”Vem skulle acceptera en policy som tillåter polisen att gå in i ditt hem när helst de vill?” säger den uiguriske ekonomiprofessorn Ilham Tothi i en ny dokumentär om honom. Tohti dömdes i fjol till livstids fängelse för ”separatism”, efter att ha uttalat sig kritiskt om Kinas politik i sin hemregion Xinjiang.
Salen i Peking University där ekonomiprofessorn Ilham Tohti föreläste var övervakad. Tohti filmades när han ifrågasatte Kinas våldsamma politik mot den muslimska uiguriska befolkningen i Xinjiang, som han tillhör. Inspelningen användes senare som bevismaterial när Tohti 2014 dömdes till livstids fängelse för ”separatism”.
Nyligen lades en kort dokumentär om Tohti upp på Youtube. Där berättar han bland annat att uigurerna genom systematisk diskriminering håller på att förlora sitt språk och sin kultur, att deras religionsutövning försvåras, och de påtvingas det Kinesiska kommunistpartiets ateistiska tänkesätt. Även fredligt motstånd straffas med fängelse, och ibland med döden.
— Uigurerna lever under ständig rädsla. De vågar inte säga något av rädsla för att bli gripna vilket ögonblick som helst, säger han i en intervju med Voice of America i filmen.
FAKTA: Xinjiang |
Xinjiang utgör 17 procent av Kinas yta och är därmed Kinas största provins. Där finns viktiga naturresurser som till exempel kol och olja, och regionen fungerar också som dörr till Centralasien. 1949 införlivades Xinjiang som en av Folkrepubliken Kinas autonoma regioner. Under det kommunistiska styret har många hankineser flyttat till området. Den hankinesiska befolkningen har sedan 1950 ökat från 5 procent till 50 procent. I Ürümqi är 75 procent av befolkningen hankineser. Den uiguriska befolkningen upplever sig som marginaliserad. |
Uighurernas situation förvärras
I enlighet med policyn som kallas ”en by, en polisstation, en polis för varje hushåll” utsätts uigurerna för godtyckliga kontroller i sina hem. Under Xinjiangs partisekreterare Zhang Chunxians styre har man alltså inrättat en polisstation i varje samhälle, och anställt en polis per hushåll.
— De anställde en massa arbetslösa personer, inklusive en del unga brottslingar, och avlönar dem för att hålla koll på folk. Modellen har några uppenbara brister, säger Tohti i filmen.
Enligt Tohti har uigurernas situation förvärrats. Själv förföljdes och övervakades han dygnet runt de senaste åren. Flera gånger har han suttit i husarrest.
Lagen har inte implementerats
Under de våldsamma protesterna i Ürümqi sommaren 2009, då nästan 200 dog och knappt 1 700 skadades, hölls Tohti i husarrest. Hans blogg stängdes ned utan förvarning, och han anklagades för uppvigling och separatism. Redan tidigare samma år hade han övervakats och anklagats för separatism.
— Men, att kräva att lagen om självstyre genomförs, är det separatism? sade han enligt Radio Free Asia våren 2009.
Enligt Kinas regionala lag om etniskt självstyre från 1984 ska minoritetsgrupper ha en hög grad av självbestämmande. Kritiker hävdar dock att lagen inte har implementerats i många områden.
I filmen berättar Ilham Tothi att han aldrig har varit våldsam och att han inte förespråkar våld. Han säger att han inte har brutit mot några lagar. Han vill bara göra uigurernas röst hörd, och att uigurer och hankineser ska kunna leva fridfullt sida vid sida.
Fakta: