Kinas stålproducenter, som står för halva världsproduktionen, fick för första gången på ett kvartssekel dra ner på produktionen under 2015. Exporten har dock ökat, och förvänts fortsätta öka under 2016. Minskad inhemsk efterfrågan, överkapacitet och -produktion innebär att vi kan förvänta oss en flodvåg av billigt kinesiskt stål under året.
Enligt officiell statistik sjönk Kinas stålproduktion med två procent, till 803,8 miljoner ton i fjol. Den inhemska efterfrågan sjönk, och stålverken stod inför både överkapacitet och lägre priser på grund av inbromsningen av den globala ekonomin.
Det här kommer sannolikt att fortsätta under 2016, eftersom analytiker förutspår att produktionen ska sjunka med ytterligare mellan två och tre procent i år.
Kinesiska stålverk har dock hittat en annan marknad för sitt stål – utlandet. Överproduktionen har lett till att man nu exporterar billigt stål till utländska marknader, vilket är en trend som troligen kommer att öka i år. Det här kan göra det väldigt svårt för regionala producenter i andra länder. Stålverk i USA och Storbritannien har till exempel redan fått stoppa produktionen, varsla anställda och överväga nedläggningar.
Det verkar inte troligt att Kinas inhemska efterfrågan ska öka heller. Nyproduktioner inom byggbranschen förutspås minska under 2016. Dessutom har devalveringen av yuanen gjort det ännu billigare med kinesiskt stål.
Normalt kunde man förvänta sig att Kina skulle dra ner på produktionen när efterfrågan minskar, men de flesta kinesiska stålverk är statliga företag, och om man tvingas skära ner där kan det leda till social oro, vilket kommunistpartiet till varje pris vill undvika.