Kinesiska utlandsstudenter i Tyskland har under flera års tid tjänat stora pengar på att sälja tyskproducerat mjölkpulver till Kina. Anledningen är att den stora mjölkpulverskandalen 2008 urholkat kinesiska konsumenters förtroende för inhemskt producerat pulver.
Den kinesiska ambassadören i Tyskland, Shi Mingde, berättade i en radiointervju med statliga China National Radio om den här hanteringen. De som upptäcks av tyska myndigheter deporteras, sade han. Shi Mingde var inte glad över den här handeln:
– Kina är ett så stort land att inte hela resten av världen skulle räcka till om alla köpte utländskt mjölkpulver, sade han, och tillade att kinesiska företag måste ”vinna folkets förtroende och hålla sig till moraliska grundprinciper”.
FAKTA: Mjölkskandalen 2008 |
År 2008 dog minst sex spädbarn och 300 000 blev sjuka i njursten efter att ha blivit matade med giftig bröstmjölksersättning. Producenten, Sanlu, blandade in industrikemikalien melamin i mjölkpulvret för att få det att se ut som om produkten hade högre fetthalt än vad den hade. Det visade sig senare att Sanlu hade hållit på med detta under flera års tid. Sedan Sanlu-skandalen har även flera andra incidenter med olika skadliga ämnen i mjölkpulver förekommit, vilket har lett till att kinesiska konsumenter sökt sig utomlands för att köpa mjölkpulver. |
Tidigare i år rapporterade tyska Bild om hur snabbköp i Frankfurt fick slut på mjölkpulver trots inköpsbegränsningar. Men vissa som ägnar sig åt den här verksamheten har gått över till mer sofistikerade metoder, enligt en kinesisk student som intervjuades av Deutsche Welle. De köper helt enkelt pulvret direkt från producenterna och skickar det till Kina.
Studenten, som gick under pseudonymen ”Chun Lai”, sade att hon kunde tjäna upp till 16 000 euro i månaden, och att hon hade lärt upp och tagit hjälp av många andra. Chun själv tröttnade på jobbet, eftersom det kom i konflikt med hennes akademiska bana, men hon sade att andra har gått i motsatt riktning. Somliga lägger sig till med en kostsam livsstil, enligt artikeln. En del kvinnliga studenter har gift sig med tyska män bara för att kunna stanna i landet och fortsätta när deras studentvisum har gått ut.
Allt eftersom fler har blivit inblandade har också tyska myndigheter blivit mer uppmärksamma. De som ägnar sig åt den här handeln löper konstant risk att bli upptäckta och deporterade.
– Man gör inte längre så enorma vinster som man gjorde tidigare, sade ”Chun Lai” till Deutsche Welle.
Rapportering av Juliet Song, Leo Timm och Yu Ping