loadingXin Ziling, en frispråkig partiveteran, menar att de flesta inte förstår Xi Jinpings sanna avsikter och planer. (Foto: Apollo Net)
Xin Ziling, en frispråkig partiveteran, menar att de flesta inte förstår Xi Jinpings sanna avsikter och planer. (Foto: Apollo Net)
Utrikes

Kinesisk partiveteran: Xi Jinping är missförstådd

Frank Fang och Larry Ong

Xi Jinping är allmänt missförstådd i medier och av intellektuella eftersom de inte förstår sig på maktdynamiken inom den kinesiska kommunistregimen av idag, hävdar den pensionerade kinesiske försvarsexperten Xin Zinling.

Xin föddes i Hebeiprovinsen i norra Kina, och anslöt sig till Folkets befrielsearmé 1950, vid 15 års ålder. Han blev med tiden chef för Kinas nationella försvarsuniversitet, landets högsta utbildningsinstitut för försvaret.

Xis nya maktposition ger honom makten att skaka om i regimen

I dag är Xin mest känd som en frispråkig regimkritiker som inte är rädd för att ta upp känsliga ämnen – han har skrivit en mycket kritisk bok om Mao Zedong, gått till angrepp mot tidigare partiledaren Jiang Zemins förföljelse av den andliga metoden falungong och tillsammans med andra akademiker och journalister krävt ett slut på censuren i Kina.

Nyligen intervjuades Xin Ziling av den kinesiskspråkiga upplagan av Voice of America som en del av en serie inför Kinesiska kommunistpartiets sjätte plenum. Intervjun ägde rum innan plenumet avslutats, men Xins kommentarer om politiken inom partiets högsta ledning är högst relevant. Vi har därför översatt intervjun och redigerat den.

***

”Falungong och Himmelska fridens torg måste lösas. Xi Jinping kan inte bära med sig den här bördan in i framtiden; han är glasklar över detta.”

– Xin Ziling

Fråga: Vad tänker du om sjätte plenumet?

Xin Ziling: Det här mötet har att göra med de inre stridigheterna i Kinesiska kommunistpartiet. Xi Jinping leder en grupp reformister, och mot dem står en falang som leds av Jiang Zemin.

Det sjätte plenumet kommer att innebära en mer generell lösning på den här striden, och det måste komma till stånd en fullständig lösning inför kommunistpartiets 19:e kongress – annars kan den 19:e kongressen inte hållas. Till exempel, om Jiang fortfarande har något att säga till om kan han välja ut tre nya medlemmar till Politbyråns ständiga utskott [av de nuvarande medlemmarna är Liu Yunshan, Zhang Dejiang och Zhang Gaoli kända allierade till Jiang]. Hur kan det vara acceptabelt? Vad skulle då hända med Kina? Jag tror att [Xi Jinping] kommer att lösa de organisatoriska frågorna på ett definitivt sätt under sjätte plenumet.

Nu har hela partiet i praktiken erkänt Xi Jinping som ”kärn”-ledare. Med andra ord är Jiang Zemins position som partiets ”kärna” på väg att tyna bort; tidigare hade Jiang fortfarande inflytande, men nu är många partikadrer mycket klarare över den allmänna situationen. Jag läste nyligen att ledarna för 28 provinser har bytts ut de senaste nio månaderna. Om en partikader vägrar att ändra sin politiska uppfattning och position kommer han att bytas ut och hanteras av partiorganisationen.

Jag är optimistisk gällande möjligheterna. Med det menar jag att Xi Jinping kommer att vinna, reformisterna kommer att vinna, och det kinesiska folket kommer att segra. Kina kan inte gå framåt utan att rensa ut de korrupta tjänstemännen – de stora, medelstora och gamla ”tigrarna”. [”Tigrar” är ett partiuttryck för korrupta, högt uppsatta partitjänstemän.]

Det är också omöjligt att göra framsteg när det gäller politiska reformer och frågor som massakern på Himmelska fridens torg och politisk rehabilitering av falungong om Jiang Zemin inte tas bort. Om det står rader av stora tigrar i vägen går de här frågorna inte att lösa. Omständigheterna och tajmingen måste vara rätt för att en fullständig lösning ska kunna uppnås, och det är möjligt att det sjätte plenumet kommer att utmynna i något som skakar om folket och partiet.

