske journalisten John Garnaut, men ingen ville eller kunde bekräfta rapporterna om att Jiang skulle ha gripits. Det enda beviset för de här uppgifterna är att kinesisk media ignorerade Jiangs 90-årsdag.

Ingen på den här planeten vill tro på den här storyn mer än jag, för jag vill att President Xi ska radera ut Shanghai-gänget (eller Shanghai-klicken, fast jag föredrar att kalla det Jiang Taizidang) helt och hållet. Kina kan inte gå framåt eller gå vidare med den här falangen eller eller ens resterna av Jiang Zemin, en av de värsta politiska falangerna i historien…

Hälsningar,
James

***

Hej James,

Angående vår artikel i juni om att Jiang Zemin skulle ha tagits från sitt hem, så sade vår källa att han flyttats till en militäranläggning i Pekings gamla militärregion. Pekings militärregion ersattes av det Centrala zonkommandot i februari, men det här säger inte emot den information vi fick, eftersom delar av Pekings gamla militärregion, särskilt Peking, Tianjin och Hebei, är en del av det nya Centrala zonkommandot.

Vi förstod det som att en källa ville ge lite mer specifik information om var Jiang befann sig vid den tiden, men beslutade att det fanns skäl att hålla det hela lite vagt.

Vi fick faktiskt information om att Jiang Zemin förts bort från sitt hem efter att vi publicerade den första artikeln. Men vi bedömde den informationen som mindre trovärdig än den första.

Vi är medvetna om att Jiang Mianheng hade setts på ShanghaiTech University samtidigt som han enligt uppgift skulle vara i något slags husarrest. Men att Jiang den yngre dyker upp i offentligheten medan han är i husarrest bör inte förvåna. Den kinesiska regimen ser lite annorlunda på husarrest än andra länder. En person kan ha en viss grad av rörelsefrihet, eller tillåtas tala med pressen, men det betyder inte att han eller hon inte är övervakad eller hindrad från att lämna landet.

Här följer några exempel på vad vi menar.

Först och främst, rykten om att Zhou Yongkang befann sig under någon form av lättare restriktioner kom redan 2013; en Reutersartikel i augusti 2013 är kanske den artikel i sammanhanget som är mest värd att nämna. Men Zhou dök upp offentligt minst en gång sedan Reutersartikeln; Zhou deltog i 60-årsdagen av grundandet av China University of Petroleum i oktober 2013. Slutligen låstes han i på allvar när antikorruptionsbyrån officiellt meddelade att han utreddes i juli 2014.

Människorättsaktivister hanteras hårdare i husarrest, kanske för att man inte är lika rädd om dem. Gao Zhisheng har suttit i husarrest i sitt hem i en grotta sedan 2014, och får fortfarande inte åka in till stan för att laga sina tänder. Zheng Enchong, människorättsadvokaten från Shanghai, har å andra sidan fått ge intervjuer till denna tidning och kan lämna sitt hem (bara inte lämna Shanghai eller landet) men han övervakas ändå dygnet runt.

I Kina har dock utvecklingen nått dit där vi inte längre behöver hemliga källor för att verifiera att Jiang ligger riktigt illa till.

Den 21 juli noterade Hongkongtidningen Oriental Daily, som är känd för att stå Peking nära, att Jiang inte skickade någon krans till begravningen av en ålderman inom partiet; jag noterade detta i slutet av en artikel om att Guo Boxiong dömts till livstids fängelse.

Dessutom ignorerade precis som du säger kinesiska medier Jiangs 90-årsdag, och enligt Financial Times varnade polisen hans supportrar för att fira den.

Efter konferensen i Beidaihe sade Xin Ziling, före detta redaktör på National Defense University att Xi Jinping hade fått partiledningen att informellt gå med på att agera mot Jiang och Zeng Qinghong. Vi tror att Xi kommer att göra det här informella arrangemanget formellt under det sjätte plenumet; nej, vi tror inte att Xi faktiskt kommer att meddela någon utredning än, men om han agerar i den här riktningen kommer det att läcka ut via informella kanaler.

