loadingAnastasia Lin kröns till Miss World Kanada i Vancouver, 16 maj 2015. Lin har hamnat på kollisionskurs med den kinesiska kommunistregimen för sitt engagemang för mänskliga rättigheter, och nu försöker regimen hindra henne från att delta i finalen.  (Foto: Andrew Chin)
Anastasia Lin kröns till Miss World Kanada i Vancouver, 16 maj 2015. Lin har hamnat på kollisionskurs med den kinesiska kommunistregimen för sitt engagemang för mänskliga rättigheter, och nu försöker regimen hindra henne från att delta i finalen. (Foto: Andrew Chin)
Utrikes

Miss World Kanada vägrar att vika sig för den kinesiska regimen

Joshua Philipp - Epoch Times

2004, ett år efter att Anastasia Lin och hennes mor lämnade sitt hem i Changsha i Kina för att börja om i Vancouver, gav modern sin dotter en liten bok. Lin, som är regerande Miss World Kanada, ser tillbaka på det ögonblicket när hon försöker förklara varför hon nu står upp emot de kinesiska myndigheternas försök att tysta henne.

Den lilla boken innehöll information som Kinesiska kommunistpartiet håller dold för sina invånare, med hjälp av sin informationskontroll och sina övervakningsmekanismer.

Det lilla gröna häftet handlade om kommunistpartiets förföljelse av falungong, även känt som Falun Dafa. Det är en fredlig, andlig metod med stillsamma fysiska övningar och meditation, och den är grundad i de buddhistiska och daoistiska principerna om sanning, godhet och tålamod.

– Om man inte har levt under en auktoritär regim så är det väldigt svårt att förstå hur det är, sade Lin i en telefonintervju.

” Jag saknar mitt hemland, landet, kulturen, hur språket låter, matlukten på gatan.” – Anastasia Lin, Miss World Kanada 2015

Bara några år innan detta, 1999, förklarade kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin att falungong var en fiende till kommunistpartiets ateistiskt grundade styre. Han inledde en kampanj för att utplåna falungong, som vid den tiden beräknades ha så många som 100 miljoner utövare i Kina. För att göra detta använde han det kinesiska propagandasystemet för att hitta på och sprida lögner om den fredliga metoden.

Lin var redan bekant med propagandan. När hon var i Kina hade hon till och med hjälpt till att sprida den genom att arrangera en visning av en propagandafilm på sin skola. Men informationen som hon fick av sin mor den dagen visade henne hur det verkligen låg till – kommunistpartiets kampanj av smutskastning, tortyr, fängslanden, förföljelse och mord för profit, som gjorde falungong till Kinas i dag mest förföljda grupp.

Det var två saker som gick upp för henne när hon läste om sanningen om falungong.

Å ena sidan såg hon i metoden ”den del av traditionell kinesisk kultur som jag längtade efter”.

Å andra sidan såg hon kommunistpartiets rätta ansikte, som det försöker dölja för folket och världen: en brutal regim som förföljer människor för deras tro, förtrycker människor som förespråkar demokrati, och använder ett utstuderat system med statliga medier och censur för att förblinda kineserna.

– Det var som den saknade pusselbiten, och plötsligt stämde allt. Det förklarade varför jag var annorlunda än alla mina klasskamrater i den kanadensiska skolan, sade hon.

Lin sade att hon tog sig tid att studera Kinas ocensurerade historia, och att det inte var någon lätt process.

– När jag såg videon om massakern på Himmelska fridens torg grät jag så mycket.

Anastasia Lin (Pierre Gautreau via Anastasia Lin)

Anastasia Lin (Foto: Pierre Gautreau via Anastasia Lin)

Att ta ställning

Lin utsågs till Miss World Kanada den 16 maj, med löftet att ”bli en röst för dem som saknar röst”.

Hon har hållit löftet, på bekostnad av sin egen bekvämlighet. Hennes stöd för mänskliga rättigheter, särskilt i Kina, har gjort att hon fått de kinesiska myndigheternas ögon på sig.

Efter att hon vann skönhetstävlingen ringde hennes far, som bor kvar i Changsha, upp henne och sade att han hade fått besök av den kinesiska säkerhetspolisen. Han bad henne sluta prata om mänskliga rättigheter, eftersom han fruktade repressalier från den kinesiska regimen.

