Kinas statistikbyrå har skrivit upp den kinesiska kolförbrukningen med 17 procent, eftersom man missat många utsläpp i sammanräkningarna. Ökningen på en miljard ton koldioxid är lika stor som Tysklands sammanlagda utsläpp. Inför klimattoppmötet i Paris blir det förstås en fråga om förtroende för Kina.
– Man har alltid varit lite osäker på hur mycket Kina släpper ut, och det här förstärker inte förtroendet precis, säger Christian Azar, professor i energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola, till Epoch Times.
Uppskrivningen av koldioxidutsläpp gjordes av Kinas statistikbyrå i deras årsbok för energistatistik. Sedan 2000 har de rapporterade utsläppen varit betydligt mindre än de faktiska. Orsaken sägs vara att man missat att räkna med mindre företag och fabriker. Den illegala kolgruvemarknaden bidrar också, rapporterar DN.
Kina står för hälften av världens kolförbrukning
Azar berättar att det alltid funnits ett trovärdighetsproblem med den kinesiska statistiken, vare sig det rört sig om BNP, koluppgifter eller andra uppgifter som används i miljösammanhang.
För att illustrera uppskrivningen tar DN kolförbrukningen för 2012 som exempel. Då gick det åt 600 miljoner ton mer kol i Kina än de tidigare rapporterat. Det är mer än 70 procent av USA:s hela kolförbrukning det året.
Kina har tidigare i höst pratat om att införa utsläppsrätter. Azar tror att det finns starka krafter i Kina som vill göra något åt Kinas miljöproblem och tror att man kan komma att lyckas med ett handelssystem internt i Kina. Han säger att det kan stärka kontrollen och statistikbyråernas precision för att veta vad man gör.
– Däremot kanske inte andra länder är så sugna på att börja köpa och sälja utsläppsrätter med Kina om man inte vet att det man köper verkligen betyder minskade utsläpp, säger han.
”Vi saknar möjlighet att tygla utsläppen av växthusgaser”
Vidare kommenterar han Kinas löfte från förra året, att de inte ska öka sina växthusgasutsläpp efter 2030, med att det egentligen inte behöver betyda något så länge inga bestämda nivåer anges. Han menar att de positiva reaktioner på detta som omvärlden visat, snarare handlar om att förväntningarna på Kina är nära noll.
– Kinas miljöpåverkan har många år ökat med ungefär 5 procent per år, ibland mer, och det kan ju fortsätta i femton år till och det skulle landa i en dubblering av utsläppen år 2030. Att deras löfte ses som en framgång vittnar om hur otroligt långt ifrån man är en riktig vändning, säger Christian Azar till DN.
VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri