Jiang Mianheng, förre kommunistpartiledaren Jiang Zemins äldste son, sitter för närvarande i husarrest, enligt en källa som befinner sig nära partiets disciplininspektion i Shanghai. Analytiker menar att det här är ännu ett tecken på att Xi Jinping förbereder sig för att rensa ut Jiang Zemin själv.
Källan berättade för kinesiskspråkiga Epoch Times att Jiang hålls på en hemlig plats i utkanten av Shanghai, och att han bara släpps ut ur huset för att få frisk luft. Källan sade sig personligen ha sett Jiang på platsen.
Om Jiang verkligen har gripits är det kulmen på 18 månader av utredningar mot företag och institutioner som han är involverad i. Det stärker också sannolikheten för att partiledaren Xi Jinping förbereder sig för att gripa Jiang Zemin själv, vilket då skulle innebära ett slags slutpunkt för kampen mellan Xis och Jiangs partifalanger.
Falungong ser fram emot ett nytt Kina – Efter 17 år av förföljelse anas en ljusning
Enligt källan håller utredarna på att ta fram all information om familjen Jiangs affärer och förmögenhet, och förhören med Jiang Mianheng är en del i detta. Källan beskrev de tillgångar som familjen tillskansat sig, bland annat genom mutor och ”presenter” från statliga företag och utländska investerare som enorma.
– Det är nog för att försörja hela det kinesiska folket i flera år; summan är helt förbluffande.
Korruptionssystem
Under Jiang Zemins tid vid makten skapades ett system där regimföreträdare använde sin politiska makt för att samla på sig tillgångar. Det började efter dåvarande ledaren Deng Xiaopings marknadsreformer på 90-talet.
Barn till partiets högsta ledare kontrollerade statliga företag och berikade sig. Jiang Mianheng var bland annat en ledande figur inom Shanghais telekomsektor, fastän han saknade företagsledarerfarenhet. Han var även vice ordförande i Kinas vetenskapsakademi, trots att han i stort sett saknade vetenskapliga meriter. När Jiang lämnade den posten 2015 av ”åldersskäl”, trots att han inte hade pensionsåldern inne, tolkade många det som ett tecken på att snaran drogs åt runt honom.
Det är flera som länge har hävdat att Jiang ligger illa till. Människorättsadvokaten Zheng Enchong, som förföljts av myndigheterna i Shanghai för att han gjort sig osams med familjen Jiang, berättade för Epoch Times redan i mars att Jiang Mianheng och hans bror Jiang Miankang hade fått sin frihet begränsad.
Zheng sade att det kom från ”extremt pålitliga” källor, och pekade på sin egen ökade rörelsefrihet, och att han fritt tilläts berätta om det här, som ett bevis på Jiang-familjens utsatta läge.
Fler uppgifter
I maj berättade den förre militärbyråkraten Xin Ziling för radiokanalen Sound of Hope att Xi Jinpings folk var klara med sin utredning mot Jiang Zemins söner, och även mot sonen till Jiangs högra hand, Zeng Qinghong.
Hongkongmedier har också länge spekulerat i frågan. Chengming, en tidskrift som lyckats komma med en del korrekta rapporter om den annars notoriskt hemlighetsfulla elitpolitiken i Peking, skrev att den centrala kommissionen för disciplininspektion kallade till sig Jiang Mianheng för ett formellt samtal den 14 maj. Där skulle han ha krävts på uppgifter om sina och familjens tillgångar, något som stämmer överens med de de här senaste uppgifterna om att Jiang skulle sitta i husarrest.
Det har varit ett mönster i Xi Jinpings antikorruptionskampanj att börja ”nedifrån” och arbeta sig uppåt mot de mäktiga personer som tidigare rensats ut. Den mäktigaste hittills, Zhou Yongkang, är ett bra exempel. Redan 2013 började man klämma åt hans hejdukar inom oljesektorn, Sichuanprovinsens partiavdelning och den statliga säkerhetsapparaten. 2014 greps Zhou formellt, och dömdes till livstids fängelse 2015.
Börjar med barnen
Av allt att döma har disciplininspektionen jobbat sig fram mot Jiang Mianheng sedan slutet på 2014, då två chefer inom telekombolaget China Unicom utreddes. Därefter har man gett sig på Jiangs bolag Shanghai Alliance Investment och akademiker som stått honom nära, liksom hans allierade inom partiet, som förre vice chefen för partiets vetenskaps- och teknologibyrå, Ma Xiaodong, som greps i mars 2015.
LEDARE: Vi måste prata om Kinas tysta massmord
Ur det här perspektivet är en eventuell utredning mot Jiang Mianheng ett sannolikt nödvändigt steg mot att gripa och utreda Jiang Zemin själv.
– Det är brukligt att man börjar med barnen, sönerna, sade Xin Ziling.
Xi Jinpings motiv för att krossa Jiang Zemin och hans falang är enligt en teori ren överlevnad. Zhou Yongkang ska enligt uppgift ha planerat en komplott mot Xi tillsammans med den tillika utrensade och fängslade före detta partichefen i jättestaden Chongqing, Bo Xilai. Det handlade om att Jiangs falang, som Zhou och Bo tillhör, skulle säkra ett fortsatt grepp om regimen.
Xin Ziling påpekar att politik i Kina under kommunistpartiet är väldigt centrerat kring personer. Det innebär att så länge Jiang Zemin går fri ”kommer Jiangs klick alltid att kunna känna hopp och tillförsikt”.
Förtäckta varningar och hot
Det har också kommit flera mer eller mindre förtäckta hot och varningar mot Jiang från slutet av 2015. Statliga People’s Daily skrev i en skarpt formulerad ledarartikel att pensionerade partiledare inte skulle lägga sig i den nuvarande ledningens arbete. Två veckor senare togs ett stort stenmonument med Jiangs inskription på bort från partiskolan.
Xi själv har också i tal som släpptes i januari i år anklagat före detta partiledare för att ha blivit ”Taishang Huang”, maktfaktorer bakom tronen. Detta, liksom anklagelserna i People’s Daily, anses vara riktade mot Jiang Zemin, även om dennes namn aldrig nämnts.
Det har även kommit tecken på att Jiang Zemins frihet begränsats. Han var inte med på listan på de senaste begravningarna av viktiga partikadrer, vilket i Kina är symboliskt viktigt. Deltagande eller frånvaro vid den här sortens offentliga evenemang ses som tecken på partimedlemmars politiska status. Hongkongbaserade Trend rapporterade även i maj att 1 500 höga partikadrer och deras familjer, däribland Jiang Zemin och många av dennes allierade, inte längre får resa utomlands. Deras pass ska också ha beslagtagits.
Rapportering av Larry Ong