Många norrmän och miljöaktivister är upprörda över den norska regeringens plan att minska den norska vargstammen med två tredjedelar. För närvarande finns knappt 70 helnorska vargar i landet och cirka 25 som rör sig mellan Norge och Sverige.
Enligt regeringen ska avskjutningen ske för att minska skadorna på tamboskap. Men miljögrupper och norska WWF, anser att skadorna som orsakas av landets förhållandevis lilla vargpopulation, inte står i proportion till en så omfattande avskjutning. Istället tror man att det ligger andra faktorer bakom, skriver Kathy Evans på Iflscience.
En välmående vargflock jagar älg, inte får
– Något liknande har inte skett på närmare 100 år, då man försökte utrota alla stora rovdjur, sade Nina Jensen ordförande i norska WWF i ett uttalande.
Förra året ansågs vargen till och med vara ”akut hotad” i Norge. Då registrerades 33-35 helnorska vargar och 40 som uppehöll sig i gränstrakterna med Sverige. Men det senaste året har vargstammen ökat markant. Vid den senaste räkningen som genomfördes i vintras, hittades 65–68 vargar i Norge, skriver Svensk Jakt . Dessutom registrerades 25 vargar som rörde sig i gränstrakterna mellan Sverige och Norge.
Enligt planen ska sammanlagt 37 vargar skjutas i de östra delarna av Norge; Oslo, Akershus, Østfold och Hedmark. Tio vargar får skjutas i andra områden och sammanlagt blir det 47 vargar, vilket motsvarar cirka 70 procent av de helnorska vargarna.
Det finns ett stort intresse för jakt i Norge. Förra året fanns 16 utfärdade licenser för varg som 11 000 personer sökte. Det blir 700 sökande på varje licens, och regeringen anklagas nu för att ökningen av antalet varglicenser beror på trycket från jägarna, skriver Kathy Evans.