Över 2 000 läcka dokument från Australiens hårt kritiserade flyktingläger i öriket Nauru vittnar om övergrepp och missförhållanden.
Tidningen The Guardian publicerar databasen med rapporterna, där över hälften handlar om barn. Incidentrapporterna har skrivits av anställda i lägren.
Det finns exempel på vakter som anklagas för att slå barnen, traumatiserade barn som skadar sig själva och som utnyttjas sexuellt.
”Denna läcka har blottlagt ett system som rutinmässigt dysfunktionellt och grymt som på samma gång är svindlande i sin omfattning och ytterst graverande för de australiska myndigheterna som så hårt försökte behålla en slöja av hemlighetsmakeri”, kommenterar människorättsorganisationen Amnesty International forskningschef Anna Neistat.
Lägret på Nauru |
I lägret på Nauru fanns cirka 500 asylsökande och 500 flyktingar i november 2015. Sedan 2013 har Australien skickat flyktingar som anländer till landet med båt till lägret i Nauru, ett på Manus och ett i Papua Nya Guinea. Genomsnittstiden som en flykting hålls i förvar i lägret är 445 dagar i väntan på att deras asylansökan ska bli färdig. Vissa flyktingar har befunnit sig i lägren i mer än tre år. Lägret är en betydande inkomstkälla och arbetsgivare i landet. Utländska journalister är inte välkomna på ön. Beviljas asylen släpps flyktingarna ändå inte in i Australien utan får bosätta sig i Nauru, Kambodja eller Papua Nya Guinea. Papua Nya Guinea fattade tidigare i år beslut om att stänga lägret på Manus. Källor: BBC, CNN, Refugeeaction.org.au |