Vallonien sitter inte med, men spelar ändå en av huvudrollerna vid veckans EU-toppmöte i Bryssel. Den belgiska landsdelen säger fortsatt nej till ett nytt handelsavtal med Kanada.
EU-kommissionen och 27 av 28 EU-länder hade hoppats godkänna det så kallade Ceta-avtalet redan i går, inför nästa veckas besök från den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau.
Men Belgien kan ännu inte ge klartecken, eftersom det regionala parlamentet i Vallonien säger nej.
Och de fortsätter att säga nej, trots att belgiske handels- och utrikesministern Didier Reynders uttryckt gott hopp om en uppgörelse i tid till EU-toppmötet.
”Satt ner foten”
– Det finns alldeles för många problem för att hinna hitta en lösning till på fredag, fastslog den vallonske regionale regeringschefen Paul Magnette i går kväll enligt tidningen Le Soir.
– Vi har satt ner foten. Vi kommer inte att lyfta den, sade parlamentets talman André Antoine.
Tanken är annars att Belgien internt ska ha förhandlat fram en lösning till på fredag då EU:s stats- och regeringschefer ska avsluta sitt toppmöte med att diskutera handelsfrågor. Den diskussionen kommer nu sannolikt i stället att domineras av Valloniens fortsatta nej och frågan om hur och med vem som EU egentligen kan göra några handelsavtal framöver. Frågan är inte minst viktig när det gäller framtida diskussioner med Storbritannien efter brexit.
Migration och Ryssland
Veckans EU-toppmöte inleds i morgon eftermiddag med en diskussion om flyktingkrisen, med fokus på gränsfrågor och migrationssamarbetet med olika länder i Afrika. Till middagen ska ledarna sedan diskutera relationerna till Ryssland och det ryska agerandet i Syrien.
Storbritanniens premiärminister Theresa May – som gör sitt första EU-toppmöte – ska dessutom ge en ”kort uppdatering” av brexit-läget, medan EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk ska presentera förslag på hur själva toppmötena ska kunna reformeras framöver – bland annat genom att inledas tidigare på dagen.
(TT:s korrespondent i Bryssel)