Li Dongsheng, tidigare chef för den fruktade 610-byrån, står nu inför rätta för korruption. Kinesiska statliga medier målar nu upp en negativ bild av Li, men hans framträdande roll i förföljelsen av den andliga metoden falungong nämns varken där eller i åtalet.
Rättegången mot Li Dongsheng inleddes den 14 oktober i staden Tianjin, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua. Li åtalas för maktmissbruk och för att ha tagit emot mutor mellan 1996 och 2013. Han har under den perioden suttit på diverse poster, bland annat som vice VD för statliga TV-kanalen CCTV.
Li ska ha tagit emot motsvarande 28 miljoner kronor i mutor, men troligen är den verkliga siffran mycket högre. Kommunistpartiet brukar ange en summa som man ser som ”lagom hög” i propagandasyfte i sådana här korruptionsfall.
”Som ledare för den utomrättsliga 610-byrån ledde han förföljelsen av den andliga metoden falungong.”
I statliga medier har Li också framställts i dålig dager för att understryka att han är en avvikare från partiets i övrigt förment höga moral och disciplin. Bland annat utmålas han som rattfyllerist och någon som i princip bara var bra på politiskt gängbygge.
Li har dock betydligt mörkare saker än bara korruption på sitt samvete. Som ledare för den utomrättsliga 610-byrån ledde han förföljelsen av den andliga metoden falungong, som inleddes 1999. Bland annat tros han vara hjärnan bakom den fejkade självbränningen på Himmelska fridens torg 2001, som var mycket viktig för att vända det kinesiska samhället mot falungongutövarna.
610-byrån skapades av dåvarande regimledaren Jiang Zemin, som var den som genomdrev förföljelsen. Li kom, genom sin ledarroll i byrån, att bli en viktig allierad till Jiang. Det är därför inte oväntat att han nu rensas ut i den pågående antikorruptionskampanjen, som av många observatörer ses som ett sätt för nuvarande ledaren Xi Jinping att montera ner Jiang Zemins partifraktion och kvardröjande makt.
Meddelandet om åtalet mot Li kommer alldeles inför ett viktigt partimöte, det femte plenarsammanträde, vilket kan tyda på att Xi Jinping vill sända en politisk signal om att hans hårda kampanj går vidare. De senaste dagarna har även flera andra Jiang Zemin-lojalister endera dömts eller förklarats stå under utredning.
Rapportering av Matthew Robertson