Fråga: Tror du att Xi Jinping kan tänkas lösa problemen med Himmelska fridens torg och falungong när han blir ”kärnledare”?

Xin: Det är inte en fråga om sannolikhet; Xi Jinping kommer definitivt att lösa dessa frågor. Falungong-utövare kan nu lämna in – och har lämnat in – brottsanmälningar mot Jiang Zemin till Folkets högsta domstol och Folkets högsta åklagarämbete … dessa juridiska organ har redan tagit emot dessa anmälningar. Falungong och Himmelska fridens torg måste lösas. Xi Jinping kan inte bära med sig den här bördan in i framtiden; han är glasklar över detta.

”Med tanke på omständigheterna är det många inom media och bland de intellektuella som har missförstått många saker om Xi Jinping. ”

– Xin Ziling

Fråga: Människorättsadvokater har gripits, petitionärer har förtryckts, yttrandefriheten begränsas och många människor har åtalats för kommentarer som de har fällt på internet. Kunde de här sakerna ha hänt om Xi Jinping inte gett sitt godkännande?

Xin: Låt mig klargöra en sak: Det finns för närvarande två maktcentra inom Kinesiska kommunistpartiet. Och Xi Jinping har inte fullständig makt innan det sjätte plenumet.

Ta den politisk-rättsliga apparaten till exempel. I teorin skulle Xi ha tagit kontroll över den efter att Zhou Yongkang rensades ut. Men i praktiken kan den fortfarande påverkas på otaliga vis; många tjänstemän genomför fortfarande Zhou Yongkangs politik, vare sig de vet om det eller ej.

Nyligen var det en man vid namn Wang Zhiwen [en falungong-utövare från Peking] i Guangzhou som hindrades att lämna landet. Xi Jinping låg definitivt inte bakom det. De som blockerade Wang har fortfarande en del makt.

Nuförtiden, vem lägger vanligt folk skulden på när de är missnöjda med någonting? De skyller på den högste ledaren och säger att det är Xi Jinpings verk, även när det inte var han som låg bakom. Det här kommer sig av förtal och så kallad ”avancerad nedsvärtning” (”gaojihei” på kinesiska).

De där gamla tigrarna och stora tigrarna i Jiangs falang står inför att bli utrensade. Så de tänker: om det är kört för mig tänker jag dra med dig i fallet. Och så försöker de sabotera Xi och skada hans politiska rykte. Men många av de här incidenterna ligger inte Xi bakom; att Yanhuang Chunqiu [en reformsinnad publikation som drevs mestadels av äldre partikadrer] stängdes ner var Liu Yunshans verk [regimens högste ansvarige för propaganda].

I nuläget kan Xi inte överge sina planer för det sjätte plenumet eller sina övergripande mål att hantera de specifika problem som Jiang-falangen orsakat. Som den högste ledaren måste Xi hantera alla de här problemen fullständigt, både vad gäller strategi, riktning och politik. Han måste få alla kadrer att genomföra den centrala partiledningens politik; det är omöjligt för den högste ledaren att rätta till alla problem som orsakas av kadrer som inte lyder order.

Med tanke på omständigheterna är det många inom media och bland de intellektuella som har missförstått många saker om Xi Jinping. De ser de ökade restriktionerna för medierna och att folk grips. Men om det är många saker som Xi inte är medveten om förrän de händer, vad ska han göra åt dem?

”Jiang Zemin har byggt upp sina falangnätverk inom partiet under två årtionden, och rötterna är trassliga och mycket djupa. Det är ingen lätt fråga att lösa, men Xi kommer inte att kunna driva igenom sin politik om han inte löser den.”

–Xin Ziling

Fråga: Är Xi Jinping inte medveten om att hans rykte och trovärdighet skadas när de här sakerna händer?

Xin: Så klart att han är. Och det är det som driver honom att lösa alla de här frågorna en gång för alla under sjätte plenumet! Om Xi inte agerar så riskerar han i slutänden att kinesiska tjänstemän släpar benen efter sig eller rentav gör tvärtemot vad han vill. En del tjänstemän tänker: Så du låter mig inte ta mutor, okej. Då jobbar jag inte, och så går hela den statliga administrationen i baklås. Då kommer folk att skylla på Xi Jinping.

