Den växande hälsotrenden och miljömedvetenheten har lett till att allt fler människor provar på olika sorters kosthållning. Idag följer fyra av tio svenskar någon form av diet. Flest är de som äter en vegetarisk kost. Det visar en undersökning från Demoskop som nyligen gjorts på uppdrag av livsmedelsföretagen.
– Det finns en uppfattning om att man mår bättre av att inte äta så mycket kött. Men det finns också underliggande orsaker, som att man bryr sig om miljön, djuren och djurhållningen, säger Marie Söderqvist, vd på livsmedelsföretagen.
Veganism – räddar världen och din hälsa
Flest vegetarianer
Traditionella vegetarianer äter varken kött, fisk, mjölk eller ägg, och de striktaste är veganerna som överhuvudtaget inte äter något från djurriket, inte ens honung. Undersökningen visar att hela 2 av 5 i åldersgruppen 18 till 40 år säger sig vara vegetarianer. Men om det handlar om vegetarianer i den strikta bemärkelsen är svårare att säga eftersom bedömningen utgår från personernas egen uppfattning, säger Marie Söderqvist.
– Det är en jättestor skillnad om man pratar med människor idag, jämfört med för 10 eller 20 år sedan. Var man vegetarian då så var man vegetarian, punkt. Då åt man varken kött eller fisk. Idag är de här begreppen mer flytande.
Begreppet vegetarian har förändrats
Det finns en mängd olika namn som används för dagens ”vegetariska” kost. Vanligast är pescetarianen, som också äter fisk och skaldjur. Men att ibland även äta kyckling, som ”Stockholmsvegetarianerna”, eller dessutom rött, ekologiskt kött vid speciella tillfällen, som flextarianerna gör, är en allt hetare trend i samhället, säger Marie Söderqvist.
– Man äter vegetariskt några gånger i veckan, men är det tillräckligt gott så äter man kött på fredagskvällen eller vid söndagsmiddagen.
Kosten har blivit en identitet
Nästan lika populära som den vegetariska kosten är LCHF, gluten- och laktosfritt. Sedan finns en uppsjö av olika dieter såsom GI, 5:2, rawfood och stenålderskost, för att bara nämna några. Vilken metod man väljer beror till stor del på vad som för tillfället lyfts fram i media.
– Människor är väldigt trendkänsliga när det gäller dieter, säger Marie Söderqvist.
Hon berättar att det nu är vanligt att man prövar sig fram, blandar och känner efter vad som känns bra för just mig. Det finns en friare syn och man är inte lika strikt i att följa bara en metod. Kosten har blivit något mer än bara vad man stoppar i sig för att må bra.
– Mat har blivit ett sätt att uttrycka sig själv på, man visar vem man är och att man tänker på sin hälsa.
Dieter |
5:2: Periodisk fasta. (källa: 5:2dieten.com)
LCHF: kraftig begränsning av kolhydrater, och viss ökning av intaget av fett och protein. GI-metoden: Fokuserar på långsamma kolhydrater och undviker snabba kolhydrater Rawfood (råkost): Grönsaker, frukter och baljväxter. Stenåldersdieten: Kött, fisk, ägg, bär, frukt, nötter, grönsaker och rotfrukter. |