Lin vägrade dock att vika sig; hon gjorde i stället det motsatta. Hon gick ut offentligt med att kommunistpartiet pressade hennes far, och vittnade till och med inför den amerikanska kongressens Kinakommission den 23 juli, under en hearing om människorättskränkningar i Kina.

”Det här är mitt sätt att säga åt den kinesiska regeringen att de inte kan uppföra sig så här.” – Anastasia Lin

Detta har dock haft ett pris. Meningen är att Lin ska resa till den kinesiska ön Hainan för att tävla i Miss World-finalen, men till skillnad från sina medtävlare har hon inte fått visum. Om hon inte får det den 20 november kommer hon att bli diskvalificerad.

– Jag saknar mitt hemland, landet, kulturen, hur språket låter, matlukten på gatan, sade hon.

Men samtidigt vägrar hon att idka självcensur, och för Lin är det en fråga om principer. Hon menar att om hon ger efter för den kinesiska regimens påtryckningar så innebär det att hon låter den fortsätta med dessa metoder.

– Om det funkar på mig så kommer det att funka på andra. Ju fler gånger den här taktiken funkar på folk, desto mer kommer de att använda den.

Men om hon i stället avslöjar den kommer regimen i framtiden att behöva tänka efter om den person de tänkt försöka pressa är en sådan som kan tänkas tala öppet om det.

Det är viktigt att ta ställning, menar hon. Inte bara för sin egen skull, utan för det kinesiska folkets, som kommunistpartiet ljuger för, precis som de en gång ljög för henne.

– Det här är mitt sätt att säga åt den kinesiska regeringen att de inte kan uppföra sig så här, sade hon.

Anastasia Lin och människorättsadvokaten Chen Guangcheng. (Används med tillåtelse av Anastasia Lin)

Anastasia Lin och människorättsadvokaten Chen Guangcheng. (Foto: Privat/Anastasia Lin)

Traditionella kinesiska värderingar

Lin älskar de kinesiska traditionerna. Hennes favorithistoria är den kinesiska klassiska romanen ”Drömmar om röda gemak”, vars tema är att inget varar för evigt.

Det är en tragisk historia, men den handlar även om sökandet efter livets högre syfte. Lin sade att den hade stor betydelse för henne när hon var tonåring – särskilt tanken på att man bör fokusera på det som är verkligt viktigt, snarare än flyktiga nöjen.

– Man måste fokusera på verklig lycka, inte på vad man tror att man är eller vad man behöver äga, sade hon.

– Det här är vad som driver mig nu. Jag har mött dessa saker ensam. Men vad som driver mig framåt är den här känslan av att jag har ett uppdrag.

Hon tror på att det som verkligen har värde i livet är det som är bestående – att det som finns kvar vid livets slut är våra handlingar, goda som onda, och hur de har påverkat andra.

Lins mor undervisade i ekonomi vid Hunanuniversitetet i Kina, men hon gav även tidigt sin dotter en grund i konfucianskt tänkande om anständighet och traditionella kinesiska värderingar. De bodde nära den tusenåriga Yuelu-akademin, och Lins mor brukade ta med henne dit för att träna kalligrafi.

Konfucianismens lära om hur man ska leva för att vara till nytta för samhället spelade tidigare en stor roll i kinesisk utbildning, och den utgjorde kärnan i dess starka fokus på familj och barns vördnad för föräldrarna.

Anastasia Lin med sin mor. (Används med tillåtelse av Anastasia Lin)

Anastasia Lin med sin mor. (Foto: Privat/Anastasia Lin)

Den kinesiska regimen har manipulerat en del av dessa fundamentala principer för kinesisk kultur och förvandlat dem till redskap för förtryck. Framför allt använder man kinesernas kärlek till familjen som ett vapen för att tysta folk.

Lin har fått erfara detta direkt, i och med att kommunistpartiet har förföljt henne genom att sätta press på hennes far.

– Kommunistpartiet tar den bästa delen hos människan, den kärlek och medkänsla vi har för varandra, och använder den som ett vapen. De gjorde så mot mig. De använde min kärlek till min familj som ett vapen.