Organisationsfrågan kan lösas genom att han utser nya tjänstemän och börjar om från början på den 19:e kongressen. Jiang Zemin har byggt upp sina falangnätverk inom partiet under två årtionden, och rötterna är trassliga och mycket djupa. Det är ingen lätt fråga att lösa, men Xi kommer inte att kunna driva igenom sin politik om han inte löser den. Då kommer det fortsatt vara så att hans order inte når utanför [partihögkvarteret] Zhongnanhais portar.

Den kritiska faktorn för Xi Jinpings försök till reformer

Fråga: Under flera månader har det skett många förändringar i den högsta ledningen i provinserna. Tror du att Xi Jinping ligger bakom de här ändringarna?

Xin: Absolut. Många kadrer på provinsnivå är nu utsedda av Xi. Dessa personalförändringar gjordes för att förhindra en politisk kupp under sjätte plenumet och den 19:e kongressen. Det är också skälet till att man bytt ut de högsta ledarna i 28 provinser inom loppet av nio månader.

Fråga: Efter de militära reformerna på senare tid, kan man säga att Xi Jinping har fullständig kontroll över militären?

Xin: Det skulle man kunna säga. Militära reformer är en massiv operation; ärligt talat så vågade Mao Zedong inte genomföra det, och inte heller Deng Xiaoping. Det Xi har gjort är något som aldrig gjorts förr, men han var också tvungen att göra det. Guo Boxiong och Xu Caihou [två utrensade höga militärer] hade kontroll på Hu Jintao under ett årtionde; hela militären var lojal mot dem. Om den här frågan inte löses på en grundläggande nivå så är det omöjligt att ta kontroll över militären.

Faktiskt fick Xi ta kontrollen över militären med våld, och den här maktkampen fortsätter att eskalera. Nyligen gjordes många personalförändringar inom militären; det här gjordes för att rensa ut det återstående inflytandet som Xu och Guos underlydande hade. Varför är det nödvändigt? För att många av Xu och Guos underlydande fortfarande har kvar sina positioner, och det är oklart vems sida de står på. Men den övergripande situationen inom militären är löst, och Xi Jinping har ett fast grepp om militären. Om han inte kontrollerar militären har han ingen möjlighet att gå till motangrepp i den pågående maktkampen. Så det är fullt begripligt att Xi har börjat reformera militären och rensat ut Xu Caihou och Guo Boxiong.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingXin Ziling, en frispråkig partiveteran, menar att de flesta inte förstår Xi Jinpings sanna avsikter och planer. (Foto: Apollo Net)
Xin Ziling, en frispråkig partiveteran, menar att de flesta inte förstår Xi Jinpings sanna avsikter och planer. (Foto: Apollo Net)
Utrikes

Kinesisk partiveteran: Xi Jinping är missförstådd

Frank Fang och Larry Ong

Xi Jinping är allmänt missförstådd i medier och av intellektuella eftersom de inte förstår sig på maktdynamiken inom den kinesiska kommunistregimen av idag, hävdar den pensionerade kinesiske försvarsexperten Xin Zinling.

Xin föddes i Hebeiprovinsen i norra Kina, och anslöt sig till Folkets befrielsearmé 1950, vid 15 års ålder. Han blev med tiden chef för Kinas nationella försvarsuniversitet, landets högsta utbildningsinstitut för försvaret.

Xis nya maktposition ger honom makten att skaka om i regimen

I dag är Xin mest känd som en frispråkig regimkritiker som inte är rädd för att ta upp känsliga ämnen – han har skrivit en mycket kritisk bok om Mao Zedong, gått till angrepp mot tidigare partiledaren Jiang Zemins förföljelse av den andliga metoden falungong och tillsammans med andra akademiker och journalister krävt ett slut på censuren i Kina.

Nyligen intervjuades Xin Ziling av den kinesiskspråkiga upplagan av Voice of America som en del av en serie inför Kinesiska kommunistpartiets sjätte plenum. Intervjun ägde rum innan plenumet avslutats, men Xins kommentarer om politiken inom partiets högsta ledning är högst relevant. Vi har därför översatt intervjun och redigerat den.

***

”Falungong och Himmelska fridens torg måste lösas. Xi Jinping kan inte bära med sig den här bördan in i framtiden; han är glasklar över detta.”

– Xin Ziling

Fråga: Vad tänker du om sjätte plenumet?

Xin Ziling: Det här mötet har att göra med de inre stridigheterna i Kinesiska kommunistpartiet. Xi Jinping leder en grupp reformister, och mot dem står en falang som leds av Jiang Zemin.

