Det har varit många reaktioner på Kinesiska kommunistpartiets nya förbud mot ”falska nyheter” och ”rykten” på sociala medier i Kina. Dels har myndigheterna redan slagit till mot internetaktörer, och dels har kommentatorer och vanliga kineser vädrat sin oro och sitt missnöje med de här ytterligare inskränkningarna i ett redan stenhårt mediaklimat.
Reglerna, som presenterades officiellt den 3 juli, kom direkt efter att partiet utsett Xu Lin till landets nya chef för internetkontroll. Hans föregångare Lu Wei fick bland annat Google i praktiken utkastat ur Kina, men Xu tycks vara redo att gå längre.
Kina vill styra internet i resten av världen också
”Det är strängeligen förbjudet för webbsidor att inte identifiera källor, förfalska nyhetsartiklar, använda hörsägen för att fabricera nyheter, eller använda fantasin för att förvrida fakta”, stod det bland annat i det officiella uttalandet från Kinas cyberrymdsadministration.
Reglerna tycks indikera att ”sociala medieverktyg” får användas, så länge som informationen har verifierats. Men det är myndigheterna som bestämmer vad som är ”verifierat” och inte, säger experter.
Sajter har redan straffats
Redan har ett antal sajter och konton straffats i enlighet med de här nya reglerna, stod det i cyberrymdsadministrationens uttalande. Bland dem fanns de stora nyhetsportalerna Sina, Phoenix, Tencent och NetEase.
”Det som de fruktar allra mest är att media ska bryta sig loss från deras kontroll.”
Zhu Xinxin, Oberoende kinesiska Pen-centret
Artiklar som bedömts inte vara i linje med de nya reglerna inkluderar bland annat en artikel om ”moraliskt förfall” i en by i nordvästra Kina, ett fall av mordbrand på en buss i staden Changsha, samt en uppföljande artikel om det mycket uppmärksammade fallet med studenten Wei Zexi som dog efter att ha fått dyr och verkningslös behandling som det gjordes reklam för på sökmotorsjätten Baidu.
Experter ser det här draget som ännu en inskränkning i en redan mycket begränsad offentlighet i Kina.
– Det som de fruktar allra mest är att media ska bryta sig loss från deras kontroll, sade Zhu Xinxin från Oberoende kinesiska Pen-centret till Radio Free Asia.
– Vi kan se att de sajter som utsätts för korrigering och bestraffning är helt vanliga medier. Man använder ursäkten att man bekämpar falska nyheter för att hindra andra medier från att uppvisa några tecken på oberoende, sade han.
De medier som hittills straffats är alltså kommersiella medier som redan står under stark statlig kontroll. Allt som inte följer den linje som de hädanefter följer kommer helt enkelt att kallas ”falska nyheter”, tror Zhu.
Reaktioner på nätet
Nätanvändare i Kina har reagerat starkt på nyheterna.
”Så det går bra om vi bara tar Xinhua och Folkets Dagblad som rättesnöre och bara delar deras artiklar?” undrade Sina Weibo-användaren ”Hunan tumbler” sarkastiskt.
En annan poängterade att det kända fallet med Lei Yang som dog i polisförvar först publicerades på sociala medier, vilket sedermera fångade traditionella mediers uppmärksamhet och till sist tvingade myndigheterna att agera. ”Ibland måste det fungera åt andra hållet, att massorna pressar medierna som pressar myndigheterna att ta sitt ansvar”, påpekade den användaren.
En tredje användare konstaterade dystert: ”Kinas cyberrymd härmar Nordkorea och isolerar oss från resten av världen.”
Den 25 och 28 juni kom även strängare regler för sökmotorer och mobila internet-appar.
Rapportering av Eva Fu