Med medkänslan som redskap

Som skådespelare har Anastasia Lin ibland spelat människor som förföljts i Kina.

– När skådespelare ställs inför den här sortens erfarenheter måste de sympatisera med rollerna de spelar, sade hon.

För att studera in sina roller träffar hon ofta de personer hon ska spela och låter dem berätta om sina erfarenheter – och när det handlar om människor som har utsatts för tortyr kan det vara en smärtsam process för båda parter.

– Jag gör olika övningar med dem för att leva mig in i upplevelsen. Jag säger ”hur känns det när du är mitt i arbetslägret”. Du är omringad av murar och stängsel, och poliser med hundar, och de säger att du måste ge upp din tro idag, annars skickar de dig till krematoriet.

I den kommande kanadensiska filmen ”The Bleeding Edge” spelar Lin en falungongutövare som utsätts för förföljelse i Kina. Filmen har många svåra scener med våldtäkter, misshandel och tortyr.

I en scen lämnar hon fängelset och går längs en korridor med celler med samvetsfångar på båda sidor som sträcker ut händerna till henne och säger att hon är fri. När hon väl kommer till slutet av gången ska hon ”storgråta”, sade hon.

– Det är utmattande att bara göra en sån scen en gång, sade hon, och tillade att man måste vara ”extremt koncentrerad” för att att klara av att spela en sådan roll.

Men även om jobbet är svårt så har det mening för henne, sade hon.

– När jag går hem på kvällen så är det den mest tillfredsställande känsla som jag någonsin har känt.

Oavsett om det handlar om hennes skådespeleri eller att stå upp för mänskliga rättigheter genom att delta i en skönhetstävling, så förklarar Lin sitt uppdrag så här:
– Det finns så många människor som inte har någon röst, och jag vill ge ljus till dem som fortfarande lever i mörkret.

Kina försöker hindra Kanadas Miss World-kandidat att delta i finalen

Människorättskämpen Anastasia Lin kröntes till Miss World Kanada

 

 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingAnastasia Lin kröns till Miss World Kanada i Vancouver, 16 maj 2015. Lin har hamnat på kollisionskurs med den kinesiska kommunistregimen för sitt engagemang för mänskliga rättigheter, och nu försöker regimen hindra henne från att delta i finalen.  (Foto: Andrew Chin)
Anastasia Lin kröns till Miss World Kanada i Vancouver, 16 maj 2015. Lin har hamnat på kollisionskurs med den kinesiska kommunistregimen för sitt engagemang för mänskliga rättigheter, och nu försöker regimen hindra henne från att delta i finalen. (Foto: Andrew Chin)
Utrikes

Miss World Kanada vägrar att vika sig för den kinesiska regimen

Joshua Philipp - Epoch Times

2004, ett år efter att Anastasia Lin och hennes mor lämnade sitt hem i Changsha i Kina för att börja om i Vancouver, gav modern sin dotter en liten bok. Lin, som är regerande Miss World Kanada, ser tillbaka på det ögonblicket när hon försöker förklara varför hon nu står upp emot de kinesiska myndigheternas försök att tysta henne.

Den lilla boken innehöll information som Kinesiska kommunistpartiet håller dold för sina invånare, med hjälp av sin informationskontroll och sina övervakningsmekanismer.

Det lilla gröna häftet handlade om kommunistpartiets förföljelse av falungong, även känt som Falun Dafa. Det är en fredlig, andlig metod med stillsamma fysiska övningar och meditation, och den är grundad i de buddhistiska och daoistiska principerna om sanning, godhet och tålamod.

– Om man inte har levt under en auktoritär regim så är det väldigt svårt att förstå hur det är, sade Lin i en telefonintervju.

” Jag saknar mitt hemland, landet, kulturen, hur språket låter, matlukten på gatan.” – Anastasia Lin, Miss World Kanada 2015

Bara några år innan detta, 1999, förklarade kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin att falungong var en fiende till kommunistpartiets ateistiskt grundade styre. Han inledde en kampanj för att utplåna falungong, som vid den tiden beräknades ha så många som 100 miljoner utövare i Kina. För att göra detta använde han det kinesiska propagandasystemet för att hitta på och sprida lögner om den fredliga metoden.

