Leung Chun-ying har under sin tid som Hongkongs Chief Executive lyckats göra sig rejält impopulär. Både allmänhet och politiska motståndare gladdes åt beskedet att han inte söker omval i mars. Men det är oklart vad han kommer att försöka göra under sin återstående tid vid makten – liksom om Peking och hans motståndare nöjer sig med att han bara gör en tyst reträtt.
När Leung Chun-ying, ledare för det delvis självstyrande Hongkong meddelade den 9 december att han inte, som brukligt, kommer att söka omval för en andra period, möttes det med jubel bland en allmänhet som i flera år hoppats på att han ska dra sig ur politiken.
Expert: Peking har tappat förtroendet för Hongkongs ledare
Leung är för många huvudansvarig för den stora sociala oro som skakat om Hongkong på senare år. Officiellt angav han ”familjeskäl” till sin avgång när hans mandatperiod tar slut nästa år. ”Mina barn har bara en far. Min fru har bara en make”, sade han.
Leungs beslut att dra sig ur kampen om vem som ska leda Hongkong efter valet i mars bekräftar tidigare information som läckts till Epoch Times av högt placerade källor i Peking. Enligt dessa uppgifter har Leung förlorat Kinas ledare Xi Jinpings stöd, och en utrensning bland personer som stöttar Leung är på gång.
Försiktig glädje
Leung intog posten som Chief Executive i juli 2012 efter att ha säkrat 689 av de 1 200 rösterna i den Pekingvänliga valkommittén. Leungs motståndare har använt ”689” som ett öknamn på honom sedan dess, för att peka på hur litet stöd han har, till och med i den Pekingtrogna valkommittén, och som en antydan om att han är ännu mindre populär bland allmänheten. Hongkongborna får inte själva välja sin Chief Executive.
Leung har varit inblandad i flera kontroverser under sin tid vid makten: Han stödde en läroplan för ”patriotisk utbildning” för Hongkongs skolor, som Hongkongborna själva betecknade som kommunistisk hjärntvätt; 2014 avfyrade polisen 87 tårgasbehållare mot demonstranter, vilket drog igång de massiva ”paraplyprotesterna”; han har högljutt kritiserat den tämligen marginella självständighetsrörelsen, vilket uppfattats som att han av politiska skäl vill blåsa upp den till ett större hot än den faktiskt är.
Han har också varit pådrivande i det pågående bråket kring ämbetsederna i den lagstiftande församlingen. Efter att hans administration lyckats utesluta två självständighetsivrande ledamöter på grund av deras protester och grova språk under eden så har den även drivit på för att granska ytterligare fyra ledamöter.
Eftersom Leung är en så impopulär och kontroversiell figur så har hans beslut att inte söka omval ”tveklöst glatt många Hongkongbor”, enligt den prodemokratiske parlamentarikern James To. Alvin Yeung, som leder partiet Civic Party sade sig vara ”lika glad som alla andra”.
Flera andra prodemokratiska parlamentsledamöter sade liknande saker till Epoch Times, men flera varnade också Hongkongborna för att sänka garden, eftersom Leung fortfarande kommer att sitta kvar mandatperioden ut.
– Vi får absolut inte tro att vi har vunnit, och får inte slappna av. Vi behöver fortfarande ett systemskifte för att skydda Hongkongs grundläggande värderingar.
Ödet beseglat
Leung Chun-yings politiska öde verkar ha varit beseglat av Xi Jinpings regim sedan en tid tillbaka.
I augusti började den Pekingtrogna Hongkongtidningen Sing Pao gå till hård attack mot Leung och flera av Pekings högsta ansvariga för Hongkong, som anklagades för att ha ”dragit ner Hongkong i elände”. Den här mycket ovanliga, helt öppna bredsidan fick analytiker att dra slutsatsen att Xi Jinpings läger måste ha gett klartecken.
I november fick Epoch Times veta av initierad källa med kunskap om relationen mellan den kinesiska regimen och Hongkong att Leung ”inte kommer att tillåtas att stanna kvar” som ledare på grund av sin splittrande politik. Enligt den källan var sista droppen när Leung stoppade en klassisk kinesisk dansföreställning från att uppträda i Hongkong i juli.
Leungs situation blev än tydligare efter att han träffat Xi den 21 november vid APEC-mötet i Peru. Leung sade till reportrarna att Xi ”till fullo bekräftat” hans arbete, men vid en närmare granskning av den officiella kinesiska pressreleasen och mötets omständigheter visade sig att det knappast var hela sanningen. Leung ville då inte heller kommentera om han hade fått Pekings välsignelse för att söka omval, något som i praktiken är ett måste för den som vill bli Hongkongs Chief Executive.
Det här kanske inte heller är slutet på Leungs problem. Epoch Times källa sade att Peking inte nöjde sig med att Leung inte skulle väljas om, utan att han också skulle komma att ”hanteras”.
Dessutom hemsöks Leung fortfarande av en korruptionsanklagelse från 2014, då australiska tidningen The Age rapporterade att Leung under sin tid som Chief Executive tagit emot fem miljoner dollar från teknikföretaget UGL utan att redovisa det. Nyligen anklagades han även för att ha varit inblandad i att byta ut en antikorruptionsutredare i Hongkong som enligt uppgift undersökte det här fallet.
Leung har länge ansetts stå den tidigare kinesiske ledare Jiang Zemin nära. Jiangs partifalang håller på att rensas ut av Xi Jinping i dennes stora antikorruptionskampanj.
Möjliga kandidater.
Hittills är det flera Hongkongpolitiker som uttryckt intresse för att ställa upp i valet till Chief Executive. Först ut att officiellt ställa upp var den pensionerade domaren Woo Kwok-hing. Den profilerade Pekingvänliga politikern Regina Ip och förre finansministern John Tsang tros också ställa upp.
En källa nära den kinesiska ledningen sade till Epoch Times i slutet av november att Peking vill ha en kandidat som ”förstår sig på ekonomi” som ledare för Hongkong, och därför föredrar Norman Chan, chef för Hongkongs valutamyndighet. Chan är i nuläget inte särskilt villig, enligt källan, men ”Peking försöker få honom att ställa upp, och saken är inte avgjord än”.
Rapportering av Lin Yi och Larry Ong