Kopior av välkända arkitektoniska landmärken från hela världen har börjat dyka upp runt om i Kina. Det här fenomenet har sitt ursprung i en kombination av en skenande fastighetsmarknad och en förkärlek för kopior.
Ett stort antal kopior av byggnader i olika storlek och kvalitet finns utspridda på flera platser i landet. Här nedan presenteras fem av dem.
Tillfälliga sfinxen
I maj 2014 restes en betongkopia av den 4 500-åriga egyptiska sfinxen i en förort till Hubeiprovinsens huvudstad Shijiazhuang i norra Kina. Den är byggd i samma storlek som originalet. Inuti finns en stor sal i två våningar som påminner om ett gammalt kinesiskt palats.
Kopian kanske skulle kunna ses som smickrande, men Egypten var inte roat. Den egyptiska regeringen lämnade in ett klagomål till Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.
I sitt svar hävdade den kinesiska byggherren att den kopierade sfinxen byggdes till en filminspelning och skulle rivas. Men den ”nya” sfinxen hade redan hunnit bli en turistattraktion när Kairo lämnade in sitt klagomål, och står alltså kvar.
För att skapa den rätta stämningen i området har en pyramid också byggts upp i närheten. Men nu är det inte egyptierna som blir upprörda, eftersom pyramiden är byggd som en kopia av glaspyramiden vid entrén till Louvren i Paris, designad av den kinesisk-amerikanske arkitekten I.M. Pei.
Vita uthuset
En annan byggnad som uppfördes 2014, består av element från Vita huset och Kapitolium i USA. Byggnaden uppfördes bredvid ett bryggeri i staden Fuyang i Anhuiprovinsen, och används som toaletter för 4 000 arbetare.
Det enorma toalettutrymmet kostade runt 1,2 miljoner kronor, och de kritiska kommentarerna lät inte vänta på sig. Det kallades för ett enormt slöseri med pengar och en billig imitation, av internetanvändare.
Någon skrev att ”vi kineser skulle ha skrikit högt och tyckt att det var en förolämpning mot Kina, om amerikanerna byggt en toalett som liknar Himmelska fridens torg”.
Andra spekulerade att eftersom bryggeriet är statligt så var det säkert lätt att skaffa fram och slösa pengar på ett sådant här infall.
I Fuyang finns inte kopior av amerikanska regeringsbyggnader bara som lyxiga toaletter. Den lokala regeringsbyggnaden i Yingquan-distriktet har också en stor likhet med Vita huset. Det sägs att det kostade 40 miljoner kronor att bygga det, fast de totala årliga intäkterna i distriktet bara är runt 130 miljoner kronor.
Bo på ett fransk-kinesiskt slott
Slottet Château de Maisons-Laffitte ligger utanför Paris vid floden Seines strand. Slottet, som ritades av arkitekten Francois Mansart år 1651, är ett utsökt exempel på fransk barockarkitektur.
Nu finns det också en kinesisk version: “Zhang-Laffitte Chateau hotel”. Det uppfördes när en affärsman kommit över originalritningar och 10 000 foton av byggnaden, plus närmare en halv miljard kronor, för att bygga en kopia av slottet i Changping, en stad i närheten av Peking som snabbt håller på att införlivas med huvudstaden. Det finns till och med en drygt tre kilometer lång vallgrav, som ska kompensera för bristen på floden Seine.
Men allt runt omkring det riktiga slottet går inte att efterlikna helt.
”Färgen på himlen är annorlunda”, skrev en kommentator på internet. ”Vad trevligt det skulle vara om vi kunde kopiera den blå himlen också”!
I Peking och även andra områden är det ofta svåra luftföroreningar, vilket innebär att himlen är täckt i ett grått töcken, och luften är fylld av irriterande smog.
”Sound of Music”-känsla i Huizhou
År 2011 fick boende och myndigheter i den österrikiska bergsstaden Hallstatt nys om att kineserna kopierat och rekonstruerat deras stad in i minsta detalj. Bygget i staden Huizhou i södra Kina har kostat 8,5 miljarder kronor, och alla karaktäristiska byggnader i Hallstatt finns med, däribland klocktornet.
Villorna i det nybyggda kinesiska Hallstatt kostar flera miljoner styck, vilket är betydligt mer än de äkta husen i Österrike. De är alldeles för dyra för lokalbefolkningen och riktar sig till de nyrika i staden.
Precis som egyptierna blev invånarna i Hallstatt bestörta när de fick reda på att deras hus kopierats som kinesisk fastighetskitsch, och tänkte lämna in ett klagomål till Unesco. Det återkallades dock när stadens ledning insåg vilken stor turistpotential den kinesiska kopian kunde bli för dem.
Så Hallstatts borgmästare Alexander Scheutz deltog personligen i öppningsceremonin av den kinesiska kopian 2012. Han undertecknade också en överenskommelse om kulturellt utbyte. Precis som förväntat kom tusentals kineser, som aldrig hade hört talas om staden tidigare, på besök till den riktiga Hallstatt i Österrike.
Ett halvfärdigt och öde Manhattan
Statyer, slott och städer är en sak, men när kineserna försökte kopiera Manhattans berömda silhuett gick de bet.
Området Yujiapu i hamnstaden Tianjin har kopior av Rockefeller Center och Lincoln Center, och till med en egen Hudsonflod, men det står halvfärdigt och öde efter flera års byggande, och nästan en halv biljon kronor i sjön.
Yujiapu skulle bli världens största finanscentrum och pärlan i åttamiljonersstaden Tianjin. En höghastighetsjärnväg var planerad att förbinda den med Peking i nordväst. Myndigheterna hade hoppats att de enorma kontorsytorna skulle stimulera bostadstillväxten i de omgivande distrikten.
Men istället för affärsmän och trafik som rusar fram växer området igen av ogräs. Och översvämningar från havet fyller dessutom gatorna i denna urbana kyrkogård (marken ligger nästan parallellt med havsnivån). Utvecklarna är kraftigt skuldsatta och har knappast någon chans att avsluta projektet, som från början skulle stå klart 2019.
Yujiapus öde vilar som en skugga över kinesiska fastighetsutvecklare över hela landet, eftersom efterfrågan på fastigheter inte alls är i närheten av det överhettade utbudet.