Kina kommer att ”noggrant genomföra” ett länge omdiskuterat system som innebär att man måste registrera sig med sitt riktiga namn på internet från och med 2015. Det här är det senaste försöket från myndigheterna att sätta stopp för ett vildvuxet medium som ofta gör narr av landets regim.
Genom att tvinga kinesiska internetanvändare att registrera sina aktiviteter på nätet under sitt riktiga namn kommer det redan mycket lilla utrymmet för yttrandefrihet att ytterligare begränsas, enligt analytiker. Det här beslutet meddelades av det statliga internetinformationskontoret den 13 januari, och har sedan förmedlats på bred front till allmänheten via statliga medier.
Tanken har dryftats i maktens salar i Kina i över två år. Myndigheterna menar att om man kräver att folk registrerar sig med sina riktiga namn och identifikationsnummer på de stora internetplattformarna kommer man förhindra att de begår ”internetbrott”.
Men vanliga kineser ser det som något mycket mer olycksbådande: ett försök att begränsa deras frihet att kritisera regeringen på nätet, och att hindra dem från att sprida information och nyheter som regimen vill censurera.
Det statliga internetinformationskontoret sade att till en början bara textmeddelandeplattformar kommer att genomföra det här systemet. Det inkluderar mikrobloggar som Weibo (som liknar Twitter), nätforum, elektroniska anslagstavlor och ett antal andra sajter. Kontoret lovade att ”intensifiera övervakning, hantering och genomförande” av beslutet.
Ett annat av myndigheternas tidiga mål är att 80 procent av användarna av den mycket populära meddelandeappen WeChat (som identifierades som ett exempel) ska registrera sig med sina riktiga namn och identifieringsinformation innan årets slut.
De sidor som inte registrerar användare eller publicerar ”oriktig information” eller information om hasardspel, bedrägerier, pornografi och liknande kommer att stängas ner, enligt kontoret. Över 50 sådana sajter har redan stängts sedan den här aktionen inleddes.
Hård kritik
Genomförandet av det här systemet har kritiserats hårt i Kina av aktivister och vanliga internetanvändare som är oroliga för att regimen kommer att använda informationen som samlas in för att hämnas på användare som skriver saker som myndigheterna inte gillar.
Den kinesiske människorättsadvokaten Liu Xiaoyuan sade ett systemet kommer att ha den direkta effekten att strypa yttrandefriheten på nätet.
”Vad vi har sett är mestadels inskränkande av rättigheter. Det finns ingen gemensam standard för vad som får och inte får sägas. Om myndigheterna tycker att du inte borde ha sagt det ena eller det andra kan de gripa dig”, sade Liu i en intervju med New Tang Dynasty Television.
Den kinesiska nätkändisen Wu Bin, som är känd som ”Xiucai Jianghu” på nätet, sade till Radio Free Asia att de hårdare begränsningarna av yttrandefriheten i slutänden kommer att leda till någon slags reaktion från allmänheten.
”Myndigheterna fortsätter att blockera det fria ordet, och en vacker dag kommer folk att göra motstånd. Jag känner verkligen hur min yttrandefrihet begränsas allt mer. Mitt konto på Sina Weibo blockeras med jämna mellanrum. Regeringen förlorar bara folks hjärtan. På kort sikt kan man kontrollera vad folk säger, men på lång sikt driver den på sin egen undergång”, sade Wu.
Massgripanden
Kinesiska säkerhetstjänsten har i år genomfört massgripanden eller kallat till sig kineser som anses som aktivister eller dissidenter, och många andra har satts i husarrest. Myndigheterna har helt och hållet blockerat information om demokratiaktivisternas gatuockupationer i Hongkong, och ett 80-tal personer på det kinesiska fastlandet greps i fjol för att ha uttryck stöd för verklig allmän rösträtt i området, enligt Amnesty International. Många av de gripna hade bara postat kommentarer på nätet där man uttryckte stöd för rörelsen, eller skickat bilder eller annan information om den.
Bara i Guangdongprovinsen, som gränsar till Hongkong, greps minst nio personer anklagade för ”statsomstörtande verksamhet” för att de uttryckte sitt stöd för demokratiaktivisterna i Hongkong.
Organisationen Freedom House, som är baserad i Washington i USA, rankade i fjol Kina som det tredje sämsta landet när det gäller internetfrihet av 65 länder i regionen. De enda länderna som var värre var Iran och Syrien.