Zhang Gaolis allierade i Tianjin har nyligen rensats ut, och Zhang Dejiang har suttit i en svår sits på grund av röstskandalen inom Nationella folkkongressen. Vi kan räkna med att Liu Yunshan kommer att råka ut för något slags problem innan det sjätte plenumet. Vi tolkar det här som att Xi håller Zhang & Zhang samt Liu i schack, så att de måste gå med på att utreda Jiang under den sjätte plenumet.

Det kanske allvarligaste tecknet på att Jiang är illa ute är det som Xi Jinping har gjort i år för att signalera att han ändrar regimens inställning till falungong. Vi har dokumenterat det här i flera artiklar, men kortfattat har Xi gjort följande hittills:

1) Antytt att upprättelse kan komma att ges till folk som drabbats av förföljelsen i närheten av känsliga datum.

2) Kommunistpartiets Allmänna kontor har ett dokument som medger att utövare ”behandlats orättvist” under de gångna 17 åren.

3) Människorättsadvokater har försvarat falungongs grundläggande principer (sanning, godhet, tålamod) i en domstol i Tianjin (Tianjin är förföljelsens epicentrum) och kommit undan med det.

Hälsningar,
Larry Ong

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingKinas ledare Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang i Peking, mars 2016. (Foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images)
Kinas ledare Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang i Peking, mars 2016. (Foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images)
Utrikes

Svar på läsarfrågor om falangstriderna inom Kinesiska kommunistpartiet

Larry Ong - Epoch Times

En av Epoch Times läsare, och tillika självutnämnd ”sinofil”, skrev till vår engelskspråkiga upplaga med detaljerade frågor om den pågående falangstriden i Kinesiska kommunistpartiet. Han ville förbli anonym, så vi kallar honom bara ”James”. Vi tyckte hans frågor var så relevanta och intressanta att vi vill redovisa dem, tillsammans med våra svar. Här nedan följer hans mejlkonversation (något kortad) med vår skribent Larry Ong.

***

Hej,

Jag hittade en Reutersartikel som påstår sig ha tre källor inom kommunistregimen, knutna direkt till den högsta ledningen (Xi Jinping och hans underhuggare) och de avslöjade information under total anonymitet.

Enligt artikeln finns det tre falanger inom den kinesiska regeringen, en Zhejiang-grupp som leds av president Xi Jinping; Tuanpai-falangen (eller Ungdomsförbundet) som i nuläget leds av premiärminister Li Keqiang; och Shanghai-gänget, som leds av förre högste ledaren Jiang Zemin, och enligt artikeln fortfarande har avsevärd makt.

Det var en artikel i Epoch Times som beskrev Tuanpai-falangen som en ”politisk zombie” och ifrågasatte om den alls existerar, men enligt Reuters är Tuanpai extremt synlig och mäktig. En av källorna till artikeln sade att minst en medlem av Tuanpai-falangen kommer att väljas till Politbyråns ständiga utskott nästa år, oavsett vad Xi Jinping gör. Dessutom kommer ju Li Keqiang att sitta kvar, eftersom han inte har nått ”pensionsåldern”. Så premiärminister Li förmodas ha minst en allierad i det allsmäktiga ständiga utskottet.

Hälsningar,
James

***

Hej James,

Vi har inte skrivit om någon ”Zhejiang-grupp” eftersom orsakerna till, och bevisen för, att den faktiskt finns är skrala. Till skillnad från Jiang Zemin tycks Xi Jinping ha varit mindre benägen att bygga upp en politisk falang under sina första år i Zhejiang eller Fujian (och denna till synes bristande ambition är troligen vad som hjälpte honom att nå maktens höjder). Det är också först nyligen som man börjat tala om en ”Zhejiang-grupp”.

Det är sant att Xi nyligen befordrat folk som han tidigare jobbat med i dessa provinser, men det verkar mer handla om att han vill ha koll på vilka de är, snarare än några maffialiknande kopplingar.

Vi citerade Li Datong, före detta redaktör på China Youth Daily, som beskrev Ungdomsförbundet som en ”politisk zombie”; vi delar den uppfattningen. Många partiledare, inklusive Xi Jinping, var tidigare med i Ungdomsförbundet. Skulle de då alla vara medlemmar av Tuanpai-falangen?

