Sökandet efter liv i rymden fortsätter. I veckan skickar europeiska rymdorganisationen (ESA) iväg en rymdfarkost till Mars med uppdraget att söka efter metangasutsläpp, vilket kan vara en indikation på liv på den röda planeten.
Rymdsonden ExoMars Trace Gas Orbiter, som är ett samarbetsprojekt mellan Europeiska rymdorganisationen (ESA) och Ryska federala rymdorganisationen, planeras att skickas upp i rymden den 14 mars, och ska landa på Mars den 19 oktober.
Rymdfarkosten bär med sig en liten landare, vid namn Schiaparelli, som kommer att ta sig ned till den röda planetens yta, enligt ESA.
Rymdsonden, som skjuts upp från Bajkonur i Kazakstan, är utrustad med instrument för att spåra utsläpp av metangas, vilket kan vara tecken på liv. Om metangas upptäcks kommer sonden också att försöka avgöra vad som är källan till utsläppen.
– De här uppdragen är speciellt utformade för att undersöka om det någonsin har existerat liv på Mars, och om det i så fall finns kvar. Metan är en av de viktiga gaser vi letar efter, sade professor Andrew Coates Mullard Space Science Laboratory på University College London till brittiska Express.
– Vi vet från tidigare uppdrag att det kommer från någonstans under ytan, och det finns bara två möjliga källor: geotermisk aktivitet eller, vilket vore helt fantastiskt, någon form av liv, säkerligen i form av mikrober, tillade Coates.
– Den bild som börjar framträda är att Mars var en mycket lämplig plats för liv strax efter att planeten bildades, för omkring 4,6 miljarder år sedan.
Samtidigt sade vetenskapsmannen Jorge Vago till The Telegraph att projektet ExoMars är bästa chansen att lokalisera utomjordiskt liv.
– Om det någonsin funnits ett uppdrag som haft bra förutsättningar att upptäcka eventuellt liv på Mars, så är det ExoMars, sade Vago.
Kina vill bygga jättelik soldriven rymdlaser