Lin var redan bekant med propagandan. När hon var i Kina hade hon till och med hjälpt till att sprida den genom att arrangera en visning av en propagandafilm på sin skola. Men informationen som hon fick av sin mor den dagen visade henne hur det verkligen låg till – kommunistpartiets kampanj av smutskastning, tortyr, fängslanden, förföljelse och mord för profit, som gjorde falungong till Kinas i dag mest förföljda grupp.

Det var två saker som gick upp för henne när hon läste om sanningen om falungong.

Å ena sidan såg hon i metoden ”den del av traditionell kinesisk kultur som jag längtade efter”.

Å andra sidan såg hon kommunistpartiets rätta ansikte, som det försöker dölja för folket och världen: en brutal regim som förföljer människor för deras tro, förtrycker människor som förespråkar demokrati, och använder ett utstuderat system med statliga medier och censur för att förblinda kineserna.

– Det var som den saknade pusselbiten, och plötsligt stämde allt. Det förklarade varför jag var annorlunda än alla mina klasskamrater i den kanadensiska skolan, sade hon.

Lin sade att hon tog sig tid att studera Kinas ocensurerade historia, och att det inte var någon lätt process.

– När jag såg videon om massakern på Himmelska fridens torg grät jag så mycket.

Anastasia Lin (Pierre Gautreau via Anastasia Lin)

Anastasia Lin (Foto: Pierre Gautreau via Anastasia Lin)

Att ta ställning

Lin utsågs till Miss World Kanada den 16 maj, med löftet att ”bli en röst för dem som saknar röst”.

Hon har hållit löftet, på bekostnad av sin egen bekvämlighet. Hennes stöd för mänskliga rättigheter, särskilt i Kina, har gjort att hon fått de kinesiska myndigheternas ögon på sig.

Efter att hon vann skönhetstävlingen ringde hennes far, som bor kvar i Changsha, upp henne och sade att han hade fått besök av den kinesiska säkerhetspolisen. Han bad henne sluta prata om mänskliga rättigheter, eftersom han fruktade repressalier från den kinesiska regimen.

Lin vägrade dock att vika sig; hon gjorde i stället det motsatta. Hon gick ut offentligt med att kommunistpartiet pressade hennes far, och vittnade till och med inför den amerikanska kongressens Kinakommission den 23 juli, under en hearing om människorättskränkningar i Kina.

”Det här är mitt sätt att säga åt den kinesiska regeringen att de inte kan uppföra sig så här.” – Anastasia Lin

Detta har dock haft ett pris. Meningen är att Lin ska resa till den kinesiska ön Hainan för att tävla i Miss World-finalen, men till skillnad från sina medtävlare har hon inte fått visum. Om hon inte får det den 20 november kommer hon att bli diskvalificerad.

– Jag saknar mitt hemland, landet, kulturen, hur språket låter, matlukten på gatan, sade hon.

Men samtidigt vägrar hon att idka självcensur, och för Lin är det en fråga om principer. Hon menar att om hon ger efter för den kinesiska regimens påtryckningar så innebär det att hon låter den fortsätta med dessa metoder.

– Om det funkar på mig så kommer det att funka på andra. Ju fler gånger den här taktiken funkar på folk, desto mer kommer de att använda den.

Men om hon i stället avslöjar den kommer regimen i framtiden att behöva tänka efter om den person de tänkt försöka pressa är en sådan som kan tänkas tala öppet om det.

Det är viktigt att ta ställning, menar hon. Inte bara för sin egen skull, utan för det kinesiska folkets, som kommunistpartiet ljuger för, precis som de en gång ljög för henne.

– Det här är mitt sätt att säga åt den kinesiska regeringen att de inte kan uppföra sig så här, sade hon.

Anastasia Lin och människorättsadvokaten Chen Guangcheng. (Används med tillåtelse av Anastasia Lin)

Anastasia Lin och människorättsadvokaten Chen Guangcheng. (Foto: Privat/Anastasia Lin)

Traditionella kinesiska värderingar

Lin älskar de kinesiska traditionerna. Hennes favorithistoria är den kinesiska klassiska romanen ”Drömmar om röda gemak”, vars tema är att inget varar för evigt.