Det är dock inte något ovanligt att Hu Jintao och Li Keqiang, tidigare elitmedlemmar av Ungdomsförbundet, är allierade; båda de här tidigare Ungdomsförbundledarna är trots allt framgångsrika ”guanerdai”, alltså tjänstemän som klättrat inom systemet på sina egna meriter, och inte för att de haft stora revolutionärer som fäder.

Vi har rapporterat om den politiska alliansen mellan Hu Jintao, Wen Jiabao och Li Keqiang – tre förmenta medlemmar av Tuanpai-falangen – och Xi Jinping.

Hälsningar,
Larry Ong

***

Hej Larry,

Tack för ditt informativa svar. […]

Under sommaren kom det en serie artiklar (baserade på anonyma informationskällor, som de som Reuters/Business Insider anger) som hävdade att Jiang-familjen håller på att samlas ihop för att rensas ut.

Först kom tre artiklar som handlade om att Jiang Zemin och Jiang Mianheng satt i husarrest. Sedan, vilket var mest noterbart, kom en artikel som hävdade att Jiang Zemin hade gripits av Folkets beväpnade polis, och lämnats över till Centrala militärkommissionen. Jag ville tro på att President Xi äntligen beslutat sig för att gripa Jiang Zemin. Min egen personliga uppfattning är att Jiang Zemin är en av de ondaste människor som världen någonsin skådat, hur rolig han än kan vara vid internationella möten och fotograferingar. Det fanns uppenbara problem med den här storyn, dock, ”varningsflaggor” som väcker tvivel angående dess äkthet.

Till att börja med stod det i artikeln att Folkets beväpnade polis grep Jiang Zemin och tog honom till en militäranläggning som tillhörde Pekings militärregion. Problemet är att detta sades ha ägt rum i juni i år, men det finns ingen Pekings militärregion längre, varken då eller nu. President Xi hade avskaffat militärregionsystemet (det fanns sammanlagt sju) och ersatt det med ett ”zonkommando”-system. Pekings militärområde hade redan ersatts av Centrala zonkommandot i juni.

En annan sak, som dock kommer från en annan källa, är att påståendet att Jiang Mianheng skulle vara frihetsberövad eller i husarrest kan motbevisas. Jiang Mianheng är fortfarande ordförande för ShanghaiTech University, och deltagit i internationella forum, universitetsaktiviteter och fotograferingar varje månad. Man kan gå till ShanghaiTech Universitys hemsida och se bilder på Mianheng från skolevenemang från hela året, inklusive möten med forskare från Europa och Amerika. Jag har inte sett någon indikation på att Jiang Mianhengs rörelsefrihet har begränsats eller att han är i husarrest. Hans plötsliga avgång som ordförande för Kinesiska vetenskapsakademins Shanghaiavdelning, trots hans ålder, verkar inte ha något att göra med att han utreds eller granskas. Snarare verkar det ha kommit sig av att han ville fokusera på sina roller på det nyskapade ShanghaiTech University, som han grundade.

Jag försökte få information från mina kontakter i Australien för att få definitiv information om Jiang Zemins öde, till exempel från den australiske journalisten John Garnaut, men ingen ville eller kunde bekräfta rapporterna om att Jiang skulle ha gripits. Det enda beviset för de här uppgifterna är att kinesisk media ignorerade Jiangs 90-årsdag.

Ingen på den här planeten vill tro på den här storyn mer än jag, för jag vill att President Xi ska radera ut Shanghai-gänget (eller Shanghai-klicken, fast jag föredrar att kalla det Jiang Taizidang) helt och hållet. Kina kan inte gå framåt eller gå vidare med den här falangen eller eller ens resterna av Jiang Zemin, en av de värsta politiska falangerna i historien…

Hälsningar,
James

***

Hej James,

Angående vår artikel i juni om att Jiang Zemin skulle ha tagits från sitt hem, så sade vår källa att han flyttats till en militäranläggning i Pekings gamla militärregion. Pekings militärregion ersattes av det Centrala zonkommandot i februari, men det här säger inte emot den information vi fick, eftersom delar av Pekings gamla militärregion, särskilt Peking, Tianjin och Hebei, är en del av det nya Centrala zonkommandot.

