Den kinesiska regimen spionerar på alla kinesiska medborgare, inklusive ledarna i partitoppen, enligt en rapport från Vancouverbaserade kinesiska nyhetssajten Creaders.net, som avslöjar det riksomfattande spionprogrammet.
Det hemliga programmet, som bedrivs av den kinesiska regimens ministerium för offentlig säkerhet, kallas ”stor underrättelse”.
Sound of Hope Radio (SOH Radio) citerar Wang Lijun, Kinas tidigare chef för Chongqings byrå för offentlig säkerhet som säger att det tar 12 minuter för programmet att gå igenom alla 1,3 miljarder kineser, 4 minuter att gå igenom alla personer som finns på Kinas lista på efterlysta och 3,5 minuter att gå igenom alla som har körkort i Kina.
Programmet har pågått i snart tio år och den kinesiska regimen har sett till att dölja det för allmänheten, enligt SOH Radio. ”Experter tror att man med det här projektet bedriver övervakning över hela landet”, säger radiokanalen.
Programmet sattes igång av den kinesiska regimens tidigare säkerhetschef, Zhou Yongkang, som nyligen sattes under utredning. Det började som ett program inom Kinas polisväsende som skulle integrera alla dess offentliga resurser och all dess data.
Offentliggjordes efter Bo Xilai-skandalen
Programmet offentliggjordes kort efter att Wang Lijun flydde till USA:s konsulat i februari 2012. Informationen som Wang delade med sig till USA:s konsulattjänstemän och sedan till kommunistpartiet i Peking om Chongqings partisekreterare Bo Xilai, triggade igång antikorruptionskampanjen som nu sveper över Kina, enligt personer som är insatta i frågan.
Vid den tiden rapporterade affärstidskriften Caijing att den kinesiska regimen har ett övervakningssystem med en budget på 24 miljarder kronor, som skulle vara det mest avancerade i världen, enligt SOH Radio. Bara i Chongqing ska programmet använda mer än 50 000 övervakningskameror som täcker varenda gathörn i staden.
Tidskriften hävdade att övervakningssystemet inleddes i Chongqing för att göra staden säkrare.
Efter att Bo Xilai greps i antikorruptionskampanjen rapporterades det att Wang Lijun hade använt spionprogrammet för att övervaka toppledare i partiet, enligt SOH Radio.
Hundratusentals kameror
Chongqing är endast en liten del av den kinesiska regimens ”storunderrättelse”-program.
I södra Kina i Guangdongprovinsen fanns det 2009 mer än 800 000 övervakningskameror i staden Shenzhen – en kamera för varje 15 personer, enligt SOH Radio. Mer än 250 000 kameror installerades i Guangzhou, huvudstaden i Guangdongprovinsen. Städerna Foshan, Dongguan och Zhongshan har var för sig fått 100 000 kameror installerade.
2009 installerades mer än 310 000 kameror i Kunming, huvudstad i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina.
2010 installerades nästan 60 000 övervakningskameror i staden Changchun i Jilinprovinsen i nordöstra Kina, och 2011 installerades 60 000 kameror i staden Changsha, huvudstad i Hunanprovinsen.
Bussar, hyrbilar och ansiktsigenkänning
Omfattande kamerasystem finns numera i mer än 676 städer runt om i Kina, enligt SOH Radio. Radiokanalen påpekar också att innan OS i Peking 2008 installerades kameror även i bussar och hyrbilar.
Enligt den tillgängliga informationen verkar det som om övervakningsprogrammet använder teknologi för ansiktsigenkänning på videofilmer, och kan lokalisera misstänkta individer baserade på personuppgifter.
Övervakningskamerornas nätverk gör det också möjligt för det kinesiska kommunistpartiets system att övervaka all internettrafik, mikrobloggar, sociala medier och till och med kommentarer på nätet.
Det inkluderar också den kinesiska militärens omfattande operationer att bevaka inhemska telefonsamtal, något som avslöjades av Kanada-baserade Kanwa Information Center och som fick stor uppmärksamhet i medier i Taiwan och Hongkong den 17 november.