Det är en tragisk historia, men den handlar även om sökandet efter livets högre syfte. Lin sade att den hade stor betydelse för henne när hon var tonåring – särskilt tanken på att man bör fokusera på det som är verkligt viktigt, snarare än flyktiga nöjen.

– Man måste fokusera på verklig lycka, inte på vad man tror att man är eller vad man behöver äga, sade hon.

– Det här är vad som driver mig nu. Jag har mött dessa saker ensam. Men vad som driver mig framåt är den här känslan av att jag har ett uppdrag.

Hon tror på att det som verkligen har värde i livet är det som är bestående – att det som finns kvar vid livets slut är våra handlingar, goda som onda, och hur de har påverkat andra.

Lins mor undervisade i ekonomi vid Hunanuniversitetet i Kina, men hon gav även tidigt sin dotter en grund i konfucianskt tänkande om anständighet och traditionella kinesiska värderingar. De bodde nära den tusenåriga Yuelu-akademin, och Lins mor brukade ta med henne dit för att träna kalligrafi.

Konfucianismens lära om hur man ska leva för att vara till nytta för samhället spelade tidigare en stor roll i kinesisk utbildning, och den utgjorde kärnan i dess starka fokus på familj och barns vördnad för föräldrarna.

Anastasia Lin med sin mor. (Används med tillåtelse av Anastasia Lin)

Anastasia Lin med sin mor. (Foto: Privat/Anastasia Lin)

Den kinesiska regimen har manipulerat en del av dessa fundamentala principer för kinesisk kultur och förvandlat dem till redskap för förtryck. Framför allt använder man kinesernas kärlek till familjen som ett vapen för att tysta folk.

Lin har fått erfara detta direkt, i och med att kommunistpartiet har förföljt henne genom att sätta press på hennes far.

– Kommunistpartiet tar den bästa delen hos människan, den kärlek och medkänsla vi har för varandra, och använder den som ett vapen. De gjorde så mot mig. De använde min kärlek till min familj som ett vapen.

Med medkänslan som redskap

Som skådespelare har Anastasia Lin ibland spelat människor som förföljts i Kina.

– När skådespelare ställs inför den här sortens erfarenheter måste de sympatisera med rollerna de spelar, sade hon.

För att studera in sina roller träffar hon ofta de personer hon ska spela och låter dem berätta om sina erfarenheter – och när det handlar om människor som har utsatts för tortyr kan det vara en smärtsam process för båda parter.

– Jag gör olika övningar med dem för att leva mig in i upplevelsen. Jag säger ”hur känns det när du är mitt i arbetslägret”. Du är omringad av murar och stängsel, och poliser med hundar, och de säger att du måste ge upp din tro idag, annars skickar de dig till krematoriet.

I den kommande kanadensiska filmen ”The Bleeding Edge” spelar Lin en falungongutövare som utsätts för förföljelse i Kina. Filmen har många svåra scener med våldtäkter, misshandel och tortyr.

I en scen lämnar hon fängelset och går längs en korridor med celler med samvetsfångar på båda sidor som sträcker ut händerna till henne och säger att hon är fri. När hon väl kommer till slutet av gången ska hon ”storgråta”, sade hon.

– Det är utmattande att bara göra en sån scen en gång, sade hon, och tillade att man måste vara ”extremt koncentrerad” för att att klara av att spela en sådan roll.

Men även om jobbet är svårt så har det mening för henne, sade hon.

– När jag går hem på kvällen så är det den mest tillfredsställande känsla som jag någonsin har känt.

Oavsett om det handlar om hennes skådespeleri eller att stå upp för mänskliga rättigheter genom att delta i en skönhetstävling, så förklarar Lin sitt uppdrag så här:
– Det finns så många människor som inte har någon röst, och jag vill ge ljus till dem som fortfarande lever i mörkret.

Kina försöker hindra Kanadas Miss World-kandidat att delta i finalen

Människorättskämpen Anastasia Lin kröntes till Miss World Kanada

 

 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024