Vi förstod det som att en källa ville ge lite mer specifik information om var Jiang befann sig vid den tiden, men beslutade att det fanns skäl att hålla det hela lite vagt.

Vi fick faktiskt information om att Jiang Zemin förts bort från sitt hem efter att vi publicerade den första artikeln. Men vi bedömde den informationen som mindre trovärdig än den första.

Vi är medvetna om att Jiang Mianheng hade setts på ShanghaiTech University samtidigt som han enligt uppgift skulle vara i något slags husarrest. Men att Jiang den yngre dyker upp i offentligheten medan han är i husarrest bör inte förvåna. Den kinesiska regimen ser lite annorlunda på husarrest än andra länder. En person kan ha en viss grad av rörelsefrihet, eller tillåtas tala med pressen, men det betyder inte att han eller hon inte är övervakad eller hindrad från att lämna landet.

Här följer några exempel på vad vi menar.

Först och främst, rykten om att Zhou Yongkang befann sig under någon form av lättare restriktioner kom redan 2013; en Reutersartikel i augusti 2013 är kanske den artikel i sammanhanget som är mest värd att nämna. Men Zhou dök upp offentligt minst en gång sedan Reutersartikeln; Zhou deltog i 60-årsdagen av grundandet av China University of Petroleum i oktober 2013. Slutligen låstes han i på allvar när antikorruptionsbyrån officiellt meddelade att han utreddes i juli 2014.

Människorättsaktivister hanteras hårdare i husarrest, kanske för att man inte är lika rädd om dem. Gao Zhisheng har suttit i husarrest i sitt hem i en grotta sedan 2014, och får fortfarande inte åka in till stan för att laga sina tänder. Zheng Enchong, människorättsadvokaten från Shanghai, har å andra sidan fått ge intervjuer till denna tidning och kan lämna sitt hem (bara inte lämna Shanghai eller landet) men han övervakas ändå dygnet runt.

I Kina har dock utvecklingen nått dit där vi inte längre behöver hemliga källor för att verifiera att Jiang ligger riktigt illa till.

Den 21 juli noterade Hongkongtidningen Oriental Daily, som är känd för att stå Peking nära, att Jiang inte skickade någon krans till begravningen av en ålderman inom partiet; jag noterade detta i slutet av en artikel om att Guo Boxiong dömts till livstids fängelse.

Dessutom ignorerade precis som du säger kinesiska medier Jiangs 90-årsdag, och enligt Financial Times varnade polisen hans supportrar för att fira den.

Efter konferensen i Beidaihe sade Xin Ziling, före detta redaktör på National Defense University att Xi Jinping hade fått partiledningen att informellt gå med på att agera mot Jiang och Zeng Qinghong. Vi tror att Xi kommer att göra det här informella arrangemanget formellt under det sjätte plenumet; nej, vi tror inte att Xi faktiskt kommer att meddela någon utredning än, men om han agerar i den här riktningen kommer det att läcka ut via informella kanaler.

Zhang Gaolis allierade i Tianjin har nyligen rensats ut, och Zhang Dejiang har suttit i en svår sits på grund av röstskandalen inom Nationella folkkongressen. Vi kan räkna med att Liu Yunshan kommer att råka ut för något slags problem innan det sjätte plenumet. Vi tolkar det här som att Xi håller Zhang & Zhang samt Liu i schack, så att de måste gå med på att utreda Jiang under den sjätte plenumet.

Det kanske allvarligaste tecknet på att Jiang är illa ute är det som Xi Jinping har gjort i år för att signalera att han ändrar regimens inställning till falungong. Vi har dokumenterat det här i flera artiklar, men kortfattat har Xi gjort följande hittills:

1) Antytt att upprättelse kan komma att ges till folk som drabbats av förföljelsen i närheten av känsliga datum.

2) Kommunistpartiets Allmänna kontor har ett dokument som medger att utövare ”behandlats orättvist” under de gångna 17 åren.

3) Människorättsadvokater har försvarat falungongs grundläggande principer (sanning, godhet, tålamod) i en domstol i Tianjin (Tianjin är förföljelsens epicentrum) och kommit undan med det.

Hälsningar,
Larry Ong

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024