Det sjätte plenumet kommer att innebära en mer generell lösning på den här striden, och det måste komma till stånd en fullständig lösning inför kommunistpartiets 19:e kongress – annars kan den 19:e kongressen inte hållas. Till exempel, om Jiang fortfarande har något att säga till om kan han välja ut tre nya medlemmar till Politbyråns ständiga utskott [av de nuvarande medlemmarna är Liu Yunshan, Zhang Dejiang och Zhang Gaoli kända allierade till Jiang]. Hur kan det vara acceptabelt? Vad skulle då hända med Kina? Jag tror att [Xi Jinping] kommer att lösa de organisatoriska frågorna på ett definitivt sätt under sjätte plenumet.

Nu har hela partiet i praktiken erkänt Xi Jinping som ”kärn”-ledare. Med andra ord är Jiang Zemins position som partiets ”kärna” på väg att tyna bort; tidigare hade Jiang fortfarande inflytande, men nu är många partikadrer mycket klarare över den allmänna situationen. Jag läste nyligen att ledarna för 28 provinser har bytts ut de senaste nio månaderna. Om en partikader vägrar att ändra sin politiska uppfattning och position kommer han att bytas ut och hanteras av partiorganisationen.

Jag är optimistisk gällande möjligheterna. Med det menar jag att Xi Jinping kommer att vinna, reformisterna kommer att vinna, och det kinesiska folket kommer att segra. Kina kan inte gå framåt utan att rensa ut de korrupta tjänstemännen – de stora, medelstora och gamla ”tigrarna”. [”Tigrar” är ett partiuttryck för korrupta, högt uppsatta partitjänstemän.]

Det är också omöjligt att göra framsteg när det gäller politiska reformer och frågor som massakern på Himmelska fridens torg och politisk rehabilitering av falungong om Jiang Zemin inte tas bort. Om det står rader av stora tigrar i vägen går de här frågorna inte att lösa. Omständigheterna och tajmingen måste vara rätt för att en fullständig lösning ska kunna uppnås, och det är möjligt att det sjätte plenumet kommer att utmynna i något som skakar om folket och partiet.

Fråga: Tror du att Xi Jinping kan tänkas lösa problemen med Himmelska fridens torg och falungong när han blir ”kärnledare”?

Xin: Det är inte en fråga om sannolikhet; Xi Jinping kommer definitivt att lösa dessa frågor. Falungong-utövare kan nu lämna in – och har lämnat in – brottsanmälningar mot Jiang Zemin till Folkets högsta domstol och Folkets högsta åklagarämbete … dessa juridiska organ har redan tagit emot dessa anmälningar. Falungong och Himmelska fridens torg måste lösas. Xi Jinping kan inte bära med sig den här bördan in i framtiden; han är glasklar över detta.

”Med tanke på omständigheterna är det många inom media och bland de intellektuella som har missförstått många saker om Xi Jinping. ”

– Xin Ziling

Fråga: Människorättsadvokater har gripits, petitionärer har förtryckts, yttrandefriheten begränsas och många människor har åtalats för kommentarer som de har fällt på internet. Kunde de här sakerna ha hänt om Xi Jinping inte gett sitt godkännande?

Xin: Låt mig klargöra en sak: Det finns för närvarande två maktcentra inom Kinesiska kommunistpartiet. Och Xi Jinping har inte fullständig makt innan det sjätte plenumet.

Ta den politisk-rättsliga apparaten till exempel. I teorin skulle Xi ha tagit kontroll över den efter att Zhou Yongkang rensades ut. Men i praktiken kan den fortfarande påverkas på otaliga vis; många tjänstemän genomför fortfarande Zhou Yongkangs politik, vare sig de vet om det eller ej.

Nyligen var det en man vid namn Wang Zhiwen [en falungong-utövare från Peking] i Guangzhou som hindrades att lämna landet. Xi Jinping låg definitivt inte bakom det. De som blockerade Wang har fortfarande en del makt.

Nuförtiden, vem lägger vanligt folk skulden på när de är missnöjda med någonting? De skyller på den högste ledaren och säger att det är Xi Jinpings verk, även när det inte var han som låg bakom. Det här kommer sig av förtal och så kallad ”avancerad nedsvärtning” (”gaojihei” på kinesiska).

