Den kinesiska regimens direkta inblandning i Hongkongs parlamentariska kaos har väckt kritik och protester. Politiker och experter menar att det här skadar Hongkongs särskilda status inom Folkrepubliken Kina och öppnar för ytterligare inskränkningar, men Hongkongs Pekingvänliga ledning välkomnar beslutet.
Nationella folkkongressen, Kinas på papperet lagstiftande församling, vidtog i helgen den sällsynta åtgärden att tolka Hongkongs grundlag, Basic Law, utan att ha blivit officiellt ombedda av Hongkongs ledare. Det hela gäller frågan om de två ledamöter som medvetet svor sin ämbetsed felaktigt som en protest mot Kina skulle tillåtas svära om sin ed, eller rentav förlora sina platser i församlingen.
Källa: Peking tar sin hand från Hongkongs ledare
Förutom att man definierade vissa stycken i grundlagen så uttalade även Zhang Xiaoming, chefen för den kinesiska centralregeringens kontaktkontor i Hongkong att Peking ”absolut inte” kommer att låta förespråkare för självständighet sitta i Hongkongs lagstiftande församling, rapporterade South China Morning Post.
Detta har tolkats som att de två ledamöterna som bråket kring eden främst gäller, Yau Wai-ching och Sixtus Leung, kommer att förlora sina platser, men det kan även gälla fler. Li Fei, ordförande för Hongkongs grundlagskommitté, sade att det nationella självbestämmande som både dessa två, och andra nyinvalda ledamöter förespråkar, är detsamma som självständighet, rapporterar Hong Kong Free Press (HKFP).
Och medan Zhang Xiaoming kallade oron för att den här tolkningen är ett slag mot Hongkongs oberoende rättssystem för ”alarmistisk”, så har prodemokratiska politiker och experter målat upp en mörk bild av vad det här kan få för konsekvenser för Hongkongs särskilda status under den nuvarande ”ett land, två system”-modellen. Det pågick redan en juridisk process i frågan inom Hongkongs system, vilken Peking nu alltså valde att föregripa.
Enligt Pekings tolkning av artikel 104, av Hongkongs grundlag, som stipulerar att ledamöterna måste svära trohet till Hongkong ”i enlighet med lagen”, måste eden läsas ”korrekt, komplett och högtidligt”, och de som svär eden ”falskt” får inte göra om det, och får bära det ”juridiska ansvaret”. Alvin Yeung, ledamot från prodemokratiska Civic Party, sade att Pekings agerande i praktiken är ett tillägg till Hongkongs grundlag, inte en tolkning. Han varnade det Pekingvänliga lägret i den lagstiftande församlingen för att försöka dra fördel av situationen, enligt HKFP.
Dennis Kwok, även han från Civic Party, sade att det här har skapat ”en aldrig tidigare skådad” skada på Hongkongs rättssäkerhet, och att det faktum att det faktum att tolkningen kommer trots den pågående rättsprocessen skapar ”massiv osäkerhet”.
Kinakännaren Willy Lam sade till Radio Television Hong Kong (RTHK) att det här bara är början, och att det kommer att bli fler tolkningar, vilka kan innebära att lagar mot separatism och förspråkande av självständighet införs. Peking försökte införa sådana lagar 2003, vilket ledde till massiva protester, och de antogs aldrig.
Hongkongs högste ledare, den Pekingvänlige och omstridde Leung Chun-ying, välkomnade Pekings tolkning, och sade att den klargjorde situationen. Justitieministern Rimsky Yuen sade dock att han fortfarande tror att frågan ”kan och bör lösas inom Hongkongs juridiska system”, och att detta kan samexistera med Pekings tolkning, rapporterade RTHK.
Protester på gatorna i Hongkong på söndagsnatten och måndagsmorgonen lokal tid ledde till att fyra personer greps och två poliser skadades, enligt HKFP.