Skattefusket bland användare av bostadsuthyrningssajter som Airbnb är utbrett. I kontroller av årets deklarationer har drygt 130 personer som fuskat eller gjort fel avslöjats i Skatteverkets kontroller.
Det rör sig inte om några jättebelopp i varje enskilt fall, så Skatteverket har hittills inte gjorts någon brottsanmälan med anledning av fusket, enligt Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
– Vi har avslutat 133 utredningar. Men då är inte alla kontroller klara, säger hon.
I storstadsområdena
Snitthöjningen av skatteunderlaget efter avslutad kontroll ligger i utredningarna enligt Filis på 37 000 kronor. I de flesta fall rör det sig om uthyrningar av bostäder i storstadsområdena.
Skatteverket har parallellt med sin granskning av privatpersoner som i fjol hyrde ut bostaden även förhandlat direkt med Airbnb och andra förmedlingssajter om ett närmare samarbete i skattefrågor. Bland annat har Skatteverket bett att automatiskt få in underlag som visar vilka inkomster sajtens användare har.
Hittills har Airbnb, med europeiskt huvudkontor i Irland, nobbat detta förslag.
Airbnb har dock, inför vad många räknar med blir en börsnotering efter åtta års tillväxt, börjat visa en mjukare inställning till myndigheters krav i andra länder.
Bolaget är en global gigant i den nya så kallade delningsekonomin, med en värdering på nästan 300 miljarder kronor. Verksamheten finns i 34 000 städer i över 200 länder.
Hårdare reglering
I London och Amsterdam införs efter påtryckningar från årsskiftet ett tak för hur många nätter per år en bostadsägare får hyra ut sin bostad på Airbnb på 90 respektive 60 dygn per år. Liknande reglering med tak för antal uthyrda dygn per år är även på gång i San Francisco, där Airbnb har sin hemvist. Där krävs även att uthyraren registrerar sig hos lokala myndigheter.
I Amsterdam drar Airbnb även sedan tidigare automatiskt in en turistskatt till staden.
I New York tampas Airbnb med ännu hårdare regleringar sedan en ny lag mot uthyrning kortare än 30 dygn trätt i kraft. Hyresvärdar som tillämpar kortare kontrakt hotas av böter på upp till 7 500 dollar, rapporterar The Wall Street Journal.
(TT)
Skattefritt upp till 50 000 kronor per år |
En andrahandsuthyrning av en lägenhet kräver alltid tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. När det gäller hyresrätter krävs beaktansvärda skäl och för bostadsrätter gäller att det ska finnas skäl. Vad som utgör godtagbart skäl avgörs i slutändan av hyresnämnden, där man bland annat slagit fast att en bostadsrättsinnehavare som bara vill tjäna pengar inte därmed har rätt att hyra ut om bostadsrättsföreningens styrelse säger nej. Reglerna för att hyra ut en del av bostaden är inte lika strikta, då det räknas som att ha någon inneboende. Något motsvarande tillståndskrav finns inte när det gäller uthyrning av villor eller sommarstugor om det är ägaren själv som hyr ut. Skattereglerna säger att man får hyra ut sin privatbostad för 40 000 kronor skattefritt. Ovanpå det får man dra av för hyran man själv betalar för den uthyrda lägenheten, så att det i princip bara blir nettoinkomsten från uthyrningen som beskattas. Schablonbeloppet man får hyra ut för utan att redovisa inkomsterna från uthyrningen hamnar därmed på 50 000 kronor. Källor: Skatteverket, Fastighetsägarna |