De där gamla tigrarna och stora tigrarna i Jiangs falang står inför att bli utrensade. Så de tänker: om det är kört för mig tänker jag dra med dig i fallet. Och så försöker de sabotera Xi och skada hans politiska rykte. Men många av de här incidenterna ligger inte Xi bakom; att Yanhuang Chunqiu [en reformsinnad publikation som drevs mestadels av äldre partikadrer] stängdes ner var Liu Yunshans verk [regimens högste ansvarige för propaganda].

I nuläget kan Xi inte överge sina planer för det sjätte plenumet eller sina övergripande mål att hantera de specifika problem som Jiang-falangen orsakat. Som den högste ledaren måste Xi hantera alla de här problemen fullständigt, både vad gäller strategi, riktning och politik. Han måste få alla kadrer att genomföra den centrala partiledningens politik; det är omöjligt för den högste ledaren att rätta till alla problem som orsakas av kadrer som inte lyder order.

Med tanke på omständigheterna är det många inom media och bland de intellektuella som har missförstått många saker om Xi Jinping. De ser de ökade restriktionerna för medierna och att folk grips. Men om det är många saker som Xi inte är medveten om förrän de händer, vad ska han göra åt dem?

”Jiang Zemin har byggt upp sina falangnätverk inom partiet under två årtionden, och rötterna är trassliga och mycket djupa. Det är ingen lätt fråga att lösa, men Xi kommer inte att kunna driva igenom sin politik om han inte löser den.”

–Xin Ziling

Fråga: Är Xi Jinping inte medveten om att hans rykte och trovärdighet skadas när de här sakerna händer?

Xin: Så klart att han är. Och det är det som driver honom att lösa alla de här frågorna en gång för alla under sjätte plenumet! Om Xi inte agerar så riskerar han i slutänden att kinesiska tjänstemän släpar benen efter sig eller rentav gör tvärtemot vad han vill. En del tjänstemän tänker: Så du låter mig inte ta mutor, okej. Då jobbar jag inte, och så går hela den statliga administrationen i baklås. Då kommer folk att skylla på Xi Jinping.

Organisationsfrågan kan lösas genom att han utser nya tjänstemän och börjar om från början på den 19:e kongressen. Jiang Zemin har byggt upp sina falangnätverk inom partiet under två årtionden, och rötterna är trassliga och mycket djupa. Det är ingen lätt fråga att lösa, men Xi kommer inte att kunna driva igenom sin politik om han inte löser den. Då kommer det fortsatt vara så att hans order inte når utanför [partihögkvarteret] Zhongnanhais portar.

Den kritiska faktorn för Xi Jinpings försök till reformer

Fråga: Under flera månader har det skett många förändringar i den högsta ledningen i provinserna. Tror du att Xi Jinping ligger bakom de här ändringarna?

Xin: Absolut. Många kadrer på provinsnivå är nu utsedda av Xi. Dessa personalförändringar gjordes för att förhindra en politisk kupp under sjätte plenumet och den 19:e kongressen. Det är också skälet till att man bytt ut de högsta ledarna i 28 provinser inom loppet av nio månader.

Fråga: Efter de militära reformerna på senare tid, kan man säga att Xi Jinping har fullständig kontroll över militären?

Xin: Det skulle man kunna säga. Militära reformer är en massiv operation; ärligt talat så vågade Mao Zedong inte genomföra det, och inte heller Deng Xiaoping. Det Xi har gjort är något som aldrig gjorts förr, men han var också tvungen att göra det. Guo Boxiong och Xu Caihou [två utrensade höga militärer] hade kontroll på Hu Jintao under ett årtionde; hela militären var lojal mot dem. Om den här frågan inte löses på en grundläggande nivå så är det omöjligt att ta kontroll över militären.

Faktiskt fick Xi ta kontrollen över militären med våld, och den här maktkampen fortsätter att eskalera. Nyligen gjordes många personalförändringar inom militären; det här gjordes för att rensa ut det återstående inflytandet som Xu och Guos underlydande hade. Varför är det nödvändigt? För att många av Xu och Guos underlydande fortfarande har kvar sina positioner, och det är oklart vems sida de står på. Men den övergripande situationen inom militären är löst, och Xi Jinping har ett fast grepp om militären. Om han inte kontrollerar militären har han ingen möjlighet att gå till motangrepp i den pågående maktkampen. Så det är fullt begripligt att Xi har börjat reformera militären och rensat ut Xu Caihou och Guo Boxiong.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024