Nyligen gick Socialstyrelsen ut med beslut om att rekommendera vaccinering mot humant papillomvirus (HPV) som kan orsaka livmoderhalscancer. Norska allmänläkarföreningen varnar dock för beslutet.
Socialstyrelsen vill införa vaccinering mot humant papillomvirus i det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinet skall ges till flickor i femman och sexan. Men de norska läkarna varnar nu för förhastade beslut.
De hänvisar bland annat till en utredning genomförd av den svenska myndigheten Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, där det sätts frågetecken kring två aspekter av HPV-vaccinet. Dels att vaccinet endast skyddar mot två av 13 virustyper, dels oklarhet över hur långvarig effekten av vaccinering är, rapporterar Dagens Medicin.
Visserligen anser de norska läkarna att biverkningarna av vaccinet är få, men hur de långvariga biverkningarna är anses oklart.
– Vi anser att det är vanskligt att anta att okända negativa effekter på lång sikt inte existerar, samtidigt som det antas att okända positiva effekter av vaccinering föreligger, säger Gisle Roksund, ordförande i Norsk forening for allmenmedisin, till norska Dagens medicin.
Det råder dock oenighet inom den norska läkarkåren, och Norsk gynekologisk förening förespråkar allmän vaccinering.
HPV (humant papillomvirus) |
HPV, humant papillomvirus, är ett vårtvirus.Det finns fler än 200 typer av HPV. Några ger hand- eller fotvårtor medan andra ger vårtor på könsorganen, så kallade kondylom. De allvarligaste typerna kan orsaka cancer, bland annat livmoderhalscancer, analcancer och peniscancer. Idag finns vaccin som, om det ges före sexdebuten, skyddar mot upp till fyra av de vanligaste typerna av HPV.
Flera typer av HPV, till exempel 16 och 18, kan orsaka svåra cellförändringar på livmodertappen, vilket i vissa fall kan leda till livmoderhalscancer. Andra typer kan orsaka lättare cellförändringar och/eller ge kondylom. HPV är världens vanligaste sexuellt överförda infektion. De allra flesta infektioner läker ut spontant. Symtom En kronisk infektion kan så småningom leda till cellförändringar i livmoderhalsen. Cellförändringarna kan i en del fall utvecklas till livmoderhalscancer. Alla cellförändringar måste utredas av gynekolog. Förebyggande – De allra flesta män och kvinnor har någon gång haft en infektion med HPV. – De allra flesta av dessa infektioner har läkt ut spontant. Källa: Vårdguiden |