I måndags meddelade Googles grundare Larry Page och Sergey Brin att företagets många aktiviteter skulle organiseras om i ett nytt bolag, Alphabet. Kinas internetcensorer agerade genast och blockerade sajten, liksom man gör med så gott som alla Googleprodukter i övrigt.
Greatfire.org, en organisation som arbetar för internetfrihet i Kina och håller koll på vilka sajter som blockeras där, twittrade under tisdagen att Alphabet-sajten, som har domännamnet abc.xyz, var fullständigt blockerad i samma ögonblick som den öppnades under måndagen.
Ändå innehåller Alphabet-sajten i skrivande stund bara ett brev från Googles ena grundare Larry Page, där han bland annat skriver om tanken med Alphabet, att Google inte är ett konventionellt företag och inte tänker bli det i framtiden heller. Ingenting som borde aktivera censuren, kan tyckas.
Ironiskt nog rapporterade flera statliga och statsfinansierade kinesiska medier om omstruktureringen till Alphabet, och det smått absurda i situationen gick inte kinesiska nätanvändare förbi.
”Vad är Google? Är det en internetsajt??????” löd en av de högst rankade kommentarerna på statligt finansierade nyhetssajten Peng Pai.
Den kommentaren fick ett nästan lika sarkastiskt ”hjälpsamt” svar: ”Google är världens största sökmotor, men den går inte att komma åt på vissa ställen.”
Googles sökmotor är inte den enda tjänst som kinesiska medborgare inte kan komma åt i Kina, efter att företaget drog sig ur Kina 2010, på grund av censuren. I december förra året ströps tillgången till Googles populära mailprogram Gmail helt. Sajten 9to5Google noterade att teknikjättens övriga produkter och tjänster ”är nästan helt blockerade”, och nämnde bland annat att användare av Android-baserade smartphones i Kina inte kan ladda ner appar från Google Play.
Kineser i Kina har länge blockerats från sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram, och de måste använda specialmjukvara och tekniker för att kringgå den statliga brandväggen även för att komma åt utländska medieorganisationer som New York Times, Wall Street Journal, Bloomberg och Reuters. Även Epoch Times är blockerat i Kina.