En levande organbank. Sjukhus som specialiserar sig på att ta organ från levande människor, som fängslats för sin tro. Det låter som en skräckfilm, men enligt en ny rapport är den vinstdrivande transplantationsindustrin i Kina till och med större än befarat. På Donners plats i Visby diskuterade man på måndagen hur detta kan fortgå.
I slutet av juni släpptes en rapport som ytterligare stärker bevisen för att Kina har utvecklat en vinstdrivande transplantationsindustri, med organ från fängslade, förföljda människor. Enligt rapporten har Kina årligen utfört 60 000-100 000 olagliga transplantationer sedan millenieskiftet. Organen har tagits från framförallt falungong-utövare, som enligt Amnesty är den största förföljda gruppen i världen idag, men även från uigurer och tibetaner.
En och en halv miljon kineser kan ha dödats av staten för sina organs skull
Kinaexperten Man-Yan Ng, som är ordförande i människorättsorganisationen International Society for Human Rights och har varit rådgivare till flera regeringar, säger att rapporten har mycket väl uppbyggda bevis.
Hur kan detta pågå år efter år i världens folkrikaste land? För att förstå det behöver man förstå klimatet i Kina idag, säger Man-Yan Ng. En aspekt är hur det kinesiska kommunistparties kulturrevolution och styre sedan 60 år har påverkat människor på olika sätt. Partiet har alltid talat vackert om att ”bygga ett klasslöst samhälle” och att de arbetar ”för arbetarna och de fattiga bönderna”.
– Men, vem har det svårast idag i Kina? Det är arbetarna och bönderna. Vem har det bäst idag efter 60 år av kommunism? Det är kommunistledarna och deras släktingar och deras vänner. De är toppklassen i Kina, säger Man-Yan Ng.
De senaste 30 åren pratar ingen längre om socialism, det klasslösa samhället eller kommunismen. Generellt sett anser tre generationer kineser att pengar och makt är det viktigaste i livet.
– Ett samhälle som domineras av sådana tankar är väldigt farligt. Om samhällets värderingar är att du är en respekterad människa bara om du har mycket pengar och mycket makt, då kan vad som helst hända, säger Man Yan Ng.
Ett viktigt element i förföljelsen av falungong, som har pågått i 17 år, är att utövarna avhumaniseras genom kommunistpartiets propagandakampanjer. De utgör en stor grupp människor som lever totalt skyddslösa i Kina.
Pengarna lockar
Ser man till transplantationsindustrin så har den genererat enorma summor pengar till staten. Verksamheten leds av Folkets befrielsearmé. När armén sköter saker så kan de alltid hemligstämpla allt. Kinesiska flygvapnet står för iltransporter av organ mellan provinser. Militär, polis, domstolar, fängelser, arbetsläger och sjukhus – det är många institutioner som delar på vinsterna.
Priset för en njure är 60 000 dollar, ett hjärta kostar 120 000 dollar, lungor 150 000 dollar. Varje person i organbanken motsvarar en halv miljon dollar, och den sammanlagda omsättningen i industrin är minst 750 miljarder dollar, enligt Man-Yan Ng’s beräkning.
En läkare som går med på att ta organ från levande samvetsfångar får tre gånger så mycket betalt som vanliga läkare, så många har svårt att låta bli ifall de blir tillfrågade.
2006 vittnade hustrun till en kinesisk kirurg som gått med på att ta organ från levande falungong-utövare. Under en lång tid visste hon inte vad maken jobbade med, hon visste bara att han tjänade väldigt mycket pengar.
Så småningom började han att drömma mardrömmar på nätterna. Han vaknade helt svettig, och till slut bröt han ihop och berättade för sin fru vad han åtagit sig. Hon ställde ultimatumet att han måste sluta, annars skulle hon ta ut skilsmässa.
– Han vågade inte sluta. De som gör det här kan ha dåligt samvete, men om man avlägsnar organ från levande samvetsfångar kan man inte dra sig ur utan att riskera sitt liv.
Sedan dess har många vittnen framträtt.
Internationellt tryck viktigt
För tre år sedan röstade EU-parlamentet igenom en resolution som fördömer organstölder i Kina. Man krävde även att Kina ska acceptera att FN-delegation till Kina för att undersöka fallet. Det har Kina dock inte gått med på ännu. I juni röstade den amerikanska kongressen igenom en liknande resolution och krävde ungefär samma saker.
Det är viktigt att fortsätta med det internationella trycket på Kina, säger Man-Yan Ng. Då kommer man att gynna de positiva krafterna i Kina.
Vem Xi Jinping är kan få stor betydelse för Kinas framtid. En del säger att han är den nya Mao Zedong, en ny hårding som kommer. Andra tror att han är Kinas svar på Michail Gorbatjov, ledaren som öppnade för avvecklandet av Sovjetunionens kommunistdiktatur. På onsdag håller Man-Yan Ng föredraget ”Vem är Xi Jinping” på bio Roxy i Visby. Dit kommer även kanadensiske tidigare parlamentsledamoten David Kilgour som är en av dem som står bakom organrapporten som släpptes den 22 juni.
VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri
Bakom rapporten ”Bloody Harvest/The Slaughter: An Update” |
Bakom den nya rapporten, som heter ”Bloody Harvest/The Slaughter: An Update”, står tre oberoende utredare: David Kilgour, en kanadensisk före detta statssekreterare som jobbat inom kanadensiska utrikesdepartementet med Östasien-frågor, den internationellt kände människorättsadvokaten David Matas, även han från Kanada, som bland annat jobbat med fallet Raoul Wallenberg, och den amerikanske journalisten Ethan Gutmann, nu boende i London, som bland annat skrivit boken ”The Slaughter” (”Slakten”) som handlar om organstölder i Kina. Kilgour och Matas publicerade år 2006 rapporten ”Bloody Harvest”, som var den första samlingen av bevismaterial om organstölderna i Kina. |