EU överväger nytt system för att hantera Kinas ståldumpning
EU-Kommissionen överväger att avveckla konceptet ”marknadsekonomisk status”, som varit en stötesten för de tullar EU har mot Kina, vilket främst gäller stålproduktion, rapporterar Europaportalen.se. I stället överväger man en ny metod för att beräkna antidumpningstullar.
För snabb avindustrialisering kan vara negativt för Kina
Kinas omtalade omställning av ekonomin, som innefattar en stor satsning på tjänstesektorn, kan få negativa konsekvenser enligt HSBC, rapporterar Bloomberg. Det är för tidigt för Peking att överge tillverkningsindustrin för den mindre produktiva tjänstesektorn. Det kan leda till ett fall i produktiviteten på medellång sikt, och en inbromsning på kort sikt, som blir större ju snabbare tjänstesektorn växer på industrins bekostnad.
Läs hela artikeln här (engelska)
Kina stängde ner en del av Sydkinesiska havet för militärövningar
Den 18 juli, bara ett par dagar efter det för Kina negativa domslutet i Permanenta skiljedomstolen, stängde man av en del av Sydkinesiska havet för militära övningar. Området ligger utanför ön Hainans kust i södra Kina.
Läs hela artikeln här (engelska)
Samsung och Huawei stämmer varandra
Den sydkoreanska smartphonejätten Samsung stämmer nu sin kinesiska rival Huawei i Kina för att ha gjort intrång på Samsungs patent, rapporterar AFP via Radio Television Hong Kong. Huawei, som nu är tredje största smartphonetillverkare efter Samsung och Apple, stämde Samsung för liknande intrång i en amerikansk domstol i maj.
Läs hela artikeln här (engelska)
Ökade kapitalutflöden ut ur Kina under juni efter försvagad yuan
Enligt Goldman Sachs lämnade 49 miljarder dollar i kapitalutflöden Kina under juni, jämfört med 25 miljarder i maj, rapporterar Bloomberg. Det kommer efter att yuanen föll med 1,1 procent mot dollarn. Fortfarande är siffrorna lägre än i december och januari, då närmare 130 miljarder dollar flödade ut ur Kina per månad.
Läs hela artikeln här (engelska)
Viktig reformvänlig kinesisk tidskrift lägger ner på grund av statliga påtryckningar
Den reformvänliga tidskriften Yanhuang Chunqiu, som funnits sedan 1991 och varit en viktig röst i Kinas partidominerade medialandskap, har lagt ner verksamheten. Anledningen är att dess partikontrollerade sponsor, Kinesiska konstakademin, tvingat ut dess utgivare, 93-årige Du Daozheng, tillskansat sig tidningens ekonomiska tillgångar och försökt byta ut dess personal mot mer medgörliga personer.
Läs hela artikeln här (engelska)