Sedan tretton år har Kanada erfarenhet av spannmål som är genetiskt modifierad (GMO), vilket innebär att arvsmassan i säden fått ändrade egenskaper. Genom att ta patent på den förändrade genen äger företaget Monsanto den och kontrollerar allt utsäde.
Percy Schmeiser från Kanada kom till en matmässa i Göteborg den 20 maj för att tala om sina erfarenheter med mötet med genmodifierade grödor i sin ekologiska produktion. Han har sin uppfattning klar:
– Det var aldrig meningen att öka tillgången på mat utan det [GMO] är till för att ta kontrollen över världens matproduktion.
Percy Schmeiser berättar att de som vill odla genmodifierade växter måste underteckna ett avtal med Monsanto. Kontraktet säger att du måste köpa utsädet från företaget liksom deras kemikalier, som ska användas i jordbruket, samt betala en licensavgift på 45 kanadensiska dollar per hektar. De har också rätt att inspektera markerna.
Äger patent
Eftersom de äger patentet på genen i säden har detta fått konsekvenser. Percy Schmeiser som odlar ekologiskt fick in sådana frön på sin mark via vinden. Plantor växte upp och Monsanto ville ha betalt.
– Om din mark blir smittad av GMO gäller samma villkor som om du skrivit på ett kontrakt med Monsanto, säger Schmeiser, som inte accepterade det.
I stället talade han om för Monsanto att företaget skulle dra upp alla sådana plantor som fanns på hans mark, för hand. De tog inte bort plantorna, utan Schmeiser och hans folk gjorde det själva, sedan fakturerades Monsanto för arbetet.
Företaget vägrade att betala och sade: Kom ihåg att vi äger plantorna. Schmeiser stämde Monsanto och det gick till rättegång vilken höll på i ungefär fem år och kostade honom 1 miljon kanadensiska dollar.
Domen säger att det inte spelar någon roll hur Monsatos GMO-patenterade frön hamnade på hans mark, för i den stunden de gjorde det äger han dem, och dessutom fick inte använda skörden från dessa frön.
Tänk först
Schmeiser säger till åhörarna att Sverige ska tänka sig för. GMO kommer att påverka andra växter och det går inte att stoppa nedsmittningen eftersom pollen rör sig fritt i luften och insekter inte vet skillnad på ren säd och GMO-säd.
I Kanada finns det inte längre någon ren raps och ingen ren jord, bara GMO-smittade växter. Under dessa tretton år har användningen av kemikalier ökat kraftigt och de är farligare än de man använde innan.
Ett jätteogräs har dykt upp som verkar vara omöjligt att utrota och det finns överallt, på landet och i städerna. Nu tar man fram ett ogräsmedel mot ogräset och det är en Percy Schmeiser ett av de farligaste medlen som finns på vår jord.
– Vi dödar oss själva, säger han.
Kanada exporterade tidigare 80 procent av sitt spannmål, men ingen vill nu ha GMO-smittad säd vilket drabbar jordbrukarna ekonomiskt hårt. Binäringen har råkat ut för samma sak, ingen köper deras honung.
Ekologiskt kan inte existera
Ekologisk och icke ekologisk odling kan inte längre samexistera. Kanada är ett stort land och det är nedsmittat av GMO. Sverige skulle smittas ned inom ett par år om det infördes här enligt Schmeiser.
Inga nya GMO-sorter tillåts numera i Kanada.
En av de värsta klausuler Monsanto har i sitt kontrakt, enligt Schmeiser, är en som säger att om du misstänker att din granne har fått in GMO på sin mark ska han anmälas och du får en fin gåva.
Därefter kommer några personer från företagets ”polisstyrka” till grannen som inte kan göra något åt det, eftersom Monsanto äger genen och då gäller samma villkor som i deras kontrakt. Efter 3-5 år med höga rättegångskostnader ger odlarna oftast upp.
Anmäl grannen
Att sprida misstänksamhet mellan goda grannar är förödande för mänskligheten och det har skett mellan tusentals människor i Kanada berättar Schmeiser.
Monsanto grundades 1901 och det har haft olika ägare och inriktningar. Det var först år 2000 som det nya Monsanto skapades ur Pharmacias jordbruksdivision. Företaget har stått bakom miljögiftet PCB och avlövningsmedlet Agent Orange som är extremt giftigt.
Den franska journalisten Marie-Monique Robin har i sin dokumentärfilm ”Världen enligt Monsanto” utmanat företaget genom att berätta hur Brasiliens GMO-utveckling gått till. Hon säger till Råd och Rön:
– Brasilien är ett av de länder som drabbats värst. Monsanto styr över hela jordbrukspolitiken. Och få verkar veta om det.
Vill eller inte ha GMO
Tyskland beslöt sig för att förbjuda Monsantos GMO-majs, MON810, då det finns indikationer på risker förknippade med MON810. Detta ledde till att Monsanto stämde den tyska staten. Domstolen har nyligen avgjort att Tyskland har rätt att välja om de vill ha GMO eller inte.
Monsanto kommenterar domen på sin hemsida den 8 maj 2009 att domstolens beslut inte har stöd i vetenskapen och att vetenskapen tvingats stå tillbaka för politiskt schackrande.
Frankrike, Österrike, Ungern, Grekland och Luxemburg har också förbjudit Monsanto GMO-majs. Det finns regioner i Europa som utropar sig som GMO-fria. I Sverige blev Östersund först och Jämtlands läns landsting kom till i slutet av april, uppger hemsidan Hej då GMO, gräsrotsarbete för GMO-fria zoner i Sverige.
Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja