Kinesiska kommunistpartiets avveckling av militärens affärsverksamheter kommer sannolikt att innebära färre cyberattacker av en viss typ från Kina framöver. Detta eftersom militären inte längre kommer att behöva hitta sätt att finansiera sina affärsverksamheter.
En av de viktigaste utvecklingarna inom Kinas militär på senare tid inträffade förra månaden, och den gick troligen många förbi.
Kinesiska kommunistpartiet beordrade sin militär att upphöra med sina affärsverksamheter under de kommande tre åren. Det gäller både Folkets befrielsearmé och Folkets beväpnade polis (den paramilitära polisen).
Som Epoch Times tidigare rapporterat lär detta med all säkerhet påverka den dödsindustri som byggts upp främst på militärsjukhusen, där man dödar samvetsfångar, främst falungong-utövare och använder deras organ till transplantationer.
Men det här beslutet kommer också sannolikt att påverka den kinesiska militärens användning av cyberattacker för att tjäna pengar. Det handlar alltså inte om statligt sanktionerade cyberattacker, utan de attacker som militära ledare använder sig av för att dra in pengar till olika affärsverksamheter de har kopplingar till, samt det som enskilda hackare gör för att tjäna pengar.
Finansiering och sidoinkomster
Jag skrev i september 2015 om Kinas militär-industriella komplex, och noterade då att den kinesiska militären själv förväntas hitta extern finansiering för sina operationer. Jag har även rapporterat om hur kinesiska militära hackare får sidoinkomster genom att stjäla information och sälja den vidare på ”darknet”, internets undre värld.
Den här verksamheten riskerar alltså att minska kraftigt i och med den nya ordern. Det innebär inte att statliga cyberattacker kommer att upphöra, bara att den delen som den kinesiska militären utför, men som regimen inte direkt kontrollerar, kan minska eller upphöra.
Den här processen har faktiskt pågått under en tid nu. I september 2015 meddelade kommunistpartiets ledare Xi Jinping att militären skulle skäras ner med 300 000 man, som ett led i en omstrukturering.
Kinas cyberbrottslingar blir mer globala
I november 2015 kunde vi rapportera att den här omstruktureringen hade större konsekvenser än man ser vid första anblick: de militära enheter som utför cyberattacker ska inte längre stå under sträng militär kontroll, utan hamna under gemensam kontroll av partiets Centrala militärkommission och Statsrådet.
Med andra ord skulle den kinesiska regimens kabinett, dess ”regering”, få mer kontroll över vilka sorters cyberoperationer som militären utför.
Börjar med 17 nyckelavdelningar
Den 16 maj satte den kinesiska regimen även in ”anti-förskingrings”-enheter i olika ”nyckelavdelningar” inom militären, enligt statliga Global Times. Dessa kommer därmed att ”för första gången svara inför de högsta militära myndigheterna”, skrev tidningen.
Det här kommer dock inte att hända över en natt. Statliga China Daily rapporterade den 10 maj att Folkets befrielsearmé och Folkets beväpnade polis har börjat genom att välja ut 17 enheter vars kommersiella aktiviteter ska stängas ner.
Dessa 17 enheter har som uppgift att ”undersöka effektiva sätt att avveckla sina affärsverksamheter”, skriver man. Processen ska som sagt vara fullbordad inom tre år.